Vijf vragen aan Niels Katier

'Ons bedrijf is volgend jaar energieneutraal'

13 September 2017 - Veroniek Clerx - 9 reacties

Pluimveehouder Niels Katier uit het Overijsselse Ambt Delden is op weg naar een energieneutrale bedrijfsvoering. Momenteel heeft hij 80.000 eendagskuikens, die worden opgefokt tot legrijpe kippen. De elektriciteit wordt al opgewekt door zonnepanelen, maar de echte uitdaging ligt in het terugdringen van het gasverbruik.

De pluimveehouder neemt tevens deel in een 'postcoderoosproject'. Dat project is bedoeld om de opwekking van duurzame energie te stimuleren. Deelnemers van het project ontvangen een korting op de energienota. Door deelname aan de regeling zullen zijn staldaken komend najaar worden belegd met 1.000 zonnepanelen. De stroom die daardoor wordt opgewekt, is voor de leden van Energiecoöperatie Hof van Twente op Rozen.

Dit voorjaar komen er 351 panelen bij

Wanneer zal uw bedrijf energieneutraal zijn?
"Op dit moment heb ik 150 zonnepanelen en in het voorjaar komen daar nog eens 351 panelen bij. Vanaf dat moment is ons bedrijf ook echt energieneutraal te noemen. Althans, wanneer het om elektriciteit gaat. Door de jaren heen hebben we de oude, niet duurzame stallen afgebroken en hebben we deze vervangen met de nieuwste bouwmaterialen. Dat deden we voor het laatst in 2009."

"Een paar keer per jaar krijgen we nieuwe kuikens en dan moeten onze stallen warm worden gestookt. Dat kost behoorlijk wat gas. Daarom ligt onze uitdaging vooral in het terugdringen van het gasverbruik. Op het moment ben ik bezig om te onderzoeken of biogas een duurzaam alternatief zou kunnen zijn. De volgende vraag is echter: hoe kan dat biogas naar mijn stallen worden getransporteerd?”

Is zonne-energie economisch wel interessant?
"Het is zeker interessant als je de gefinancierde investering kunt betalen met de SDE+ subsidie. Die subsidie ontvang je 15 jaar lang per opgewekt kWh (kilowattuur). De opgewekte energie gebruik je dan zo veel mogelijk zelf en de reststromen kunnen terug naar het net om te worden gesaldeerd."

Waarom kies je voor dakverhuur aan een energiecoöperatie?  
"De gemeente waar ik woon, wil omstreeks 2035 energieneutraal zijn. Ik heb veel dakoppervlak over en dat leent zich goed voor zonnepanelen. Dat is de reden dat ik mij heb aangemeld voor dit postcoderoosproject. Het project hier is in samenwerking met de energiecoöperatie. In ruil voor het dakverhuur, ontvang ik een vergoeding van €40.000 over 15 jaar. De coöperatieleden krijgen op hun beurt duurzame energie in huis en profiteren van een gereduceerd energietarief."

Het dak moet in ieder geval asbestvrij zijn

Is ieder agrarisch dak geschikt voor zo’n project?
"Je moet er wel rekening mee houden dat het dak asbestvrij moet zijn. Daarnaast moet het gebouw een degelijke constructie hebben om alle panelen te kunnen dragen. Weet daarbij ook dat je 15 jaar lang niets anders met het dak kunt doen. Na die tijd mag je de panelen voor niets overnemen of eraf laten halen."

Wat zijn de bedrijfsplannen voor de komende tijd? 
"Over 5 jaar hopen wij 5 van de 7 stallen (netto zo'n 4.000 vierkante meter) volledig te hebben bedekt met zonnepanelen. Tegen die tijd zijn de stallen ingericht met warmteterugwinningssystemen, waardoor we een flink deel van ons gasverbruik kunnen reduceren. Na die 5 jaar hopen we nog 2 stallen te renoveren of te vervangen en wellicht te bedekken met zonnepanelen. We groeien uit tot een modern bedrijf met oog voor duurzaamheid, een goed imago en verbinding met de burgers."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
Peter Baars 19 September 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10875873/ons-bedrijf-is-volgend-jaar-energieneutraal][/url]
Waarom alleen aan zonnepanelen gedacht? Wij hebben een syngas energiecentrale 300 KW op houtsnippers die volledig "green" is en door de verkoop van de elektriciteit aan de netbeheerder al een mooi rendement oplevert en daarnaast ook nog 600 KW aan warmte opwekt die gebruikt kan worden voor de verwarming van de stallen.
Abonnee
moeder overste 19 September 2017
en is alle gesleep met voer en mest dan ook gecompenseerd?
Michiel de Pooter 29 September 2017
Meneer Katier, u liegt dat u barst. Zonder subsidie zou u helemaal niet zo'n raar verhaal afsteken. U hebt gewoon een aansluiting op het stroomnet, waar groene en grijze stroom door elkaar loopt. In de wintermaanden is het in NL amper 8 uur licht en 16 uur donker. Alle stroom die u dan gebruikt is gewoon vuile stroom van kolen- en gascentrales. U bent dus helemaal niet energieneutraal. Buitendat, komen zonnepanelen niet uit de lucht vallen, maar worden geproduceerd in verre landen met veel goedkope stroom uit kolencentrales en met veel gif als cadmium en lood. Ook is er nog geen enkele economische verantwoorde oplossing om zonnepanelen te recyclen.
U legt dus een uitgestelde ecologische ramp op uw dak. Zonnepanelen zijn het nieuwe asbest, maar dan nog vele malen erger.
Abonnee
JP 29 September 2017
Je bent pas energieneutraal als je de voedingskabel naar het trafostation kunt doorkappen.
Kjol 30 September 2017
Energieneutraal ben je als je netto geen stroom verbruikt, dus plussen in de zomer en minnen in de winter en dan op 0 uitkomen.
Abonnee
veehoeder 2 Oktober 2017
wij zijn al jaren energie neutraal
Abonnee
kip ik heb je 2 Oktober 2017
Ons bedrijf is al jaren veel energie neutraler als dat de randsteden ooit zullen worden , om over de groot industrieen maar te zwijgen.
Wim Bruggink 2 Oktober 2017
Michiel de Poorter heeft 100 % gelijk.Sterker nog hoe meer zonnepanelen en windmolen zorgen voor een hogere CO2 uitstoot.Je bent pas energie neutraal als je geen verbinding hebt met het net .Lukt je dat dan kom je erachter dat je.nooit stroom kunt maken.voor de prijs van een kolen gas of kern centrale. Een gem. huishouden betaalt nu 500 euro per jaar extra voor dit groene gezwets. Hoe lang pikken ze dat nog. Duitsland is ons voorland .
Kjol 2 Oktober 2017
Kan wel merken dat je niet vaak met stedelingen spreekt, deze mensen willen graag groene stroom en überhaupt groene producten ook al kost het ze meer geld, daar zullen we het toch mee moeten doen. Logica is niet altijd de weg van de waarheid.
Wim Bruggink 2 Oktober 2017
De stedeling die groene stroom inkoopt voor meer als grijs moet ik nog ontmoeten dat klopt . Als je naar onze totale energie behoefte kijkt dan is groen nog geen 4 %.Daar betalen we dan wel de hoofdprijs voor Tot die huishoudens behoor ik ook Waarom moet ik dan meebetalen voor een groene mythe.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Energie

Gasprijs stijgt weer na weken van daling

Analyse Energie

Gasprijs daalt toch niet na uitblijven deal

Opinie Kasper Walet

Energietransitie en politiek: een mad world

Analyse Energie

Elektriciteit en gas verder omhoog

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden