In aandachtsgebieden

Meer duidelijkheid over GBM-verbod

14 Augustus 2017 - Niels van der Boom

De Europese Commissie heeft meer bekend gemaakt over hoe het verbod op gewasbeschermingsmiddelen in Ecologische Aandachtsgebieden (EA) gehandhaafd gaat worden gedurende teeltjaar 2018.

Het verbod op gewasbeschermingsmiddelen in Ecologische Aandachtsgebieden, waaronder die in gewassen als luzerne, veldbonen en soja, heeft veel voeten in de aarde gebracht. Half juni werd dit nieuws door de Europese Commissie naar buiten gebracht. Maandag 14 augustus volgt een opheldering van de exacte plannen, schrijft Farmers Weekly.

Ook zaadcoating valt onder het GBM-verbod

Nieuwe regels ook voor 2018
De nieuwe vergroeningsregels treden officieel op 1 januari 2018 in werking. Het kan echter, in sommige gevallen, ook nu al effect hebben. Wanneer een eiwitgewas voor 1 januari wordt ingezaaid zijn de nieuwe regels reeds in 2017 van toepassing. Onder andere voor winterveldbonen en luzerne kan dit nu al grote gevolgen hebben. Naast GBM’s is het ook verboden om een zaadcoating te gebruiken.

Mengsels toegestaan
Boeren die een stikstofbindend gewas willen zaaien, mogen met de nieuwe regels ook een mix van meerdere soorten zaaien. Het Ecologische Aandachtsgebied gaat niet langer uit van een monocultuur. Wie liever een mengsel met niet-stikstofbindende soorten wil zaaien, mag dit ook doen. De mix moet wel voor minimaal 50% uit vlinderbloemige soorten bestaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden