Nieuws Liquiditeitsmonitor

Liquiditeitspositie akkerbouwer stabiliseert

26 Juli 2018 - Kimberly Bakker

De liquiditeitspositie van akkerbouwers is in het tweede kwartaal van 2018 gestabiliseerd, terwijl de groep in het vorige kwartaal een stijging liet zien. Het gemiddelde saldo op de lopende rekening blijft daarmee net onder de €40.000. Dat blijkt uit de liquiditeitsmonitor van ABN Amro.

De gemiddelde stand op de rekening-courant van akkerbouwbedrijven komt uit op €38.000. Dat is bijna 2 keer zo hoog als 1 jaar geleden (€20.700) en ook hoger dan vorig kwartaal (€36.000). Opvallend is dat de liquiditeitspositie hoog blijft, terwijl de opbrengsten lager zijn. Dit kan te maken hebben met het feit dat de kosten vaak pas aan het einde van het jaar verrekend/betaald worden.

Droogte beïnvloedt voorspelling
ABN Amro is negatief over het verloop van de liquiditeitspositie van akkerbouwers. Dit omdat we dit jaar (tot nu toe) al te maken hebben gehad met een aantal pittige weersomstandigheden, die pas later in het jaar een rol spelen. Eerst diende het voorjaar zich laat aan, waardoor het oogstseizoen later op gang is gekomen. Daarbij hebben we momenteel te maken met een langdurige droogteperiode, waardoor de productie kan tegenvallen.

Recentelijk verscheen ook het MARS-rapport waarin de verwachtingen voor de tarweopbrengsten al met 3,5% verlaagd zijn. Met name Duitsland heeft last van de droogte. In combinatie met de lagere productie in Rusland zorgde dit al voor flink hogere tarweprijzen. 

Grote verschillen tussen bedrijven
De droogte zorgt niet alleen voor een negatieve verwachting, maar ook voor grote verschillen tussen de akkerbouwbedrijven. Zo kunnen de bedrijven die goed kunnen beregenen, de productiedaling beperken. Echter, daarbij is ook de wijze waarop men de producten afzet van belang. 

Zo zullen de aardappeltelers met een contract minder profijt hebben van hogere prijzen, terwijl de vrije aardappelen tegen hogere prijzen kunnen worden afgezet. Daarnaast zullen ook de kosten voor de beregening hoger liggen dan normaal het geval is, wat later in het jaar weer terug zal komen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden