Terwijl oogst 2017 is gezaaid, zijn Noord-Duitse telers met verwerker Nordzucker een afzetvorm overeengekomen voor de oogst van 2018. Bietentelers hebben keuze uit 3 verschillende contracten met een looptijd van 1 of 3 jaar. Bij het eenjarig contract kun je kiezen uit een variabele of vaste prijs.
Telersvereniging Dachverband Norddeutscher Zuckerrübenanbauer is met Nordzucker AG een contract voor teeltjaar 2018 overeengekomen. Dat maakte DNZ op 12 april bekend. Net als dit jaar het geval is, kunnen de Duitsers ook voor volgend seizoen kiezen uit 3 contractvormen. De vaste prijs per ton bieten blijft onveranderd staan op 29 euro. De prijs van het driejarig variabele contract komt 2 euro hoger uit, op 31 euro. Voor 2017 wordt ook nog een driejarig contract met vaste prijs aangeboden. Die verdwijnt volgend jaar.
Variabele prijs omhoog
Wie kiest voor een variabele prijsvorming kan hoger in prijs uitkomen. Bij een fictief gemiddelde van 450 euro per ton suiker ligt de gemiddelde bietenprijs van het driejarig contract op 33,90 euro per ton. Voor het eenjarig contract is dat 31,90 euro per ton.
Areaal is eigen keuze
De contractprijzen zijn gebaseerd op een suikergehalte van 17,9 procent. Dat is het vijfjarig gemiddelde bij Nordzucker. Daarnaast geldt ook een bietenpulpvergoeding van 3 euro per ton. In de voorlevering en late levering krijg je 1,30 euro per ton extra. Telers zijn vrij in het te telen areaal. Worden teveel hectares aangeboden, dan volgt een verdeling onder de telers. In de fabrieken Klein Wanzleben en Nordstemmen is ruimte voor maximaal 1 miljoen ton bieten.
Tevreden met voorwaarden
DNZ-voorzitter Hans-Heinrich Philipps zegt tevreden te zijn met de contracten. Hij spreekt van aantrekkelijke leveringsvoorwaarden. De voorman verwacht dat vooral het driejarig contract met een variabele prijs telers aanspreekt. Dat geeft een stukje zekerheid in de volatiele markt. Vanaf mei kunnen de 6.000 DNZ-leden intekenen bij Nordzucker.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.