Melkveehouders kunnen zich tot uiterlijk 15 februari aanmelden voor de knelgevallenregeling grondgebondenheid. Dit wanneer het melkveefosfaatoverschot uit 2014 (door bijzondere omstandigheden) kleiner was dan in de voorgaande jaren.
Voor de grondgebondenheid is de peildatum het gehele jaar 2014. Dit in tegenstelling tot de fosfaatrechten, waar de peildatum op 2 juli 2015 ligt. Wanneer een melkveehouder kan aantonen dat hij/zij een knelgeval is, moet dit gemeld worden bij RVO.nl.
Wanneer een knelgeval?
Er is sprake van een knelgeval wanneer de fosfaatproductie in 2014 aantoonbaar 5% minder is door bijzondere omstandigheden, zoals:
Een melkveehouder kan ook in aanmerking komen wanneer deze tijdelijk een grotere fosfaatruimte had, bijvoorbeeld door medewerking aan de realisatie van een natuurgebied of onderhoud van de (publieke) infrastructuur.
Grondgebonden groei melkveehouderij
De Wet grondgebonden groei melkveehouderij heeft als doel om de groei in de melkveehouderij af te remmen. Een melkveebedrijf, met een overschot, moet een deel van deze groei opvangen met extra grond. Bij een hoger melkveefosfaatoverschot in 2014 is minder grond nodig bij de uitbreiding.
De grondgebondenheid was tot 1 januari 2018 beschreven in een AMvB (Algemene Maatregel van Bestuur). Per 1 januari is deze opgenomen in de Meststoffenwet.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.