ING ziet procenten minder melk

Export blijft levensader voor boer en tuinder

11 Januari 2017 - Redactie Boerenbusiness

De ING ziet uitdagende tijden voor de agrarische sector in 2017, maar ook verder weg krijgen boeren te maken met keuzes. Vragen waar ze mee te maken krijgen zijn voor hoe, voor wie en waar ze produceren. Een verdere groei van de concepten wordt voorzien, maar zelfs dan kan de sector niet zonder de levensader export. Bij de sectoren valt de melkveehouderij op, waar procenten minder melk voorzien worden. 

Perspectief varkenshouders redelijk

Over 2017 rekent de ING op een stijging van 0,7 procent in het productievolume in de agrarische sector. 'Iets lager dan gemiddeld en in 2016.' Een direct gevolg van de situatie in de melkveehouderij. Die staat aan de vooravond van een krimp als gevolg van de maatregelen om de derogatie voor 2018 veilig te stellen. De ING ziet daardoor naar schatting 10 procent minder melk. Wat tot stand komt door een krimp in de veestapel van 160.000 dieren. 

Positief in dit verhaal is dat de bank rekent op een bovengemiddelde melkprijs. 'Het perspectief is voor akkerbouwers goed, voor de ondernemers in de glastuinbouw, de vleesvarkens- en de zeugenhouderij redelijk en voor pluimveehouders onzeker.'

Agrarische ondernemers staan voor een aantal keuzes die bepalend zijn voor de toekomst, aldus ING. Zij moeten antwoord geven op vragen als hoe, voor wie en waar ze produceren. 'Het leidt er toe dat sommige boeren zullen verplaatsen en/of uitbreiden en een groeiende groep gaat concepten voor de 'moderne' consument ontwikkelen.'

Het fundament van de sector blijft echter de export. Die is nodig om de sector duurzaam sterk te krijgen. Toch zijn de exportvooruitzichten voor 2017 iets minder goed in vergelijking met 2016. Vooral de eurokoers ten opzichte van de Britse pond pakt iets minder goed uit.     

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden