Nieuws GLB-budget

'Landbouwbudget mag niet verder dalen'

31 Mei 2018 - Anne Jan Doorn

Volgens het Europees Parlement zijn de besparingen op het Europese landbouwbudget hoger dan de Europese Commissie heeft voorgesteld. Volgens de berekeningen van de parlementsleden zou het budget niet met 5%, maar met 15% dalen.

Het Europees Parlement: "Er moet niet verder bezuinigd worden op het Europese landbouwbudget." In een resolutie drong het Parlement er woensdag 30 mei bij de lidstaten op aan dat de steun aan de boeren overeind gehouden moet worden. Volgens de leden van het Parlement is de presentatie van het budget positiever dan de werkelijkheid.

Eerder bleek al dat de Europese Commissie het budget heeft verlaagd naar €365 miljard. Destijds reageerde CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik al ontevreden. Ze stelt dat de verlaging op bedrijfsniveau forse gevolgen kan hebben voor de boer. 

Niet eens met verlaging
Ondertussen hebben vele organisaties en volksvertegenwoordigers laten weten het niet eens te zijn met de verlaging van het budget. Zo dreigt de premier van Hongarije, Victor Orban het EU-budget te blokkeren als de landbouwsector gekort wordt. Landbouwminister Carola Schouten liet zich nog niet verleiden tot zulke stevige uitspraken, ze wil dit pas doen als de onderhandelingen van start zijn gegaan. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Interview Johan Mostert

'LNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij'

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Toezeggen lukte wel in het GLB, betalen wordt lastig

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden