Ook nadelige effecten

Gesubsidieerde windmolens maken boeren rijk

11 December 2017 - Redactie Boerenbusiness - 22 reacties

Van de wind kun je niet leven, luidt het gezegde. Maar de 32 agrariërs in de Wieringermeer, die onlangs hun windmolens verkochten aan Nuon, denken daar waarschijnlijk anders over. Dat meldt Business Insider.

Financiële details zijn niet geopenbaard. Toch lijkt het erop dat de deal, die het Windcollectief Wieringermeer met het energiebedrijf sloot, de eigenaren van in 1 klap rijk maakte. "Nuon deed een aanbod dat we niet konden weigeren", luidde de verklaring van Jaap van der Beek, voorzitter van het Windcollectief.

Oude molens nog 5 jaar laten draaien

De boeren kozen voor een smak geld, in plaats van toekomstige winsten over een lange reeks van jaren. Bovendien draait niet het collectief, maar Nuon nu op voor de noodzakelijke, vele tientallen miljoenen euro’s kostende vervanging van de molens door grotere en modernere exemplaren. Nadat het nieuwe windpark klaar is, mogen de boeren hun oude molens nog 5 jaar laten draaien.

Verdienen aan windmolens, met subsidie
"Windenergie is big business in Nederland", erkent Axel Posthumus, directeur van de coöperatieve Windunie, belangenbehartiger en adviseur van zo’n 250 eigenaren van windmolens. Volgens Posthumus illustreert de deal met Nuon hoe profijtelijk windenergie kan uitpakken voor ondernemende agrariërs.

Nieuw is dat niet. Eind jaren '90 ontdekten akkerbouwers, veehouders en tuinders in vooral Flevoland, Noord-Holland en Friesland al dat windmolens kunnen lonen. De kostprijs van de door hun turbines opgewekte elektriciteit oversteeg weliswaar flink de marktprijs voor stroom, maar dat verlies werd ruim gecompenseerd door de overheid, die kwistig met subsidie strooide.

Anno 2017 is dat niet anders. De overheid zet zwaar in 'hernieuwbare elektriciteit'. De subsidieregeling van eind vorige eeuw is inmiddels vervangen door de Stimulering Duurzame Energieproductie, SDE+ genaamd. In 2017 en 2018 is telkens zo’n €12 miljard beschikbaar. Vele miljoenen uit die pot gaan naar windmolenprojecten op het vasteland. De periode waarover een door de overheid goedgekeurd project op subsidie kan rekenen is bovendien opgerekt tot 15 jaar.

Overheid biedt stabiliteit
Of SDE+ aantrekkelijk is? Jazeker, vindt Posthumus: "Ondernemers weten waar ze aan toe zijn. Er is stabiliteit in het subsidiebeleid." Bij de vaststelling van de subsidie wordt de marktprijs van elektriciteit verdisconteerd (van de subsidie afgetrokken). Bij een hoge marktprijs voor stroom gaat de subsidie dus naar 0. Maar bij een lage prijs is de windmoleneigenaar wel verzekerd van een bepaalde prijs en een rendement van zo’n 7% à 10%.

Het gaat om forse bedragen

Boeren slaan daarop aan, want het gaat om forse bedragen. Een rekenvoorbeeld op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland laat zien dat een dik €4 miljoen kostende windmolen met een capaciteit van 3 Megawatt, op basis van de subsidieregeling van 2017 zo’n €450.000 omzet (waarvan €300.000 subsidie) per jaar kan genereren.

Gauw een windmolen bouwen, dan maar? "Zo gemakkelijk is het niet. Daar komt heel veel bij kijken", zegt Posthumus. "De regels zijn heel strak. Projecten vereisen een lange voorbereidingstijd. In die fase moet je zelf de kosten moet dragen."

Daarbij is het overheidsbeleid tegenwoordig sterk gericht op de bouw van strak gestroomlijnde parken van 10, 20 of zelfs meer molens met wieken die een hoogte van 200 meter of meer bereiken. Zulke turbines leveren veel meer vermogen dan de huidige, zelfstandig geplaatste windmolens van individuele boeren die vaak kriskras in het landschap staan.

Belang van boeren ligt anders dan dat van omwonenden
De schaalvergroting en hoge investeringen nopen grondeigenaren tot samenwerking. Vandaar dat boeren zich verenigen in een coöperatie of BV. Belangenconflicten liggen echter altijd op de loer. Uit commercieel oogpunt wil elke eigenaar immers zoveel mogelijk turbines op zijn eigen perceel.

Ondernemers worden het vaak wel eens, leert de praktijk. De meeste windmolenprojecten sneuvelen of komen niet van de grond om een andere reden, aldus Posthumus: "Gebrek aan draagvlak bij omwonenden." De klachten zijn legio. Zoals horizonvervuiling, slagschaduw van de wieken, weerspiegeling van zonlicht, permanent zoevend geluid, waardedaling van de woning.

Plannen voor een windpark kunnen een lokale gemeenschap splijten. In 2009 overviel een select clubje boeren in de Drentse Veenkoloniën de inwoners van diverse dorpen met vergevorderde plannen voor een groot en lucratief windpark. De locaties van de windmolens bleken al bepaald. Van overleg vooraf met omwonenden was geen sprake. Het hele project bleek al met Rijk afgekaart.

Het project zit in een diepe impasse

De gevolgen waren, op zijn zachtst gezegd, naar. Vroegere dikke vrienden kregen slaande ruzie, buren spraken niet meer met elkaar, kerkgemeenschappen vielen uiteen en tegenstanders saboteerden de maïsoogst van een van de 'graaiers'. Het project zit in een diepe impasse. Twijfelachtig is of er in de Veenkoloniën ooit windmolens worden gebouwd.

De les? "Initiatiefnemers voor windparken doen er goed aan in een zo vroeg mogelijk stadium met burgers overleg te voeren, om samen te zoeken naar de beste locatie", adviseert Axel Posthumus.

Wat ook helpt voor het verkrijgen van draagvlak: omwonenden, of zelfs de hele lokale gemeenschap mee laten delen in de verwachte winst van het park. Geld kan de smeerolie zijn die windmolens soepel laat draaien.

Lees meer op Business Insider:
Deze Haagse stadskas plus viskwekerij van UrbanFarmers moet de boerderij weer intregeren in de stad

De Westlandse teler die de kindertomaatjes van Tommies tot Europees succes maakte, wil ook millennials aan de groentesnack krijgen

5 redenen waarom bitcoin gaat crashen – en 2 grafieken die laten zien wat er daarna kan gebeuren

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
22 reacties
IJsselmeerklei 12 December 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10876863/gesubsidieerde-windmolens-maken-boeren-rijk][/url]
Die laatste alinea heeft wel een heel hoog SP gehalte. Prima dat de agrariër een financieel risico neemt met de bouw van een windmolen, maar als er dan geld verdiend kan worden willen Henk en Ingrid ook graag ff vangen. Dragen ze dan ook bij als de windmolen onverhoopt verlies draait er er geld bij moet, die verhalen zijn er namelijk ook legio en als ik mij niet vergis zijn daar zelfs artikelen over verschenen op deze site.
Abonnee
Aan de kant 12 December 2017
OOOOh nu is het een hoog SP gehalte. Iedereen weet dat het hebben van een windmolen gewoon binnen lopen is door de subsidie.

Het is de willekeur en het geluk dat er een windmolen op je land mag staan.

Er zit geen enkel risico aan, het is gewoon graaien, graaien en nog eens graaien.

En inderdaad , zodra een boer een windmolen heeft dan is hij SP af want dan is delen ineens niet meer mogelijk
Abonnee
agriklootje 12 December 2017
risico is nul. zeker in Noord Holland, altijd wind. Twee derde van de opbrengst is subsidie, dus van ondernemerszin is absoluut geen sprake.
IJsselmeerklei 12 December 2017
@Aan de kant] Toen die solitaire windmolens zijn gebouwd in de jaren 90 stond dat rendement nog niet zo vast voor langere periode, dat het zo heeft uitgepakt is dan toch ten gunste van de ondernemers en niet van de omgeving? Over die ondernemers gaat dit artikel, dat nu door onder ander windplan Wieringermeer er een complete willekeur is ontstaan in de locaties van de windmolens en daarmee de inkomsten voor agrarische ondernemers die toevalling hun land op de juiste locatie hebben liggen is een heel andere discussie
Abonnee
Bert 12 December 2017
Hou op over windmolens. Bij ons in Zuidelijk Flevoland is zo 'n verschrikkelijk plan. Vriendschappen verscheurd, familie ruzie s/spanningen.
Het heeft heel veel nare ellende veroorzaakt.
Waarom? Hebzucht en ego s van een paar mensen die in een bestuur zijn gaan zitten.
Onder druk van provinciale bestuurders en konten likkerij komen hier molens bij boeren die dat helemaal niet willen.


Let op : over een jaar of 10 zullen we zeggen dat de beslissing van het bouwen van deze molens de zwarte geschiedenis in gaat van onze mooie polder.

Er komt nog heel veel narigheid naar boven.
Abonnee
Berry 12 December 2017
Voordegen die denken dat ze nooit een kans krijgen of uitgesloten worden:

Vanaf 15 december as kunt u allen inschrijven voor een tender wind op zee.

Wanneer u een goede businesscase heeft kunt u hier miljoenen mee verdienen.

Ben benieuwd of we nog van u horen.
Abonnee
Dirk 12 December 2017
Beste vrienden,
jullie moeten eens een abonnement nemen op het (rechtse) opinieblad Elsevier.
Daarin zijn al meerdere artikelen geschreven over windenergie. Ik ga er hier niet verder op in. Maar 1 ding is zeker: windmolens draaien op subsidie en niks anders.
Abonnee
sjonnie 12 December 2017
Bert schreef:
Hou op over windmolens. Bij ons in Zuidelijk Flevoland is zo 'n verschrikkelijk plan. Vriendschappen verscheurd, familie ruzie s/spanningen.
Het heeft heel veel nare ellende veroorzaakt.
Waarom? Hebzucht en ego s van een paar mensen die in een bestuur zijn gaan zitten.
Onder druk van provinciale bestuurders en konten likkerij komen hier molens bij boeren die dat helemaal niet willen.


Let op : over een jaar of 10 zullen we zeggen dat de beslissing van het bouwen van deze molens de zwarte geschiedenis in gaat van onze mooie polder.

Er komt nog heel veel narigheid naar boven.

idd, bestuur maffia,alleen gerund door pachters, eigen belang eerst, manipulatie,. en vele hebben contract getekend zonder te weten wat erin staat. en zo kun je nog wel even doorgaan,
Berry 12 December 2017
Je hebt gelijk Dirk. Ook op het boerenbedrijf. Elke hectare ca 350 euro subsidie. De zonnepanelen. 3,3 ct/kwh stroomopbrengst aangevuld met ca. 7,7 ct/kwh subsidie. Het zijn kansen die geboden worden. Doe er wat mee.
down under 12 December 2017
Bert, wat een azijnpisserige opmerking: "Let op : over een jaar of 10 zullen we zeggen dat de beslissing van het bouwen van deze molens de zwarte geschiedenis in gaat van onze mooie polder."
Zeker 'last' van die dingen?

Ik zou eerder zeggen: "Let op : over een jaar of 100 zullen we zeggen dat de beslissing van het bouwen van deze molens op de werelderfgoedlijst moet komen te staan, zodat onze mooie polder net zo druk bezocht wordt als Kinderdijk nu!"
Abonnee
Dirk 12 December 2017
Vrienden, windenergie is niet meer dan een politiek doel. Geldverspilling. Naast de kosten van de direkte overheidssteun aan de windmolen"boeren" of wat dan ook, moet er ook nog kapitalen aan opgesteld (elektrisch)vermogen als reserve in stand worden gehouden. Als je echt weet hoe het zit lach je je dood
Maar als het dan toch moet [en het moet], zet die ellende dan midden op zee. In ieder geval: Not in my backyard!!
7,7ct/kwh subsidie voor zonnepanelen lees ik hierboven ergens? Neem me niet kwalijk, ik heb wat beters te doen.
Einstein 12 December 2017
Beste Bert mooie polderjQuery21103167161227630143_1513098986807???? Met al die kromme lijnen molens die er nu staan hou toch op man.
hallo? 12 December 2017
Einstein schreef:
Beste Bert mooie polderjQuery21103167161227630143_1513098986807???? Met al die kromme lijnen molens die er nu staan hou toch op man.

