5 vragen aan Erno Bouma

'Ieder uur telt in de gewasbescherming'

20 Augustus 2017 - Erik Colenbrander - 1 reactie

Agrarisch meteorologisch specialist Erno Bouma verwacht dat het gebruik van gewasbescherming door de klimaatverandering lastiger wordt. De infectiedruk neemt toe en gunstige weersomstandigheden komen minder vaak voor. Daardoor stijgt de piekbelasting in de gewasbescherming.

Samen met de Wageningse professor Bert Wartena Bouma schreef hij verschillende standaardwerken over de agrarische meteorologie. Met NOS-weerman Gerrit Hiemstra werkte hij jarenlang samen. Bouma mag zich autoriteit noemen op het gebied van weer en gewasbescherming.

Dit is ook de titel van een boek van zijn hand. Ook geeft hij lezingen over het weer en gewasbescherming. Wie zijn lezing bezoekt, mag dat meetellen voor de spuitlicentie. Komende winter staan er 20 avonden op het programma. Vandaar dus aan hem de vraag:

Welk effect heeft klimaatverandering op de gewasbescherming?
"Een simpele vraag met een toch wat complex antwoord. Ik splits het op in 4 thema’s:

  • Zo zijn de gewassen vroeger;
  • Zijn er nieuwe ziekten/plagen/onkruiden;
  • Reageren de gewasbeschermingsmiddelen anders;
  • En hebben we te maken met wateroverlast."
Grotere gevoeligheid voor late nachtvorst

Komt het voorjaar echt zoveel eerder?
"De gewassen zijn gemiddeld 10 tot 15 dagen vroeger in hun ontwikkeling, dan in de periode voor 1970. Dat is een statistisch feit. Zo bloeien fruitbomen eerder, groeien granen eerder en hebben suikerbieten eerder hun groeipuntsdatum bereikt. Daardoor ontstaat er een grotere gevoeligheid voor bijvoorbeeld een 'late' nachtvorst, zoals we die dit jaar zagen. Doordat ze fysiologisch verder zijn in een bepaald stadium is ook het vochtverbruik groter en lijkt het of de gewassen meer last hebben van vochttekort. Ook zijn de gewassen eerder oogstrijp. Dat zag je dit jaar met de graanoogst en met de snijmaïsoogst lijkt het dit jaar dezelfde kant op te gaan."

Hoe veel nieuwe ziekten en plagen moeten we vrezen?
"Koude minnende soorten, bijvoorbeeld grangeen (Phoma) in aardappelen, zie je steeds minder. Terwijl warmte minnende soorten, zoals de Vuurwants (Pyrrhocoris apterus), Bruine roest (Puccinia recondita) en Helminthosporium (bladvlekkenziekte), steeds vaker worden aangetroffen. Ook lastig tot niet te bestrijden ziekten zullen een probleem gaan vormen. Daar bovenop komt dat de meeste schimmels en insecten een snellere groei van de populatie hebben. Neem de groene perzikbladluis (Myzus persicae) die 25% tot 30% meer generaties ontwikkelt bij iedere temperatuurstijging van 2 graden Celsius. Dan te bedenken dat deze luis ook eerder zijn winterwaarden verlaat en vroeg in het jaar de gewassen (bijvoorbeeld het pootgoed) ook gevoeliger zijn voor virusbesmetting. Hetzelfde doet zich ook voor met veel insectensoorten, zoals de koolvlieg en de koolgalmug."

Werking van bladherbiciden neemt af

En de gewasbeschermingsmiddelen reageren anders door klimaatverandering?
"Doordat het warmer en droger wordt in de zomer, krijgt de bladhuid van planten een dikkere waslaag en zwelt de cutinelaag niet op. Dus neemt de werking van bladherbiciden af. Lastig, omdat door de afnemende neerslag in het voorjaar, de bodemherbiciden ook slechter werken. De oplossing hiervoor is het gebruik van adviessystemen, zoals SpuitWeerWijzer. De SpuitWeerWijzer-app verzamelt met big data-technologie weergegevens en combineert die met een effectiviteitsmodel. Het resultaat is een advies voor het beste spuitmoment voor de komende 48 uur. Als dit systeem wordt gecombineerd met het FieldMate-weerstation, waarmee de weersomstandigheden ter plekke in het veld worden gemeten, kan men heel goed de vinger aan de pols houden. De kunst is dat je ieder uurtje, dat geschikt is om te spuiten, benut. Ik verwacht dat er bedrijven zullen zijn die in een tweede spuitmachine gaan investeren, vanwege de toenemende piekbelasting in de gewasbescherming."

Wateroverlast is al decennialang een probleem in de akkerbouw. Dat wordt dus alleen maar erger?
"Doordat de temperatuur eerder in het jaar op een hoger niveau is, vallen er eerder in het groeiseizoen zware buien die wateroverlast en hagelschade veroorzaken. Denk aan mei en juni vorig jaar. Deze buien gaan steeds regelmatiger optreden en de infrastructuur is in de meeste gebieden/waterschappen hier nog niet op aangepast. Er is eenvoudig weg te veel 'hard' oppervlak en de capaciteit van de sloten/vaarten is te klein."

Dit artikel maakt deel uit van de zomerserie over klimaatverandering. Alle artikelen kunt u hier vinden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
jpk 21 Augustus 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10875600/ieder-uur-telt-in-de-gewasbescherming][/url]
Zorg dan ervoor dat er gbmiddelen blijven die schimmels en insecten aanpakken dus de groene middelen onmiddilijk verbieden
Schone taak voor europa 28
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden