23% meer suiker

Duitsland stevent af op mega bietenoogst

29 Augustus 2017 - 1 reactie

Nordzucker AG start maandag 11 september met het verwerken van suikerbieten in 1 van haar fabrieken. Op die datum start ook SuikerUnie het verwerken. De andere locaties van het Duitse bedrijf volgen half september. De campagne start dit jaar eerder en loopt langer door om het fors grotere areaal te verwerken.

Bietentelers in Nedersaksen kijken met een wisselend beeld naar de oogst. Het voorjaar begon koud, met vorst in april, maar de gewassen herstelden goed. Aan het begin van de zomer was het echter erg droog. Eind juli waren de verwachtingen van de Norddeutsche Zuckerrübenanbauer (DNZ) zeer goed. Flinke regenval en lokale overstromingen gooide roet in het eten. Voldoende zon is nodig om de suikerpercentages snel op te krikken.

Het is de vraag of alle suikerbieten gerooid gaan worden

Schade nog onbekend
Hoeveel schade de regenval heeft gemaakt, is nog lastig te zeggen. Dit omdat het schadebeeld sterk verschilt per gebied. Sommige telers hebben hun hele gewas af moeten schrijven en bij anderen is slechts een deel door schade getroffen. Het is niet zeker of alle bieten überhaupt gerooid gaan worden.

Biologische bieten
Nordzucker AG start op 11 september met het verwerken van de suikerbieten op de locatie in Schladen. De andere fabrieken in Nordstemmen, Kleinwanzleben, Uelzen en Clauen volgen half september. De campagne start eerder dan in voorgaande jaren en loopt ook langer door.

Nordzucker begint met het verwerken van de biologische suikerbieten, wat 2 dagen in beslag neemt. DNZ maakte 28 augustus bekend dat Nordzucker voor de surplus bieten €14,50 uitbetaald. Dit geldt voor de eerste 10% van het totale volume en bij een suikerpercentage van 16%. Voor alle bieten boven de 10% wordt €5 per ton betaald. Premies voor een hoger suikergehalte en voorlevering of late levering komen hier nog bovenop.

Start Südzucker volgens plan
Südzucker start haar fabriek in Ochsenfurt, Beieren, 1 dag eerder op 10 september. Half juni woedde daar nog een grote brand, maar volgens de bietenverwerker is alles gereed voor de campagne van 2017. De totale schade door de brand, die ontstond toen een opslag met 2.000 strobalen in brand werd gestoken, bedraagt €10 miljoen. Vooral de aanvoerlijn met transportbanden liep grote schade op.

5

miljoen

ton suiker produceert Duitsland dit jaar

Fors meer suiker
De Wirtschaftliche Vereinigung Zucker (WVZ) verwacht een gemiddelde bietenopbrengst van 81,8 ton per hectare, met een gemiddeld suikerpercentage van 17,78%. Südzucker spreekt in Zuid-Duitsland over 88 ton bieten per hectare. Dit betekent een totale suikerproductie van bijna 5 miljoen ton bij 31,5 miljoen ton bieten. Het Duitse areaal bedraagt dit jaar 385.000 hectare. Ook andere instituten spreken over een totale suikeropbrengst van bijna 5 miljoen ton. Dit is 23% meer dan in 2016 het geval was.

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
stevia 30 Augustus 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10875704/duitsland-stevent-af-op-mega-bietenoogst][/url]
dat vult nog nauwelijks het gat wat er valt doordat er geen rietsuiker import meer is. Dit bericht heeft wel een zeer hoog Telegraafgehalte. Breng je feiten of wil je de pagina vol schrijven
Abonnee
ledenraad lid 30 Augustus 2017
Ook dat nog...........
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Varkens

Varkensvleesproductie Duitsland krimpt bijna 12%

Nieuws Grondstoffen

Duitsers telen vooral maïs als hernieuwbare grondstof

Analyse Aardappelen

Aardappelareaal daalt, maar frites trekt eigen plan

Nieuws Melk

Duitse zuivel zonder gas binnen 3 dagen plat

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief