Agriwa2040 presenteert zich

Vereniging moet Waalse boer uit slop trekken

3 Mei 2018 - Niels van der Boom

De organisatie Agriwa2040.eu heeft zich officieel gepresenteerd als belangenbehartiger voor boeren in Wallonië. Het doel van de organisatie is om bedrijven te beschermen en er tegelijkertijd voor te zorgen dat de landbouwsector in het Belgische landsdeel uit het slop wordt getrokken.

Begin dit jaar presenteerde de organisatie Agriwa2040.eu (Agriculture Wallonië -Europe 2040) zich al, maar nu is het officieel. Dat schrijft nieuwssite Vilt.be. Door boeren in contact te laten komen met wetenschappers en andere organisaties moeten ze een bredere visie ontwikkelen. De gehele sector is betrokken bij de oprichting.

Technologische vooruitgang
De organisatie is bezorgd over de situatie waarin de Waalse boeren zich bevinden. Dit door de volatiele prijzen, vergrijzing in de sector en een moeilijke positie in de voedselketen. Bovendien zijn de grondprijzen in het Franssprekende deel van België hoog en stijgen de productiekosten steeds verder. Agriwa2040 hoopt kennis ter beschikking te stellen aan de ondernemers. Het ultieme doel van de 15 oprichters is om het een smeltkroes van technologische vooruitgang in Europa te maken.

"We willen samen nadenken over de toekomst van de boeren", zegt voorzitter Joseph Charlier. "In de eerste plaats moeten boeren kunnen rekenen op een stabiel inkomen. Daarnaast willen we onderzoeksprojecten begeleiden en de dialoog opstarten met de overheden. Op termijn hopen we ook internationale samenwerkingen op te starten."

We denken na over de toekomst van de boeren

2 werelden
Wallonië telt 13.000 agrarische bedrijven, 10.000 minder dan Vlaanderen. Er is al 1 belangenbehartiger actief: Fédération Wallonne de l'Agriculture (FWA). Het beleid in de 2 delen van België is behoorlijk verschillend. Een Waals landbouwbedrijf beslaat gemiddeld 49 hectare, tegenover zo’n 20 hectare in Vlaanderen.

Bijna de helft van Wallonië bestaat uit landbouwgrond, goed voor 750.000 hectare. Het grootste deel bestaat uit vleesveehouders (24%) en akkerbouwers (22%). In Vlaanderen is 10% van de boeren akkerbouwer en 13% melkveehouder. Het aantal gemengde bedrijven is met 20% relatief hoog.

Wallonië is traditioneel gezien een provincie van granen en 'nijverheidsgewassen' (suikerbieten, vlas en koolzaad). De arealen zijn veel groter dan in Vlaanderen, met uitzondering van de aardappelarealen. In 2007 was Vlaanderen goed voor het grootste percentage van het Belgische aardappelareaal.

Aardappelteelt
De dominantie van Vlaanderen komt deels door de vroege aardappelteelt. Van de hoofdoogst had Vlaanderen in 2007 56% in handen. Jaren van lage graanprijzen hebben echter hun invloed gehad op de bouwplannen van de boeren. Bovendien is de Belgische fritesindustrie er zeer actief. Grond voor de teelt is tevens voldoende voorhanden. Nederlandse en Vlaamse boeren nemen eveneens de afstand voor lief om in Wallonië aardappelen te gaan telen.

Besloeg het areaal in 2007 nog 23.000 hectare bewaaraardappelen, 10 jaar later is dat 41.300 hectare. Ook Vlaanderen lukt het om het areaal verder te laten stijgen. Afgelopen jaar was België volgens het PCA goed voor ruim 95.000 hectare, een schril contrast met de 41.000 hectare in 2007. We praten over een plus van maar liefst 131%. Waar die groei vandaan komt, is duidelijk. In 2007 werd op 121.000 hectare graan verbouwd, inclusief korrelmaïs. Echter, 10 jaar later is dat nog 84.000 hectare.

Ook het uienareaal groeit door. Vooral in Wallonië, waar de grond prima geschikt is. Ook in Vlaanderen is interesse in uien, mede door interesse van lokale industriële verwerkers die uien op contract laten telen. De procentuele stijgingen zijn flink, maar in hectares valt het mee: 3.000 tot 5.000 hectare wordt door zaadbedrijven als ambitie ingeschat. In vergelijking tot Nederland is dat zeer gering.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden