Kosten: €1,06 miljard

Frankrijk zet zich schrap voor glyfosaat-verbod

11 September 2017 - Niels van der Boom

Een verbod op glyfosaat kost Franse graantelers jaarlijks zo'n €1,06 miljard. Dat rapporteert het Ipsos Instituut in een nieuwe publicatie over het gebruik van de herbicide binnen de Franse landbouw. Voor de wijnsector bedraagt het verlies €0,9 miljard per jaar. Als het aan het Franse ministerie van Milieu ligt komt er geen hernieuwing van de licentie.

Voor de studie van het Ipsos Instituut zijn 904 Franse boeren geïnterviewd over het glyfosaat-gebruik op hun bedrijf. De harde conclusie is dat een verbod miljarden kost voor de gehele sector. Aan de ene kant omdat de opbrengsten dalen en aan de andere kant omdat er minder producten geëxporteerd kunnen worden.

Op 4 oktober stemt Frankrijk tegen een verlenging van de licentie

Frankrijk stemt tegen
Eind augustus maakte milieuminister Nicolas Hulot bekend dat Frankrijk tegen verlenging van de herregistratie van glyfosaat gaat stemmen. De huidige licentie verloopt in december. Op 4 oktober wordt er binnen de Europese Unie (EU) gestemd over een nieuwe toelating voor 10 jaar. Als reden noemt het ministerie dat het onzeker is hoeveel gevaar de herbicide nu daadwerkelijk met zich meebrengt en of het kankerverwekkend is.

EU-beleid wankelt
Zelfs wanneer een meerderheid van de Europese lidstaten stemt voor een verlenging kan Frankrijk het middel op eigen bodem verbieden. Dat zegt Vytenis Andriukaitis, Eurocommissaris voor gezondheid en voedselveiligheid. Voor de herregistratie is een meerderheid van lidstaten vereist. Frankrijk is echter, samen met Duitsland, een belangrijke speler. Een Duits verbond voor het gebruik van glyfosaat kwam afgelopen maand ook al met een onderzoek naar het middel.

Gevolgen van verbod enorm
"Een verbod op het middel heeft gevolgen op micro- en macroniveau", zegt Ipsos. Voor granen wordt een financieel verlies van €1,06 miljard verwacht. Voor wijn is dat €0,9 miljard. Bij akkerbouwgewassen gaan de kosten met 26% omhoog, waardoor 33% minder winst bij graanbedrijven wordt gemaakt. Circa 72% van de ondervraagde boeren zijn van mening dat de economische situatie van hun bedrijf door het verbod achteruitgaat. Boeren-belangenbehartigers benadrukken dat alternatieven niet voor handen zijn.

9

van de 10

boeren gaat middelen inzetten die slechter zijn voor het milieu

Milieu is slechter af
Een verbod noemt het OPG, brancheorganisatie voor de granensector, een stap achteruit. Tijdens een Ipsos-onderzoek vorig jaar, lieten 9 van de 10 ondervraagden al weten andere herbiciden in te zetten voor de onkruidbestrijding. Vaak in een hogere dosering, zodat het milieu er louter op achteruitgaat.

Nieuwe EFSA studie is duidelijk
Meer nieuws over glyfosaat kwam begin september van EFSA, de European Food and Safety Authority. De Europese Commissie (EC) vroeg de organisatie in oktober 2016 om uit te zoeken of de werkzame stof de hormoonhuishouding ontregelt. Dit blijkt niet zo te zijn, wijst aanvullend onderzoek uit.

Het resultaat is in lijn met die van de Amerikaanse organisatie EPA. In juni 2015 kwamen zij tot dezelfde conclusie, net als andere onderzoeken voor die tijd. De EC vroeg EFSA nieuw onderzoek uit te voeren, nadat de antilobby aandroeg dat glyfosaat de hormoonhuishouding ontregelt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Gewasbescherming

Strijd in glyfosaatdossier nog niet gestreden

Nieuws Gewasbescherming

Glyfosaat opnieuw voor 10 jaar toegelaten

Nieuws Gewasbescherming

Geen meerderheid voor herregistratie glyfosaat

Nieuws Gewasbescherming

Kamer niet blij met glyfosaat-oplossing Adema

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden