In Engeland en België

Quotumeinde opent nieuwe suikerfabrieken

31 Juli 2017 - Niels van der Boom - 1 reactie

In het Engelse graafschap North Yorkshire liggen omstreden plannen op tafel om een geheel nieuwe suikerfabriek te bouwen. Die moet 3.500 Noord-Engelse akkerbouwers de mogelijkheid bieden om weer bieten te telen. Inwoners van het gebied zijn verre van blij met de plannen.

Met 4 suikerfabrieken in het Verenigd Koninkrijk heeft British Sugar alleenheerschappij op de Britse bietenmarkt. Daarnaast raffineert het 50% van alle Britse suiker. Alle fabrieken staan in Oost-Engeland. De meest noordelijke ter hoogte van Den Helder, in Newark. Als het aan het Britse Northern Sugar ligt komt er een nieuwe fabriek in het noorden van Engeland te staan. Daarvoor ontvangt het financiële steun van Al Khaleej Sugar of Dubai.

36

duizend

ton bieten kunnen door de fabriek worden verwerkt

Fabriek voor 3.500 telers
Al in mei werden er plannen openbaar gemaakt voor de bietenfabriek. Circa 10 jaar terug sloot British Sugar een locatie vlakbij de plek waar nu mogelijk gebouwd gaat worden. Sinds de sluiting zijn akkerbouwers in het noorden van Engeland uitgesloten van de bietenteelt. De plannen omschrijven een fabriek waar de 3.500 boeren in het gebied aan kunnen leveren. Het gaat om een totaalvolume tussen 24.000 en 36.000 ton, goed voor 5.000 tot 6.000 ton geraffineerde suiker per dag.

Geldschieter op Kaaimaneilanden
Geldschieter Al Khaleej International, een bedrijf geregistreerd op de Kaaimaneilanden, wil begin 2018 met de bouw beginnen. In september 2020 moeten de eerste bieten worden verwerkt. Het bedrijf exporteert jaarlijks 1,5 miljoen ton suiker wereldwijd. Met de bouw is een investering van £350 miljoen gemoeid, omgerekend €390 miljoen.

Landschapspijn
Inwoners van het gebied zijn op z’n zachtst gezegd niet blij met de plannen. In november gaat de officiële planning van start, maar daar willen zij een stokje voor steken. Een fabriek verpest het landschap en het creëert verkeersproblemen op het wegennetwerk, denken de betrokkenen. Vooral de 80 meter hoge opslagsilo’s voor suiker storen de Yorkshiremen. In verdediging zeggen de investeerders dat ze er alles aan willen doen om de landschapspijn zoveel mogelijk te verzachten.

Een eigen fabriek levert meer rendement

Waalse bietenfabriek
Eerder deze maand werden ook in België plannen gepresenteerd voor een geheel nieuwe suikerfabriek. De Association des Bettraviers Wallons, de bietentelersvereniging Wallonië, is van mening dat ze met een eigen Waalse bietenfabriek een betere prijs voor hun suiker krijgen. Daarom maakt het nu plannen zelf zo’n fabriek te gaan bouwen. Een eigen fabriek moet meer rendement leveren omdat de winst direct aan de leden wordt uitgekeerd, net als Cosun dat doet.

Zoeken naar fondsen
Ook voor de Belgische fabriek wordt een deadline van 2020 genoemd worden. Hier gaat het om een meer bescheiden volume van 14.000 ton bieten per dag, die gedurende 100 dagen verwerkt kunnen worden. Daarbij is het aan de Waalse telers om meer bieten te gaan telen. Naar financieringsmogelijkheden wordt nog gezocht om de plannen rond te krijgen. Misschien kunnen ze wel op de Kaaimaneilanden aankloppen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Claas 31 Juli 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10875372/quotumeinde-opent-nieuwe-suikerfabrieken][/url]
Kan volgens mij goed uit voor de investeerder. Een moderne fabriek heeft aan kosten ca 25 euro per ton nodig. Je betaalt die engelse boeren 20-30 euro per ton. Dan ligt de kostprijs op ca 50 euro per ton bieten van 17%. Dat is omgerekend net geen 300 euro per ton suiker. Wereld markt zit rond de 400 euro per ton. Met 5500 ton suiker per dag en een campagne van 120 dagen heb je een bruto opbrengstmarge van 66 miljoen euro.
Met de brexit op komst en een zwakke pond zijn de Engselen de komende jaren de prijszetters op de suiker en granenmarkt denk ik.
Abonnee
erik 31 Juli 2017
1.5 miljoen ton suiker op een consumptie van 180 miljoen ton en dan prijs setter worden? Laat eerst even wat realiteit tot je doordringen, ook dat de consumptie afneemt en je suiker misschien wel als grondstof voor vervanging van olie gebaseerde producten moet zien. Het zou kunnen , maar een investeringsmaatschappij heeft maar één doel voor ogen en dat is de eigen portemonnee, de teler komt( behalve bij coöperatie's) altijd op de laatste plek.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden