De nieuwe voorzitter van LTO Nederland, Marc Calon, heeft zich in zijn eerste interview met de algemene pers niet heel erg handig geuit. Het is de vraag is of hij hiermee een goede beurt maakt bij zijn achterban.
In plaats van de goede punten van de landbouw en zijn trotsheid te benadrukken, zegt Calon in het AD dat boeren die de regels overtreden een leveringsverbod moeten krijgen. ‘Boeren en tuinders die een aantal keer ernstig de fout in gaan, zouden moeten worden geroyeerd. We moeten daar afspraken over maken met de slachterijen, met melkverwerkers als FrieslandCampina, met de Suiker Unie. Wie teveel antibiotica gebruikt, varkens in te kleine hokken stopt of de milieunormen overtreedt mag niet meer leveren. Die vreet z'n suikerbieten zelf maar op. In de pootaardappelteelt en de kalfsvleessector werkt dat al zo.’
Hiermee denkt hij maatschappelijk draagvlak voor boeren te houden. Het AD citeert: ‘Onze sector kan alleen overleven als de consumenten het vertrouwen hebben dat wij goed voedsel maken. Maar er zijn altijd een paar boeren die het verkloten voor de rest. Net zoals er bij de woningcorporaties sukkels waren die een cruiseschip kochten of in een Maserati gingen rijden. Dan komen er strengere regels, en zit de rest in de shit. De landbouw moet toe naar een systeem van gele en rode kaarten. Wie een aantal keer ernstig de fout in gaat, zou bij ons geen lid meer mogen zijn.’
Lees hier de reactie van Marc Calon.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10873063/Eerste-mediacontact-LTO-voorman-niet-handig]Eerste mediacontact LTO-voorman niet handig[/url]
Een foute boer vreet z,n bieten zelf maar op.
Dit zegt genoeg.
Dit is natuurlijk grootspraak van Marc Calon. Ik denk dan ook niet dat hij de impact van zijn slogan "Rode kaart voor foute boer". Hij wil dat in zijn ogen goede boeren rechtertje gaan spelen over anderen. Deze voorman kan beter zelf het goede voorbeeld geven en de veldspuit laten staan, zorgen dat de boerenstand weer gezond wordt (ook kwa aantal boeren), dat Nederland kwaliteit en kennisintensief maatwerk gaat leveren in plaats van bulkproducten die tot overproductie leiden.Ik huiver al bij de gedachte dat na het debacle met het melkveehouderijbeleid met overschotten en lage prijzen tot gevolg de Nederlandse akkerbouw het suikerbieten met het verdwijnen van - deze keer - het suikerquotum fors gaat uitbreiden. Nog meer bulkproductie dus, nog meer schade aan de bodemstructuur (graag uw aandacht voor de actie Red de bodem van www.people4soil.eu !), nog minder agrobiodiversiteit, lagere wereldmarktprijzen etc. En dat terwijl suiker al gauw slecht is voor de gezondheid en het op de keeper beschouwd eigenlijk helemaal geen voedselgewas is. Bestuurders zoals Calon, Dijkhuizen, Fresco etc... die dit allemaal maar laten begaan en niet met een goede visie komen, ja, die verdienen in de termen van Calon eerder een rode kaart. En dan bluffen dat wij de wereld kunnen voeden... is dat niet allemaal lucht en misleiding?
Bertus Buizer schreef:Dit is natuurlijk grootspraak van Marc Calon. Ik denk dan ook niet dat hij de impact van zijn slogan "Rode kaart voor foute boer". Hij wil dat in zijn ogen goede boeren rechtertje gaan spelen over anderen. Deze voorman kan beter zelf het goede voorbeeld geven en de veldspuit laten staan, zorgen dat de boerenstand weer gezond wordt (ook kwa aantal boeren), dat Nederland kwaliteit en kennisintensief maatwerk gaat leveren in plaats van bulkproducten die tot overproductie leiden.Ik huiver al bij de gedachte dat na het debacle met het melkveehouderijbeleid met overschotten en lage prijzen tot gevolg de Nederlandse akkerbouw het suikerbieten met het verdwijnen van - deze keer - het suikerquotum fors gaat uitbreiden. Nog meer bulkproductie dus, nog meer schade aan de bodemstructuur (graag uw aandacht voor de actie Red de bodem van www.people4soil.eu !), nog minder agrobiodiversiteit, lagere wereldmarktprijzen etc. En dat terwijl suiker al gauw slecht is voor de gezondheid en het op de keeper beschouwd eigenlijk helemaal geen voedselgewas is. Bestuurders zoals Calon, Dijkhuizen, Fresco etc... die dit allemaal maar laten begaan en niet met een goede visie komen, ja, die verdienen in de termen van Calon eerder een rode kaart. En dan bluffen dat wij de wereld kunnen voeden... is dat niet allemaal lucht en misleiding?
Beste Bertus, heb je de exportbedragen van de sector gezien?! Zegt jou waarschijnlijk weinig zolang je je oude staatspensioen maar elke maand krijgt. Mij zegt dat in elk geval veel, dat is de manier om te zorgen dat het staatsgeld kan blijven rollen en ook de minder bedeelden in dit land wat in hun opgehouden hand krijgen! Dat is nog eens sociaal doordenken en doen! Dat is wat anders dan alleen het eigen voortuintje denken wat je hier ten toonspreidt! Of is het links l..... en rechts z..... v..... !
en die ook alles afzeken wat met lto te maken had en die zich niet aan de tijd hebben aangepast. Een hoop toekomstige voorlichters op dit forum dus.
Je zal maar uit de lto gezet worden. Wat een nachtmerrie.