Nieuws Droogte 2018

LTO volgt in roep om steun door droogte

1 Augustus 2018 - Niels van der Boom - 8 reacties

Veel belangenbehartigers, politieke partijen en organisaties hebben zich inmiddels uitgesproken over de benarde positie van agrarische ondernemers. Daarom komen zij nu met een pakket aan crisismaatregelen.

Volgens LTO Nederland is het voor het eerst dat er landelijke crisismaatregelen worden voorgesteld vanwege droogte. Het eisenpakket is in tweeën opgesplitst: in technische en economische maatregelen.

De maatregelen
De technische maatregelen bestaan uit 5 punten: geen verdere aanscherping van beregeningsverboden en voorschriften, het verlengen van de uitrijdperiode, meer tijd om vanggewassen te zaaien, de mogelijkheid tot het scheuren van grasland en meer waterinlaat. Het langer uitrijden van drijfmest werd al naar voren gebracht door LTO Nederland en de Producenten Organisatie Varkenshouderij.

Daarnaast zijn er 4 economische maatregelen voorgesteld: enige coulance vanuit de aardappelverwerkende industrie, zorgen dat de Brede Weersverzekering aantrekkelijker wordt gemaakt, een versoepeling van de belastingbetalingen (zoals uitstel van de inkomstenbelasting) en het niet korten op kruidenrijke grasranden.

Volgende rol
LTO Nederland volgt hiermee de roep van andere organisaties. Jaap van Wenum, voorman van LTO Akkerbouw, liet eind juli al aan Boerenbusiness weten dat het met de aardappelindustrie om tafel wil als leverplichten in het gedrang komen. De Nederlandse Akkerbouwvakbond (NAV) en VTA hebben ook een stelling ingenomen. VTA hoopt bovendien dat 2018 als keerpunt wordt gezien en aardappeltelers minder op contract gaan telen, tegen betere voorwaarden.

Assurantiebelasting is doorn in het oog

De assurantiebelasting, die op de Brede Weersverzekering wordt geheven, is een doorn in het oog van de sector. Echter, ook bij de verzekeraars. Jan Schreuder, directeur van Vereinigte Hagel, roept de politiek dan ook op om actie te ondernemen.

VVD actief
Vanuit de politiek is de VVD actief, wat betreft droogtemaatregelen. Eind juli werden door Helma Lodders en Jan Huitema vragen gesteld hoe de veehouderij geholpen kan worden. Woensdag 1 augustus volgen aanvullende vragen aan de minister. Daarin wordt onder meer aangestipt dat het zaaien van verplichte groenbemesters momenteel weinig uithaalt. Zij pleiten voor een ontheffing op de inzaai.

Ook CDA'ers zijn drukdoende met de droogteproblematiek, bevestigt kamerlid Jaco Geurts. "Het CDA is van mening dat Schouten snel moet reageren op de voorstellen, van onder meer LTO Nederland. Zij moet serieus bekijken welke maatregelen op korte termijn passend zijn. In andere Europese landen zie je bewegingen. Het kan niet zo zijn dat het gelijke speelveld verder onder druk komt te staan."

Lager eigenrisico
Naast directe maatregelen, is het CDA van mening dat de Brede Weersverzekering aantrekkelijker moet worden gemaakt (bijvoorbeeld het eigen risico verlagen en de assurantiebedoeling verwijderen). "Boeren zorgen voor ons voedsel, zijn een relatief kleine marktpartij en afhankelijk van het weer. Dat is reden genoeg om actie te ondernemen", aldus Geurts.

Medewerkers van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vertrokken maandag 30 juli al naar Brussel om te overleggen over de situatie. Het ministerie bevestigt 1 augustus dat de gesprekken over de droogtemaatregelen nog gaande zijn. Hier wordt op korte termijn meer over bekendgemaakt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Piet 1 Augustus 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10879475/lto-volgt-in-roep-om-steun-door-droogte][/url]
Allemaal mooi maar daar kunnen de landbouwers geen rekeningen van betalen.
Enigszins een financiële tegemoetkoming zou op zijn plaats zijn.
Dus LTO maak je sterk anders gaat het toch leden kosten ben ik bang.
Agri 1 Augustus 2018
Maak je als LTO sterk om de brede weersverzekering betaalbaar te krijgen te beginnen met de assurantie belasting eraf.
Abonnee
boer 1 Augustus 2018
Het is al raar dat onze ministerie van landbouw dit al niet verzint.
toch een teken dat er geen kennis meer is daar.
je moet eerst aan de bel trekken,nou de helft van Nederland is geen lid van LTO en de andere helft lift mooi gratis mee.
Eerst lid worden dan krijg je pas steun
Sjef 1 Augustus 2018
Agri schreef:
Maak je als LTO sterk om de brede weersverzekering betaalbaar te krijgen te beginnen met de assurantie belasting eraf.

Het budget moet dan omhoog. Als die BW interessanter wordt gemaakt zal de subsidie procentueel omlaag gaan.

Dus assurantie belasting net als in andere landen laag of naar nul en budget vergroten. Gaat nu helemaal nergens over.
Abonnee
Ik wil een Mercedes 1 Augustus 2018
Volgens mij is je beste verzekering, geen contracten. Maar goed dat hadden ze me op de cursus ondernemen 2.0 niet vertelt
Tybalt 1 Augustus 2018
Zolang wij als landbouwers kikkergedrag vertonen. Veranderd er niets. We weten toch dat we in het land van de kasteelheren wonen en werken. Verdeel en heers!
Jpk 1 Augustus 2018
Deze regering is is erg links er zijn diverse andere mensen die vinden dat zij het eerst aan de beurt zie politie met ziekte ver zuim van 20% zie het basisonderwis de veilig heids mensen opschiphol en hopelose toestand in de gezondheidzorg dus landbouw is weer de laatse in de rij het min v financien let op laatse euro
Abonnee
nn 2 Augustus 2018
Ben in 35 jaar plantaardig boeren nog geen normaal jaar tegengekomen. Je moet je dan wel heel breed verzekeren.

Verleden jaar top opbrengsten en een waardeloos saldo gedraaid. Toen was er niemand die opstond om mijn belangen te verdedigen. Geen interesse dikke lange friet.
Zet maar drie man aan de band anders kunnen we ze niet verwerken.

Nu slechte opbrengsten heel veel belangstelling interesse en hopelijk een beter saldo.

Ons belang is het best gediend met een regeling die het belasting klimaat aanpast aan de schommelingen in de oogst. IB van 10 jaar geleden terug krijgen. Je hebt het in het verleden aan de maatschappij gegeven en nu weer hard nodig. Ik weet ook van snelle groeiers die veel afschrijven en geen IB betalen (niets bijdragen aan de maatschappij) die kunnen dan ook niets terug vragen. Ik vind dat eerlijk..
Jpk 3 Augustus 2018
Het voedselpakket kost in ned 5% van het inkomen . De sectoren hebben door de aanhoudende droogte een vehoging op het boerenerf van 50% in het seizoen 2018-2019 nodig
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden