Eindelijk worden boeren in het zuidwesten van Nederland met serieuze neerslag bediend. Daar waar de kaart met het neerslagtekort alsmaar roder kleurde brengt het weer vandaag verlichting. In België zijn het vooral de provincies Antwerpen en Limburg die op regen worden getrakteerd.
Het zuidwesten van Nederland moet het dit jaar vooralsnog met de minste regen stellen. In het westen van Zeeuws Vlaanderen loopt het neerslagtekort sinds 1 april volgens het KNMI op tot richting 300mm. Op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse Eilanden is dat niet veel anders. Daar schommelt het doorlopend tekort tussen de 180 en 240mm.
In de tweede helft van de middag wordt droger weer voorspeld. Daarmee komt de teller op sommige plaatsen zelfs boven de 70mm uit, zoals op Goeree-Overflakkee. De verschillen kunnen echter groot zijn, zelfs op enkele kilometers. Verder naar het zuiden, in West-Vlaanderen, noteren de weerkaarten fors minder neerslag. De provincie is misschien wel het droogste stukje West-Europa op dit moment. Akkerbouwers snakken er naar regen. Onder de Nederlandse grens komt de teller tot een krappe 20mm. Richting Frankrijk gaat het niet verder dan 6 tot 8mm.
België en Frankrijk blijven droog
In de belangrijke aardappelteeltgebieden van België en Noord-Frankrijk wordt weinig regen van betekenis verwacht de komende 2 weken. Wallonië staat er, volgens berichten van insiders, redelijk goed voor. Vooral de kustregio en in Frankrijk blijft de situatie nijpend. Voor de komende 14 dagen wordt af en toe een buitje voorspeld. Enig voordeel is dat de temperatuur niet ver boven de 20 graden uitkomt. In Frankrijk zijn de verschillen extreem. Afgelopen weekend werd Parijs getrakteerd op de meeste regenval sinds 1880. In een uur tijd viel 50mm.
Flevoland verdeeld
Verder naar het noorden van Nederland zwakt het neerslagfront af. Ook hier soms lokaal grote verschillen. Zuidelijk Flevoland noteert 12mm, terwijl het westen van de Noordoostpolder boven de 30mm uitkomt. Ondanks dat Flevoland eind juni nog goed met neerslag werd bedeeld kunnen boeren ook hier wel een bui gebruiken. In het noordoosten valt gemiddeld zo’n 10mm neerslag, maar is de urgentie waarschijnlijk lager.
Dorsweer op komst
Ook voor Nederland noteren weerdiensten de komende 2 weken angstvallig veel nullen, bij een temperatuur die klimt naar 26 graden bij weinig wind. Het weerbericht is daarmee de graanoogst tenminste gunstig gestemd. In het zuidwesten van Nederland staat die in de startblokken.
Het zwaartepunt van de buien woensdagochtend ligt in het zuidwesten. Tot wel 70mm in Oude-Tonge, op Goeree-Overflakkee (Z-H).
Het neerslagbeeld volgt grotendeels de kaart met het tekort. Boeren in Zeeuws Vlaanderen kunnen waarschijnlijk nog wel de dubbele neerslagsom gebruiken.
Op de kaart van Europa is goed te zien waar het centrum van de regenbuien zich bevond.
Afgezien van de kuststrook is in Frankrijk geen regen van betekenis gevallen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.