Blijkt uit liquiditeitsmonitor

Akkerbouwers laten positieve saldo's zien

30 Oktober 2017 - Kimberly Bakker - 4 reacties

Akkerbouwers in Nederland laten dit jaar een beter gemiddeld saldo op de rekening-courant zien. Vooral in de eerste 4 maanden van 2017 presteren zij beter dan in 2016. Dat blijkt uit de liquiditeitsmonitor van ABN Amro.

Nederlandse akkerbouwers bereikten in oktober 2016 hun dieptepunt, toen kwam het saldo uit op een min van €4.300. Echter, in de maanden daarna nam dat saldo weer toen, wegens de uitbetaling van bedrijfstoeslagen (€11.500) en de ontvangsten voor verschillende gewassen (€24.800). 

Eerst een stijging, daarna een daling

In april 2017 bereikten de meeste akkerbouwers het hoogtepunt. Het gemiddelde saldo kwam toen uit op €26.300. In de maanden daarna daalde het saldo wel weer (in juli naar €6.100). Dat laatste had te maken met de teeltkosten en de afschrijven voor onder meer gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen en brandstoffen. Daarmee komt het gemiddelde saldo op de rekening-courant in september uit op een min van €400.

Kasstroom laat vast patroon zien
De kasstroom op de akkerbouwbedrijven laat een duidelijk patroon zien. In de eerste 4 maanden van 2017 is deze hoger, mede door gunstigere prijzen. Daarna daalt deze geleidelijk. Door de extreme weersomstandigheden, die voor schade aan gewassen hebben gezorgd, was de prijs lager dan verwacht.

Wat ook van invloed was, was de olieprijs. In combinatie met de lagere dollar, vielen de kosten voor olie-gerelateerde producten lager uit. Echter, nog belangrijker zijn de verschillende afzetsystemen (pool, contracten of vrije markt) op het akkerbouwbedrijf. Deze zorgen voor grote verschillen op de rekening-courant.

Lage marktprijzen van invloed
De prijzen van voornamelijk aardappelen presteren momenteel slechter dan de afgelopen 2 teeltseizoenen. Voor de overige gewassen (granen en uien) liggen de prijzen op een gemiddeld niveau. De enorme toename van die gewassen heeft de prijzen onder druk gezet. In Europa zijn de aardappelopbrengsten per hectare op sommige plekken 20% boven het langjarig gemiddelde.

Een deel werd vorig jaar direct verkocht

Ook de natte omstandigheden, waardoor kwaliteitsverlies is ontstaan, geeft extra aanbod. Dit omdat de bewaarkwaliteit laag is, gezien de kans op rot. Vorig jaar kozen veel bedrijven, door de goede prijzen, ervoor om een gedeelte van de oogst direct te verkopen. Dat zal nu niet mogelijk zijn, waardoor ze veel gaan opslaan. In de hoop dat de prijzen nog wat aantrekken.

Wat brengt de toekomst?
De verwachting is niet meteen positief. De liquiditeitsmonitor verwacht namelijk dat de stand op de rekening-courant de komende periode zal verslechteren. Dit vanwege de lage productprijzen. Helemaal omdat producten zo lang mogelijk bewaard worden, waardoor de positie verslechterd.

Wel zal aan het eind van het jaar de rekening-courant een positieve impuls krijgen. Dit door de bedrijfstoeslagen. ABN Amro verwacht dat akkerbouwers een pas op de plaats maken door niet te investeren. Het is met de huidige prijzen namelijk lastig om langetermijnplannen vorm te geven. Echter, anderzijds beweert de bank dat de Nederlandse akkerbouwers gewend zijn aan volatiliteit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
petatje 30 Oktober 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10876357/akkerbouwers-laten-positieve-saldo-s-zien][/url]
Wellicht een klein foutje Kimberly; " bewaarkwaliteit lang" moet wellicht laag zijn zijn?
Student 30 Oktober 2017
Staan meer zinnen in die niet lopen zoals "waardoor de positief verslechterd."
Abonnee
Kimberly 30 Oktober 2017
Beste Petatje en Student,

Bedankt voor de alertheid. Beide typefouten zijn inmiddels aangepast.

Groet,

Kimberly
Boertje 30 Oktober 2017
Een interessant artikel, gebaseerd op een interessant onderzoek.
https://insights.abnamro.nl/2017/10/agrarische-liquiditeitsmonitor-brengt-kasstroom-akkerbouw-in-beeld/
Persoonlijk denk ik niet dat er veel conclusies aan deze "monitor" kunnen worden ontleend, vooral omdat het nog maar een eerste peiling is. Er zullen telers zijn die op financieringen extra hebben afgelost uit de rekening courant omdat de rente op de bedrijfsspaarrekening bijzonder laag is.
Ik ben wel benieuwd wat voor waarde een bank aan dit verloop gaat hechten voor de individuele teler, in het geval er bijvoorbeeld een financieringsaanvraag is.
Tevens vraag ik me af wat een accountant, de bedrijfseconomisch adviseur of bijvoorbeeld Farmers Funding met dit soort onderzoeken doet.
RABO, ING, ABN-AMRO, Accon, Countus, Flynth, Farmers Funding, laat eens horen of jullie waarde hechten aan dit soort getallen!
pim 20 Juni 2018
Dankjewel voor dit artikel over de positieve saldo's in de akkerbouw. Als ik het goed begrijp is door de verbeterde bewaarkwaliteit de mogelijkheid ontstaan voor bedrijven de oogst van de markt te houden tot gunstigere verkoopmomenten. Ik ben benieuwd of dit de markt stabiliseert. https://www.tolsmagrisnich.com/nl/producten/bewaren/meet-en-regeltechniek/vision-control/
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden