In Brabant en Gelderland

Geurts: 'Duizenden boeren zullen stoppen'

12 Juni 2017 - 1 reactie

Ruim 3.500 veehouders in de provincie Noord-Brabant zullen tussen nu en 2025 hun bedrijf niet voortzetten. In Gelderland krimpt het aantal in diezelfde periode met 2.700 bedrijven. Dat zegt Jaco Geurts, landbouwwoordvoerder van het CDA in de Tweede Kamer, maandag 12 juni op de Kennissessie varkens en politiek.

Geurts baseert de cijfers op rapporten van de ING. De grootste krimp van de veehouderijsector zal plaatsvinden in Noord-Brabant en Gelderland. In Zeeland en Limburg wordt toerisme steeds belangrijker en dat gaat ten koste van de agrarische sector. 'De meeste ontwikkelingsruimte vinden zij in Noord-Holland en Overijssel', aldus Geurts.

De tarieven moeten onder de loep worden genomen. 

Tarieven NVWA
Op de bijeenkomst, georganiseerd door DCA, ging Geurts in op de relatie tussen de politiek en de landbouwsector. Hij pleitte ervoor om de tarieven van de NVWA onder de loep te nemen. 'De kosten van de NVWA zijn hoog en niemand kan uitleggen hoe die tarieven tot stand komen.'

Dagvoorzitter Henk Bleker brak een lans voor de toezichthouder. 'Je kunt beter een lastige NVWA hebben die zijn werk goed doet en goed te boek staat in het buitenland, dan een NVWA die minder lastig is en zijn werk niet goed doet.'

Mestfraude
Volgens Geurts is mestfraude nog nooit echt wetenschappelijk aangetoond, maar wordt het beleid daar wel op ingestoken. Hij roept de sector op om hand in eigen boezem te steken. 'Sector verwijder zelf de rotte appels.' 

Wet veedichte gebieden
Over de nieuwe Wet veedichte gebieden is Geurts duidelijk. 'Binnenkort komt het vervolgonderzoek uit die de relatie vee en volksgezondheid moet aantonen. Ongeacht de uitkomst, zal er een meerderheid zijn in de Tweede Kamer om de wet in te voeren.' De Wet moet provincies handvaten geven om het aantal dieren te reguleren. Vooral Noord-Brabant, en nu dus ook in Limburg, zullen de wet willen toepassen. 

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
niek 13 Juni 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/rss/algemeen/artikel/10874823/geurts-duizenden-boeren-zullen-stoppen][/url]
Dat nieuwe onderzoek goed wetenschappelijk onder de loep nemen.
Als blijkt dat de veehouderij op extra kosten word gejaagd zonder goede wetenschappelijke onderbouwing dan mag de overheid de kosten daar ook van gaan vergoeden.
erik 17 Juni 2017
overheid boeren op kosten jagen , en dan vergoeden vergeet het maar.
Misschien over 10 jaar een premie als je meer koeien gaat melken omdat iedereen de brui er heeft aangegeven, wat voor veelen te laat zal zijn.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief