Countus Akkerbouwindex

Akkerbouwer sluit slechtste jaar sinds 2004 af

8 Januari 2018

Uit gegevens van de Countus Akkerbouwindex blijkt dat Nederlandse akkerbouwers het slechtste jaar in 13 jaar tijd achter de rug hebben. Alleen tijdens het geboortejaar van de barometer dook het indexcijfer nog verder omlaag. De oorzaak is een combinatie van meerdere factoren.

Het jaar 2016 was voor akkerbouwers aan de start en het einde bovengemiddeld. Vooral in de tweede helft werd winst geboekt. Vanaf week 39 kwam het indexcijfer boven de lijn van het 5-jarig gemiddelde. Echter, 2017 laat een ander beeld zien. Het resultaat begon in de laatste 2 maanden van 2016 naar beneden af te buigen. Die verlaging is de Countus Akkerbouwindex nooit echt meer te boven gekomen.

Over de gehele linie scoorde 2017 onder het gemiddelde

Smaakmaker
Over de gehele linie scoorde 2017 onder het 5-jarig gemiddelde. Even was er een opleving, tussen week 23 en week 27. Toen schoot het indexcijfer omhoog, na een eerdere val van 67,3 naar 87,2 punten.

Vervolgens moest het stapsgewijs steeds iets inleveren. Dit heeft vooral te maken met de ontwikkeling van het aprilcontract voor fritesaardappelen op de termijnmarkt. Het is een van de belangrijkste smaakmakers in de Akkerbouwindex.

Dieptepunt
Alleen het beginjaar van de akkerbouwbarometer pakte nog slechter uit. Vanaf week 25 scoorde de index week na week een resultaat dat onder die van 2017 ligt. Tot week 17 van 2005 hield die stemming aan, met een score van 44.2 als absoluut dieptepunt in de 13-jarige historie. Zo slecht is het met de index nog niet gesteld.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)

De Countus Akkerbouwindex scoorde het gehele jaar onder het gemiddelde.Het laat zich raden wat ten grondslag ligt aan het magere resultaat van 2017. Zo bewogen de uienprijzen zich op een relatief laag niveau. Gedurende het groeiseizoen trok de aardappeltermijnmarkt even aan de teugels, om vervolgens in een vrije val te raken. Ook de markt voor voertarwe heeft een rustig verloop gehad.

Rol van pootgoed
De Akkerbouwindex van 2017 vereist extra uitleg. Vooral in de eerste helft van het seizoen is het vaak de prijs van pootaardappelen die voor een plus zorgt. In week 17 wordt overgeschakeld op het nieuwe seizoen, waardoor bijna altijd een daling merkbaar is. Als referentie wordt de beursnotering van Bintje-pootaardappelen gebruikt.

De pootgoedprijs van zowel 35-45 millimeter als 28-35 millimeter liep op tot absolute recordhoogtes. In week 5 van 2017, de eerste februariweek, noteerde Bintje 35-45 een prijs van €150 per 100 kilo en 28-35 een prijs van €102,50. Na week 14 vond meer dan een halvering plaats, tot €51 en €31 per 100 kilo voor beide maatsorteringen.

Dalend areaal
De Countus Akkerbouwindex kijkt naar de 5 belangrijkste akkerbouwgewassen: consumptie- en pootaardappelen, zaaiuien, tarwe, en suikerbieten om tot een indexcijfer te komen. De marktprijs wordt afgewogen tegen het areaal en de hectareopbrengst.

Voor Bintje-pootgoed neemt dit belang jaarlijks af. Het areaal bedroeg in 2017 goed 800 hectare, terwijl dat tijdens de start van de Akkerbouwindex nog ruim 3.000 hectare was. Deze correctie is met terugwerkende kracht doorgevoerd om het indexcijfer te berekenen. Dit houdt in dat de pootgoedprijs minder grip heeft op het laten bewegen van de Akkerbouwindex.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)

De prijs van Bintje-pootgoed bereikte een record. Het areaal daalt echter.Resultaat niet definitief
Het areaal consumptieaardappelen, zaaiuien en suikerbieten neemt juist toe. Ook graan moet iets laten. Dit beïnvloedt de index. Voor het berekenen van de index wordt gebruik gemaakt van CBS-cijfers voor de arealen en kilo-opbrengsten. De huidige cijfers, voor oogst 2017, zijn echter nog niet de definitieve cijfers.

Ook is de prijs van suikerbieten voor oogst 2017 nog niet bekend. Achteraf kunnen hierdoor nog kleine veranderingen plaatsvinden. Pakt de bietenprijs lager uit dan de €44,20 per ton in 2016, dan heeft de Akkerbouwindex nog een klap te verwerken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief