Meer dan $20,5 miljard

Rusland gaat exportrecord neerzetten

14 December 2017 - Kimberly Bakker

De exportwaarde van landbouwproducten vanuit Rusland zal in 2017 een record neerzetten. Naar verwachting zal de waarde de $20,5 miljard passeren. In 2016 kwam de exportwaarde nog uit op $17 miljard.

De uitvoer van landbouwproducten blijft, volgens Andrei Sizov (directeur van het analytisch centrum 'Sovekon'), de belangrijkste motor voor de groei van de landbouwsector. "Echter, ondanks een toename van de productie in veel landbouwsectoren, zal deze sector niet meer dan 2% à 3% toevoegen aan de wereldhandel."

Bescheiden resultaat
In vergelijking tot vorig jaar, gaat het om een bescheiden resultaat. De Russische landbouwsector liet vorig jaar een stijging van 5% zien. De verlaging van dit jaar heeft onder meer te maken met een sterke roebel en lage prijzen als gevolg van een recordoogst van de basisgranen.

Sterke roebel en lage prijzen vormen de oorzaak

Daarbij wordt de groei van de investeringsactiviteiten in de landbouw ook vertraagd en bedraagt deze mogelijk slechts 2%. Dit heeft te maken met de stabilisatie van het inkomen van de consument.

Klein aandeel in wereldmarkt
Hoewel het exportvolume van de landbouwproducten toenam, blijft het aandeel van Rusland op de wereldmarkt onbeduidend. De belangrijkste Russische exportgrondstof (graan) neemt op de wereldmarkt slechts 6% in beslag. Ook de andere producten hebben slechts een klein aandeel; vis en olie komen op minder dan 3% en vlees komt uit een aandeel van minder dan 1%. Ter vergelijking: ’s werelds grootste exporteurs (de Verenigde Staten en de Europese Unie) lieten in 2016 exportwaarden van boven de $130 miljard zien. 

Echter, in de komende 10 jaar wordt verwacht dat de groei van de wereldhandel zal afnemen. In de periode 2005 tot 2015 nam het exportvolume van varkensvlees met 41% toe. Er wordt verwacht dat de varkensinvoer in de periode 2016 tot 2026 niet meer dan 1% zal zijn. Ook de invoer van tarwe zal behoorlijk dalen; van 68% naar 10%. Daarentegen blijven de importcijfers van zuivelproducten wel behoorlijk hoog. In 2005 tot 2015 kwam dit uit op 41%, voor 2016 tot 2026 wordt een percentage van 23,5% verwacht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden