Inspanningen teniet gedaan

COV: Vleestaks frustreert duurzame productie

24 Januari 2017 - Redactie Boerenbusiness

De vleessector is niet blij met de vleestaks, dat zegt de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV). De belasting op vlees zou als doel hebben om een verduurzaming van de vleesproductie te stimuleren, volgens de COV is het tegendeel waar.

'Nederland is voorloper op het gebied van dierenwelzijn, diergezondheidszorg en milieu', zo stelt Algemeen Secretaris Van der Kruijk. ‘Onze bedrijfstak is internationaal toonaangevend en een voorbeeld voor verdere verduurzaming. We halen de mondiale gemiddelden rond de milieudruk omlaag en de scores op gebied van dierenwelzijn omhoog. Het geeft geen pas om onze voorlopers-positie te miskennen, mondiale cijfers op ons land te plakken en dan onze bedrijfstak extra te belasten.' Volgens de organisatie wordt Nederland daarmee op achterstand gezet in het internationale speelveld.

Als de Nederlandse overheid alle vlees kunstmatig duurder maakt, dan haken consumenten af en worden de inspanningen rond de verduurzaming teniet gedaan, is de angst van Van der Kruijk. 'Daarbij is het zo dat in Nederland de rundvee- en varkensstapel eerder zullen krimpen dan groeien', aldus de COV.

Van der Kruijk: ‘Als handels- en exportland moeten wij geen fiscale maatregelen nemen, die de eigen consumenten en bedrijfstakken treffen, en dus onze concurrentiepositie negatief beïnvloeden. Er zullen handelsstromen met andere landen op gang komen, die onze beleidsdoelen rond de volksgezondheid en de (verdere) verduurzaming niet helpen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

COVvleestaks
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden