Veel belangenbehartigers, politieke partijen en organisaties hebben zich inmiddels uitgesproken over de benarde positie van agrarische ondernemers. