Cosun heeft zaterdag 7 januari de bietencampagne van 2016 afgerond. Ruim een week later dan het eindmoment van campagne 2015. Alhoewel het gemiddeld resultaat lager uitkomt dan het jaar ervoor, heeft een gunstige herfst het resultaat op weten te kikkeren.
Het zijn vooral Oost-Brabant en de provincie Limburg die het landelijk gemiddelde naar beneden halen. Dit is te wijten aan de wateroverlast die deze regio’s voor hun kiezen kregen gedurende het voorjaar. Met een landelijk eindcijfer van 78 ton wortelopbrengst en 13,3 ton suikeropbrengst – bij een gemiddeld percentage van 17,05 procent suiker – is de bietenverwerker zeer tevreden.
Qua kilo’s bieten kan de campagne van 2016 niet tippen aan het seizoen ervoor, die uitkwam op 83,2 ton/ha. Echter, het suikergehalte en tarrapercentage liggen wel hoger. 8,8 procent tarra behoorlijk lager dan de 11,2 gemiddeld die in 2015 werd behaald. Afgezien van een late uitzaai en wateroverlast heeft ook de schimmel Aphanomyces voor opbrengstderving gezorgd. Dat gebeurde vooral op de lichte gronden.
De prima verlopen herfst, met gunstige groeimomenten en droge rooiomstandigheden, kikkerde het campagneresultaat op. Alleen gooide een vroeg invallende vorst eind november voor wat problemen. Toen stond nog 4.000 hectare in de grond. Uiteindelijk werd 2.000 hectare door vorst aangetast zodat een speciale vorstregeling noodzaak was.
Inmiddels heeft Cosun zaadbestellingen binnen voor 84.500 hectare. In 40 procent van de gevallen is een bietencysteaaltjes resistent ras besteld. Rhizoctonia en rhizomanie resistentie komt met beide 30 procent daarna. 2 procent van de bestellingen omvatten drievoudig resistente rassen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.