De sterke economische groei zorgt ervoor dat alle Nederlandse sectoren in 2018 groei gaan laten zien, zo ook de landbouwsector. Dat blijkt uit het rapport 'sectorprognoses 2018' van Rabobank.
Mede-auteur is Bart-Jan van Zandwijk.
Voor de totale landbouwsector (inclusief bosbouw en visserij) verwacht Rabobank in 2018 een omzetgroei van 1,2%, ten opzichte van 2017. Echter, de afzetprijzen zullen in 2018 dalen met 0,3%.
De akkerbouwsector
Rabobank verwacht dat de saldo's voor akkerbouwers in 2018 lager zullen zijn dan in voorgaande jaren. "Vooral bij granen en suiker zullen wel lagere saldo's zien, en die zullen de komende jaren ook niet gaan klimmen. Voor de andere akkerbouwgewassen hebben we op de lange termijn wel goede vooruitzichten", aldus Arjan Ausma, sectorspecialist Akkerbouw bij Rabobank Nederland. Volgens de bank groeit vooral de vraag naar verwerkte aardappelproducten met 2% tot 3% per jaar. Deze stijging zorgt voor extra afzet.
Daarnaast kenmerkt Nederland zich door een hoog aandeel aan intensieve gewassen in het bouwplan. Zo'n 60% van de akkerbouwgewassen in Nederland is hoogwaardig. Hiervan zijn de aardappelen, met 30%, het belangrijkste gewas. Dit zorgt er echter wel voor dat het behoud van de bodemvruchtbaarheid onder druk komt te staan.
Volgens Rabobank kan de sector nog kansen benutten door beter in te spelen op de vraag naar biologische producten. Deze trend zal namelijk de komende 10 jaar nog verder groeien. Ook moet de keten goed samenwerken, om zo een duidelijke regie op de sector te behouden.
De melkveehouderij
De vraag naar zuivelproducten is wereldwijd stijgende. Rabobank verwacht voor 2018 een consumptiegroei van 1,2% tot 1,3%. Die groei wordt vooral veroorzaakt door de bevolkingsgroei in Azië, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. In Europa en Noord-Amerika neemt de consumptie van melk al jaren af, met name door de vergrijzing.
Echter, de sector lost dit goed op door de kleine verpakkingen. Die sluiten aan bij de toename van eenpersoonshuishoudens en het vaker eten en drinken onderweg. De zuivelmarkt kenmerkt zich door sterke fluctuaties in de prijs. Dit heeft vooral te maken met het feit dat vraag en aanbod niet altijd aansloten en door de afbouw van de interventiemogelijkheden.
Ook deze sector moet zich focussen op het feit dat de vraag naar biologische producten groeit. Daarnaast is dierenwelzijn steeds belangrijker voor de consument.
Rundvlees en varkensvlees
De vraag naar rundvlees staat onder druk. Echter, door innovaties kan de sector hier wel weerstand aan bieden. Daarnaast biedt de afzet naar niet-Europese landen perspectief, vooral voor kalfsvlees. De komende jaren moet de sector, volgens Rabobank, werken aan het verminderen van lange-afstandstransporten en het antibioticagebruik.
De varkensvleesconsumptie binnen de Europese Unie is stabiel. Rabobank verwacht dat de productie richting 2025 een groei gaat laten zien van 1,5%. Daarbij zullen China en Japan de belangrijkste afzetmarkten blijven. De verwachting is tevens dat 2017 een bovengemiddeld voerwinstjaar wordt. Voor 2018 is de verwachting dat dit, als gevolg van de varkenscyclus, een gemiddeld jaar wordt.
Volgens Rabobank is het belangrijk dat de Nederlandse varkenshouderij verandert van een 'aanbodmarkt' naar een 'vraagmarkt'. Dit om de concurrentiekracht te versterken, en zelfs te behouden.
Ruud Huirne, directeur Food & Agri bij Rabobank Nederland en Arjan Ausma, sectorspecialist Akkerbouw bij Rabobank, spreken op het Nationaal Economisch Landbouw Congres, georganiseerd door Boerenbusiness. Meld u nu aan voor dit congres.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10876403/wat-heeft-2018-in-petto-voor-de-landbouw][/url]