Recordhoeveelheid geoogst

Moeizame Britse bietencampagne afgerond

4 April 2018

Als laatste land in Europa heeft British Sugar, de bietenverwerker in het Verenigd Koninkrijk (VK), de suikerbietencampagne voor oogst 2017 afgerond. Die verliep niet zonder slag of stoot; zo werden de 4 fabrieken geplaagd door technische problemen en een enorme bak sneeuw gooide eveneens roet in het eten.

Loon- en transportbedrijven die failliet gingen, herhaaldelijke technische storingen en bovenop alles een enorme hoeveelheid sneeuw. Het zat British Sugar niet mee tijdens hun campagne van 2017/2018. De enorme oogst is een pleister op de wond e de gemiddelde hectareopbrengst lag nog niet eerder zo hoog; in 10 jaar tijd steeg deze met zo’n 25%.

90

ton

per hectare is de gemiddelde opbrengst

Het Britse bietenareaal bedroeg afgelopen jaar 107.000 hectare, goed voor zo’n 9 miljoen ton bieten. Alleen in 2014 werden er meer bieten geoogst, wat door het grotere areaal kwam. De gemiddelde hectareopbrengst bedraagt nu 90 ton per hectare, tegen krap 80 ton in 2014. De betere rassen en het perfecte groeiseizoen hebben daarvoor gezorgd, zo schrijft de Eastern Daily Press.

De 'Russische beer'
British Sugar investeerde in de afgelopen 5 jaar bijna €290 miljoen (£250 miljoen) in hun 4 fabrieken. Op 2 locaties waren er desondanks grote technische problemen. Het grootste probleem was echter de 'Russische beer', oftewel 'beast from the east' zoals de Engelsen hem noemen. Eind februari kwam het transport van de bieten naar de fabriek stil te liggen. Nadat de sneeuw was gesmolten, konden de laatste bieten wonderwel toch nog geoogst worden.

Volgens Colm McKay, agrarisch directeur bij British Sugar, staan er in de komende maanden nog een aantal investeringen op het programma. Die moeten ervoor zorgen dat de 100 jaar oude fabrieken in komende campagne soepel draaien.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

Britse suikermarkt
De suikerproducent rekent met een productie van 1,4 miljoen ton suiker voor de afgelopen campagne. Onder het quotum was de Britse productie gelimiteerd tot 1,056 miljoen ton, goed om 60% van de lokale consumptie te voorzien. De overige 40% werd ingevuld met de import van riet- en Europese bietsuiker. Tate & Lyle heeft in het land raffinaderijen om ruwe rietsuiker te verwerken. Door de lage mondiale suikerprijzen staat deze industrie zwaar onder druk.

Ondanks de lokale behoefte exporteert BS dit seizoen suiker naar onder andere Maleisië, Saoedi-Arabië, Kenia en Singapore. McKay ziet nog een groot voordeel: "In het verleden waren we verplicht om c-suiker op te slaan tot de volgende campagne. Dat bracht veel kosten met zich mee."

Prijsbonus
Voor de oogst van 2018 biedt de verwerker een contract van £22,50 per ton; omgerekend €25,80. Komt de Europese suikerprijs gemiddeld boven de €475 per ton uit, dan keert BS een bonus van 10% uit. Wie een 3-jarig contract afsluit, krijgt een bonus van 25%. De gemiddelde EU-suikerprijs kwam in januari uit op €374 per ton, een bonus is daarmee ver weg.

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Bieten in VK niet opgehaald door logistiek drama

Nieuws Suikerbieten

Bieten in VK niet opgehaald door logistiek drama

Britse overheid verzocht tot boycot vlees uit AVP-landen

Nieuws Varkens

Britse overheid verzocht tot boycot vlees uit AVP-landen

Minder export naar VK van landbouwproducten

Nieuws Export

Minder export naar VK van landbouwproducten

Britse boer woedend om misbruik kwaliteitslabel

Nieuws Certificering

Britse boer woedend om misbruik kwaliteitslabel

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief