Resultaten eerste kwartaal

ForFarmers: hogere kosten en volumegroei

3 Mei 2018 - Wouter Baan - 1 reactie

ForFarmers heeft in het eerste kwartaal van 2018 volumewinst geboekt, in vergelijking tot dezelfde periode in 2017. Wel heeft het beursgenoteerde mengvoerbedrijf te kampen met hogere kosten.

De volumegroei realiseerde ForFarmers op het Europese vaste land; in de landen Nederland, Duitsland en België. In het Verenigd Koninkrijk (VK) liet de afzet een lichte daling zien. Dit was in 2017 ook het geval. In alle landen is sprake van een stijging van de brutowinst.

De nettowinst stijgt ook, mede door de incidentele baten als gevolg van de verkoop van de akkerbouwtak aan CZAV. CEO Yoram Knoop is tevreden over de volumegroei. Wel laat het zogeheten kengetal EBITDA (maatstaf van de brutowinst voor de aftrek van overheadkosten) een daling zien. Dit als gevolg van de stijgende brandstofkosten.

ForFarmers kan bijna van start in Polen

Witte rook uit Polen
Begin dit jaar kondigde ForFarmers aan het Poolse mengvoerbedrijf Tasomix over te nemen. Ondertussen hebben de autoriteiten in Polen groen licht gegeven, wat betekent dat de deal zo goed als rond is. Alleen enkele administratieve formaliteiten moeten nog worden afgerond. Tijdens dit proces heeft ForFarmers gebruik gemaakt van externe adviesdiensten. Ook dit zorgt voor hogere kosten in het eerste kwartaal. CEO Knoop laat weten ernaar uit te zien om de activiteiten in Polen te starten.

KBC Securities, de grootste Belgische beursvennootschap, reageerde onlangs positief op de overname van Tasomix. Zij zien de overname als een opmaat voor verdere groei in Polen. Wel had de bank liever gezien dat ForFarmers een acquisitie had gepleegd in de landen waar het bedrijf reeds actief is.

Koers omlaag
Analisten en beleggers reageren enigszins teleurgesteld op de resultaten van ForFarmers. Vlak nadat de beurshandel op het Damrak in Amsterdam van start ging, noteerde het aandeel meer dan 1% lager op €11,80. Echter, deze koersstand is historisch gezien wel hoog; vooral afgelopen maart trok het aandeel flink aan. Daarbij komt dat het aandeel ForFarmers woensdag 2 mei nog met 2,6% steeg tot een slotstand van €11,94.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
geert 20 Juni 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10878432/forfarmers-hogere-kosten-en-volumegroei][/url]
Zorg dat de overheadkosten beperkt blijven,anders gaan die als een molensteen om de nek hangen ! succes !
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Kwartaalcijfers

Duidelijke trendbreuk in resultaten ForFarmers

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Nieuws Benoeming

ForFarmers vindt nieuwe CFO bij FrieslandCampina

Interview Pieter Wolleswinkel

ForFarmers wil na moeilijk jaar nu doorpakken

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden