Gedurende week 14 is eindelijk het zaaien van de suikerbieten goed op gang gekomen. In een week tijd ging bijna een kwart van het areaal de grond in. Opvallend is de splitsing tussen de gebieden boven en beneden de grote rivieren. Het zuidwesten is nauwelijks iets opgeschoten.
Regenbuien hebben ervoor gezorgd dat de zaaiwerkzaamheden in Zeeland nauwelijks plaatsgevonden gedurende week 14. De provincie komt tot 3% van het areaal, zo blijkt uit de Bietenstatistiek van Suiker Unie. In West-Brabant en Zuid-Holland is iets meer gezaaid, al is het ook daar nat. Landelijk zit meer dan 30.000 van de ruim 85.000 hectare in de grond.
Gigantische slag
In Flevoland hebben bietentelers een gigantische slag geslagen. Aan de start van week 15 stonden Oostelijk en Zuidelijk Flevoland op dik 90%, ten opzichte van net geen 30% een week eerder. De Noordoostpolder ging van 2,5% naar 50%, wat aantoont hoe groot de zaaicapaciteit bij akkerbouwers en loonwerkers is. Ook in de noordelijke teeltgebieden is veel werk verzet. Het zuidwesten is traditiegetrouw behoorlijk vroeger met de inzaai. In 2016 kwam de gemiddelde zaaidatum voor Zeeuws-Vlaanderen op 28 maart, terwijl dat in de Noordoostpolder pas 19 april was. Dit jaar is dat beeld precies omgekeerd.
Zaaiwerk afgerond
Het landelijke gemiddelde van 35% is eveneens de laagste in de statistiekcijfers. In 2016 en 2015 verliep het zaaien eveneens traag. Toen zat in week 15 echter 60% van de bieten in de grond. Gezien het mooie weer deze week (week 16) kunnen de zaaiwerkzaamheden in veel regio’s waarschijnlijk worden afgerond.
(Tekst gaat verder onder tweet)
Uit het maandelijkse MARS-bulletin van de Europese Commissieblijkt dat in Duitsland het zaaien van bieten 1 tot 2 weken verlaat is, ten opzichte van het gemiddelde. Voornamelijk als gevolg van regenval. In Polen is het vooral de kou die zaaien tegen gaat. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben eveneens met natte omstandigheden te maken. In Italië en Spanje kon wel op tijd worden gezaaid, maar daar hebben hevige buien de gewasontwikkeling negatief beïnvloedt.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.