Voor het eerst ter wereld krijgen boeren in Australië betaald wanneer zij koolstof in de bodem weten te binden. Daarvoor stelt de overheid meerdere fondsen beschikbaar. Agrarische ondernemers, die deelnemen, hopen hiermee een nieuwe inkomstenbron aan te boren.
Boeren in de Australische staten Zuid-Australië en Victoria kunnen, via een nieuw subsidieschema van de Australische overheid, geld uitgekeerd krijgen wanneer zij koolstof binden in hun landbouwgrond. Een groep boeren heeft daarvoor subsidies in de wacht gesleept, schrijft ABC News.
Symboolpolitiek
Eén van de boeren die deelneemt aan het project, Steven Hobbs, noemt het subsidieschema om emissies te reduceren symboolpolitiek. "Maar, een beetje symboolpolitiek is beter dan helemaal niets ondernemen", zegt hij. "Helaas hanteert de overheid veel dubbele standaarden. Het is een stap in de goede richting dat de overheid erkent dat onze landbouwgrond de potentie heeft om koolstof te binden."
10 jaar koolstof binden
Het subsidieschema ERF (Emissions Reduction Fund) is een 'veiling' die voor boeren en grondeigenaren is opengesteld om projecten als koolstofbinding te financieren. Dit subsidieschema is al binnen de varkenshouderij actief, om de uitstoot van methaangas te reduceren. Deelnemers aan het ERF-fonds krijgen ongeveer 10 Australische dollar betaalt per 'carbon credit'. Omgerekend €6,67 per credit. Het krediet is gebaseerd op koolstofbindende capaciteit van hun grond over een periode van 10 jaar.
Uniek project
Het geld moet boeren aansporen om herstellende werkzaamheden uit te voeren op hun bedrijf en koolstof aan de bodem te binden. Volgens de Australiërs is het voor het eerst wereldwijd dat hier geld voor wordt betaald. Door de jaren heen heeft de landbouwsector veel CO2 uitgestoten, door koolstofverliezen. Dit proces moet nu worden omgedraaid. Andere landen volgen het Australische project met interesse.
Prijs te laag
Volgens Louisa Kiely, van de organisatie Carbon Farmers Australia, is de $10 per credit te laag. "Naast koolstofbinding, heeft het vastleggen van koolstof ook als voordeel dat voedsel gezonder wordt en de bodem vruchtbaarder", zegt Kiely. "Ondanks de lage prijs is het van belang dat boeren deelnemen aan het project. Als het vastleggen van koolstof verder evolueert, kan het naar de private sector worden gemigreerd en door agrarische ondernemers worden verkocht." Ook Hobbs hoopt dat in de toekomst boeren lokaal of internationaal kunnen handelen in emissiereductie door koolstofbinding.
Potentie in Nederland
Onderzoeksinstituut Alterra schat in dat de totale voorraad koolstof in de Nederlandse bodem 357 miljoen ton bedraagt. Theoretisch is het mogelijk om 5 miljoen ton CO2 te reduceren via maatregelen in de landbouw. Dat concludeerde het na een onderzoek in 2013. Maatregelen die kunnen worden genomen, zijn onder meer niet ploegen, betere rotaties, meer aanvoer van extra koolstof en beter waterbeheer. De totale netto CO2-emissie van de Nederlandse landbouw ligt rond de 0, schrijft Alterra.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10875551/geld-verdienen-met-koolstofbinding][/url]