De enige kromme lijn in Zeewolde is de lijn aan de Sternweg, en deze mag toevallig blijven staan. De overige molens die weg moeten(+ 200) staan overal 125m uit het hart van de weg. N.B.een ontwerp van een architecten bureau en geaccordeerd door de gemeente Zeewolde.
texel 12 December 2017
ik wil graag mee graaien met zo veel mogelijk subsidie maar nee op n eiland waar t altijd waait mogen geen windmolens alleen groot grondverzet voor natuur
visieuze cirkel 12 December 2017
Jaloezie voedt de frustratie en de frustratie voedt weer de jaloezie.
Abonnee
moeder overste 12 December 2017
er werd hier gerefereerd aan de SP, maar de subsidie voor deze vorm van energie word wel door ons allen opgebracht,dus als het jouw kant opvalt mag het als het van je af gaat niet? over dubbele moraal gesproken!
oostelijk flevo 12 December 2017
hier al net zo bar als in zuidelijk Flevoland. een paar windbaronnen die de afgelopen 20 jaar hun zaken gevuld hebben met subsidie en vervolgens alle grond opgekocht hebben willen het kunstje nog een keer doen. nu doen ze net of ze de niet gelukkige van de afgelopen 20 jaar ook gaan laten mee profiteren. maar dat is allemaal nep. ze vergroten hun eigen verdiencapaciteit met 100 % en graaien voor de tweede keer de subsidie pot leeg en laten wat kruimels op een bodem voor hun ongelukkige niet windmolen buren. ook hier zal een diepe groef en een grote splijting plaats vinden in de oude pioniers gemeenschap. en idd zal de pagina in de geschiedenis git en git zwart zijn
boer 13 December 2017
Het gaat niet over subsidie want als de stroomprijs op een commerciele prijs van 10ct zou zitten dan is er geen subsidie nodig.
De tegenstanders willen dus liever eerst alle beschikbare fossiele voorraden op een goedkope manier opmaken zonder daarbij rekening te houden met de gevolgen die dat met zich mee brengt of na te denken over hoe het daarna verder moet.
Abonnee
erik 13 December 2017
gelukkig wordt wind op zee steeds voordeliger, geen standplaatsvergoeding, geen overlast in de omgeving. Zolang er subsidie voor verstrekt wordt, wordt windenergie nooit een volwassen sector
Jan 13 December 2017
@oostelijk flevo Als ik het in O en Z Flevoland zo'n beetje bekijk waren daarvoor geen windtubines nodig. Ook zonder was het vaak niet zo gezond gesteld met leven-en-laten-leven en naijver.
Daarvan plukken we zelfs buiten O en Z FL. de vruchten: veelal geen gezellige 'buren'. Het spijt me dat te hebben moeten constateren. Maar goed, ook elders zijn de tijden en mores veranderd, ook niet meer zo gezellig, omdat overal de hebzucht, trots en 'ondernemerschap' toeslaat. (AZOs hebben we altijd al gehad). Gaat de wal het schip nog keren voordat het gitzwart wordt?
opa 13 December 2017
@jan mooi hoe je dat omschrijft. kent u nog de toespraak van jan Terlouw waar hij refereerde aan het touwtje uit de brievenbus. ook in de landbouw is het gunnen en het elkaar helpen in goede en slechte tijden. buren rijden elkaar van de weg om een paar honderd euro. daarom mislukken ook alle samenwerkingen. als ze er zelf 1000 euro extra aan verdienen maar de buurman 1500 dan laten ze het nog liever klappen. geld, hebzucht en misgunning waarbij de windmolens slechts een voorbeeld in wat het slechtste in de boeren gemeenschap boven brengt
Lola 13 December 2017
Boeren? Het zijn soms net mensen....
Jan 13 December 2017
Lola schreef:
Boeren? Het zijn soms net mensen....

Is zo, maar we waren dat anders gewend, of niet soms?
Daarom doet het meer leed het nu zo te moeten meemaken.
Nstuurlijk veralgemeniseer ik en zijn er best nog heel goede samewerkingsverbanden te vinden en is de dagelijkse omgang vaak best goed.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden