Nieuws Brexit

Brexiteers stappen op, crisis op komst?

10 Juli 2018 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Er zijn 2 vooraanstaande Brexiteers uit het kabinet van de Britse premier Theresa May gestapt, en dat binnen 24 uur. Dat meldt Business Insider.

De minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson is maandag 9 juli opgestapt. Dit kort na het vertrek van brexit-minister David Davis. Dat hebben woordvoerders van de Britse premier Theresa May bekendgemaakt.

Richtingenstrijd
Binnen de Britse conservatieven is een richtingenstrijd gaande over de te volgen strategie. Een vleugel van de partij, aangevoerd door Johnson en waar ook Davis tot behoorde, wil een vertrek uit de Europese Unie (EU) waarbij het Verenigd Koninkrijk (VK) de mogelijkheid krijgt om zelfstandig handelsakkoorden af te sluiten en controle heeft over migratie.

Het betekent wel forse schade voor de handelsrelatie met de EU, de mogelijkheid tot grenscontroles en een verzwakte positie van de Londense financiële sector in Europa. May opteerde vrijdag 6 juli echter voor een zachte variant, waarbij de goederenmarkt nauw blijft aangesloten bij de EU. Dit limiteert de mogelijkheden om zelfstandig een internationaal handelsbeleid te voeren. Daar zijn de hardliners onder de Brexiteers fel tegen.

Coup tegen Theresa May in de maak?
"Een mogelijke redding van de brexit", zo noemde het conservatieve Lagerhuislid Jacob Rees-Mogg het vertrek van Davis. Dat was echter nog voordat het ontslag van Johnson bekend werd. Rees-Mogg, voorzitter van de pro-Brexit European Research Group, prees Davis voor zijn besluit. "Hij heeft zijn land een dienst bewezen", aldus Rees-Mogg.

Toen Rees-Mogg gevraagd werd of hij bij een machtswisseling de tegenkandidaat van May zou steunen, sloot hij dat niet uit. Tegelijkertijd gaf de hij aan dat hij een ander beleid belangrijker vindt dan een andere premier. "Ik streef naar een brexit. Het belangrijkste is dat de brexit fatsoenlijk wordt doorgevoerd", aldus Rees-Mogg op LBC Radio.

Gaat iemand May’s positie betwisten?
Het ontgaat niemand dat de roep om een leiderschapswissel steeds luider wordt; zeker nu ook Johnson is opgestapt. Die werd namelijk genoemd als tegenkandidaat van May (als leider van de Britse conservatieven). Veel aanhangers van de brexit waren furieus toen (na de kabinetszitting van vrijdag 6 juli) een verklaring werd afgegeven, waarin een lans wordt gebroken voor een veel zachtere brexit dan May aanvankelijk had voorgesteld.

Voor een leiderschapsherverkiezing moeten 48 conservatieve parlementsleden een schriftelijk verzoek sturen aan Graham Brady, de voorzitter van het backbench 1922 Committee. Naar verluidt heeft Brady tot dusverre tussen de 25 en 40 verzoeken ontvangen, hoewel sommigen voor de bewuste kabinetszitting ingediend werden. Die stemmen zouden nog kunnen worden ingetrokken, als de parlementsleden vinden dat een motie van wantrouwen tegen May niet in het landsbelang is.

De kersverse ex-minister Davis verklaarde maandag 9 juli overigens niet tegen May te stemmen. "Ik zal mensen niet aanmoedigen dat te doen", zei hij op BBC Radio 4. "Ik denk dat het verkeerd is om dat te doen."

Consequenties
Marcus Fysh weigerde de premier te steunen. Hij omschreef het regeringsbeleid als een instinker en waarschuwde: "Het is haar eigen zaak als May haar beloftes wil breken, maar dit soort dingen hebben wel consequenties." Het May-kamp heeft er alle vertrouwen in dat de premier een motie van wantrouwen overleeft. Het pro-Brexitkamp beschikt niet over de 150 handtekeningen die nodig zijn voor een machtswissel.

Ook vrezen de meeste parlementsleden dat de politieke chaos mogelijk uitmondt in echte verkiezingen. Die zouden Labour-leider Jeremy Corbyn in de kaart kunnen spelen. Voor een conservatief zou dat pas echt een horrorscenario zijn.

Lees meer op Business Insider:
De chaos is (weer eens) compleet in het Britse kabinet
Als er een harde brexit komt, vertrekt Philips mogelijk uit het VK
De Ierse grens is nog altijd de grootste dreiging voor een soepele Brexit

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
andre vw 10 Juli 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkvee/artikel/10879218/brexiteers-stappen-op-crisis-op-komst][/url]
Dit is weer een echt politiek spelletje.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Verenigd Koninkrijk

'Voedselzekerheid wordt als vanzelfsprekend gezien'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden