Groen licht voor verlenging

Glyfosaat ontvangt steun uit Brussel

17 Mei 2017 - Niels van der Boom

In maart sprak de ECHA zich al positief uit over een herregistratie van glyfosaat in de Europese Unie. Ook de Europese Commissie ziet een verlenging van de herbicide, voor een periode van 10 jaar, zitten. Naar verwachting wordt dat nieuws binnenkort officieel verkondigd. Daarna heeft het middel nog één belangrijke hindernis te nemen.

De herregistratie van glyfosaat is inmiddels een hoofdpijndossier geworden voor Brussel. Continue ligt de herbicide onder vuur. Voornamelijk door milieuorganisaties. Bijna een jaar geleden oordeelde de Europese Commissie dat meer onderzoek nodig was naar de veiligheid van glyfosaat. De woordvoerder van de Eurocommissaris voor voedselveiligheid meldt vandaag, 17 mei, dat er een akkoord is bereikt over de verlenging.

10

jaar

lang wordt glyfosaat toegelaten

Van 15 naar 10
In maart sprak het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) zich al positief uit over de herregistratie. Zij oordelen dat er geen relatie is tussen glyfosaat en de ziekte kanker. De originele herregistratie was geldig voor een periode van 15 jaar. Later werd 7 jaar genoemd en nu spreekt Eurocommissaris volgens bronnen over een periode van 10 jaar, vanwege de conclusie die ECHA heeft gemaakt.

Eén hindernis
De onkruidbestrijder moet nu nog 1 grote hindernis nemen. Nadat de Europese Commissie met een officieel voorstel naar buiten is getreden, moet een uitvoerend comité een definitief het besluit nemen. In dat comité zijn de landbouwministeries van verschillende EU-lidstaten vertegenwoordigd. Naar verwachting wijkt dit voorstel niet veel af van het huidige advies. De lidstaten kunnen ieder voor zich hun standpunt bepalen. Dat gebeurt deze zomer. Pas aan het einde van 2017 wordt er een definitief besluit verwacht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Gewasbescherming

Strijd in glyfosaatdossier nog niet gestreden

Nieuws Gewasbescherming

Glyfosaat opnieuw voor 10 jaar toegelaten

Nieuws Gewasbescherming

Geen meerderheid voor herregistratie glyfosaat

Nieuws Gewasbescherming

Kamer niet blij met glyfosaat-oplossing Adema

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden