Wat kan wel?

Deze agrarische woorden kunnen echt niet meer

30 December 2016 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Jeukwoorden. Woorden die je echt niét meer kunt horen in 2017 of juist wel. We zetten vijf niet-woorden en vijf wel-woorden op een rijtje. Want, wat worden volgend jaar de trends?

Niet:

Diervriendelijk vlees:

Het woord 'diervriendelijk vlees' werd eerder in december al uitgeroepen tot meest irritante woord van 2016 door het Instituut voor de Nederlandse Taal. Dieren doden is per definitie niet vriendelijk voor het dier. Met het woord wordt vlees met het Beter Leven keurmerk bedoeld. Het woord mag dan ook niet in deze lijst ontbreken.

Vegetarisch vlees:

Ook de term ‘vegetarisch vlees’ kunnen we in het rijtje van misplaatste woorden plaatsen. Op de valreep van 2016 sprak de Duitse landbouwminister Schmidt zich in Bild uit over alle vleesvervangers die het woord vlees gebruiken. Ze moeten maar een nieuwe naam verzinnen want dit is misleiding, zo oordeelt hij. De vegetariërsbond is het daar uiteraard niet mee eens. Vleesvervangers smaken naar vlees en mogen daarom gewoon vlees heten.

Duurzaam:

Het woord duurzaam was in 2016 al not-done. Gebruik je het in 2017 nog steeds, dan ben je echt fout bezig. De afgelopen jaren is het woord al kapot geduurzaamd. Zeg of schrijf in plaats van duurzaam gewoon wat je écht bedoelt. Dat maakt het een stuk duidelijker. Het is dan ook veelal een ontwijkwoord wanneer het duur moet klinken, maar je eigenlijk geen idee hebt waar het over gaat.

Fosfaatrechten:

Belangrijk is het zeker maar langzamerhand worden we toch wel een beetje fosfaatmoe. Vooral akkerbouwend Nederland ziet het met argusogen aan. Een fosfaatoverschot? Zij zien alleen maar tekorten en een stringente wetgeving die de bodemgesteldheid op zijn minst niet vooruit helpt. Mag het in 2017 een tandje minder?

Groeischeuren:

Na fosfaat en vlees mogen we ook een echt akkerbouwwoord in de niet-lijst voor 2017 zetten: Groeischeuren. Het heeft zowel de pootgoed- als consumptieaardappelsector flink bezig gehouden en het laatste is hier waarschijnlijk nog niet over gezegd en geschreven. Laten we hopen dat het woord voor oogst 2017 niet te vaak in de mond hoeft worden genomen.

Wel:

Marktgericht produceren:

De term marktgericht produceren is misschien een beetje een open deur en in één adem met achter de markt aan produceren te noemen. De kans is groot dat we het woord in 2017 veel vaker tegen gaan komen. Deels omdat lokale productie in de spotlights staat. Moeten we dan niet klantgericht produceren? Niet als het aan Henry Ford ligt. Mensen vragen om wat ze kennen en niet om wat ze nodig hebben. Marktgericht levert een breder blikveld op. En hopelijk meer geld in het laatje.

Volhoudbaarheid:

Bent u het niet eens met het woord duurzaam in de niet-lijst? Kunt u echt niet zonder? Gebruik dan als verlaat-de-gevangenis-zonder-te-betalen redmiddel het woord volhoudbaarheid. De Zuid-Afrikaanse vertaling van duurzaam. Eigenlijk net zo overbodig met als enig voordeel dat het aantoont waar het ongeveer om draait. In de toekomst een bepaalt proces volhouden zonder daarbij mens, milieu of de portemonnee te schaden.

Natuurinclusieve landbouw:

Een hippe (agrarisch) ondernemer heeft het niet langer over zijn duurzame bedrijfsvoering maar natuurinclusieve landbouw. Hij besteedt veel tijd aan de biodiversiteit op zijn bedrijf en probeert er ook nog wat aan te verdienen en voedsel te produceren. De tip voor 2017.

Bedrijfsspecifieke bemesting:

Het woord bedrijfsspecifieke bemesting is de nieuwe toverterm van de overheid. Presteer je efficiënt? Dan mag je meer bemesten is het idee. De overheid trekt een fors geldbedrag voor het pilot project uit, dat ook in 2017 loopt. Dit woord gaan we nog vaak horen.

Voedselscheidsrechter:

Geen landbouwminister? Dan op z’n minst een voedselscheidsrechter dachten ze bij het CDA. Een idee uit de koker van Jaco Geurts. De scheidsrechter komt geen rode kaarten uitdelen bij de Albert Heijn om de hoek maar fungeert meer als een anonieme kliklijn voor boeren wanneer ze van mening zijn dat zij benadeeld worden. Door scheve inkoopverhoudingen bijvoorbeeld.

Belangrijkste twitter woorden in 2016:

1 @frieslndcampina (Het blijft voor melkveehouders door de grote aanhang het favoriete twitteradres)

2 #fosfaatrechten (Hype)

3 #weidemelk (Blijvende discussie in de melkveehouderij)

4 #wereldopzijnkop

5 #kalverliefde (Een blijvertje. De sector laat zien wat er speelt)

6 #daretodairy (Hype)

7 #laarzenactie (Hype)

8 #geenhittestress ( Dit was vooral onder varkenshouders booming deze zomer)

9 #ijzel (De hashtag van januari toen lagen diverse tankers van melkverwerkers en voerbedrijven op zijn kop in de sloot)

10 #kikkersmetstofbrillen (Uit de koker van onzer eigen @keesmaasDCA)

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Zandboer 30 December 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10872589/Deze-agrarische-woorden-kunnen-echt-niet-meer]Deze agrarische woorden kunnen echt niet meer[/url]
Kikkers met stofbrillen lijkt me
s teveel erin zo te zien
anja 31 December 2016
volgens mij schrijf je kikkers met stofbril. vind ik wel een leuk lijstje.
jack 31 December 2016
Heb er nog een: Boerenbussiness
Naam dekt echt de lading niet meer, gezien alle onzin die op deze website uitgekraamd word.
Als jullie niks beters te doen hebben dan alleen paginavulling stop er dan aub direct mee.
Milkyway 31 December 2016
"Boer" kan ook niet meer, moet crimineel zijn volgens de consument
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden