Mogelijk grote gevolgen

Duitse politiek woest na stemming glyfosaat

29 November 2017 - Niels van der Boom - 5 reacties

Duitse politieke partijen zijn woest na de ja-stem voor glyfosaat van landbouwminister Christian Schmidt. Het land onthield zich in eerdere stemrondes van een keuze, maar gaf nu toch de doorslag. Dit terwijl buurland Frankrijk voor het nee-kamp koos. Mogelijk heeft de niet-legitieme actie grote gevolgen.

Bondskanselier Angela Merkel gaf Christian Schmidt, van de conservatieve partij CSU, al een uitbrander. Volgens haar mag een dergelijke actie nooit meer gebeuren. De uittredende regering besloot eerder al om zich te onthouden van een stem. Dat besluit sloeg Schmidt in de wind.

Ook zonder steun vanuit Duitsland was er goedkeuring geweest

Gewicht van Duitsland
Andere politieke partijen laten het daar niet bij zitten. Zij zijn woest. Alex Vogel, partijleider van de Grünen, eist het vertrek van de minister. Zet Merkel de minister zelf niet buiten spel, dan moet zijn eigen partij dit doen. CSU-leider Ingo Senftleben argumenteert echter dat glyfosaat ook zonder de Duitse stem verlenging zou hebben gekregen. Het besluit van Schmidt heeft daar geen verandering in gebracht. Toch wordt daar in de politiek anders over gedacht. Door Duitsland voor te laten stemmen, kreeg het ja-kamp een duidelijk overwicht in de discussie.

Opgezet plan
Verschillende Duitse media opperen dat het besluit niet louter door de minister is genomen. WDR, NDR en SZ eisen openbaarheid van staatsdocumenten. Volgens hun is deze stemming al maandenlang voorbereid.

De vorming van een nieuwe Duitse regering verloopt allesbehalve soepel. De zet van Schmidt komt op een extreem slecht moment voor Merkel en de andere partijen. Mogelijk zijn de gevolgen voor de nationale en internationale politiek groot. Blijkt inderdaad dat bewust tegen het advies van de politiek is gehandeld, dan kan dit weer nieuwe hindernissen opwerpen voor de verlenging van glyfosaat.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Piet uit belgie 29 November 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10876735/duitse-politiek-woest-na-stemming-glyfosaat][/url]
Bedankt meneerSchmidt ! Je bent de Beste Landbouwminister ter wereld
Student 29 November 2017
Wat de gevolgen in de Duitse politiek ook zijn, de Europse stemming draait men niet meer terug. Hoe dan ook, de landbouw moet de komende vijf jaar niet achterover gaan leunen maar zich gaan voorbereiden om zonder glyfosaat te kunnen.
mons@nto 29 November 2017
Vielen Dank herr Schmidt,
heeft u een heftruck beschikbaar om uw kerstpakket in ontvangst te nemen?
Abonnee
fred 29 November 2017
Piet uit belgie schreef:
Dit is een reactie op dit artikel:
Bedankt meneerSchmidt ! Je bent de Beste Landbouwminister ter wereld

zijn vriend is apotheker!!! wie kent hem nog??
Hoofdminister 29 November 2017
Iedereen die geen glyfosaat gebruikt is gemakshalve altijd tegen ook al wijzen onderzoeken aan dat het gebruik veilig zou zijn. Vuurwerk geeft veel meer ellende en vervuiling daar rept niemand over.
Jan 29 November 2017
De politiek heeft op deze, toch wel bijzondere wijze, een krappe meerderheidsbeslissing genomen.
Maar als de politiek, op straffe van rechtszaken etc, het middel niet wil verbieden doet het bedrijfsleven, uit naam van de consument, wel. We moeten er maar vanuit gaan en voorbereidingen treffen om het in de nabije toekomst zonder glyfosaat en veel andere midelen te moeten doen.
Dus anders boeren: kleinere percelen met meer biodiversiteit, mechanische onkruidbestrijding en BODEMLEVEN stimuleren. Laat de WUR daar nou eens spoedig goed inzicht in verschaffen ipv steeds maar weer hopeful ITC bling bling te presenteren. Werkzame methoden, die niet tot in de treuren wetenschappelijke beoordeling behoeven. We hoeven geen proefschriften, maar inzicht en kennis. En als u het niet weet, WUR, mag u het ook zeggen.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden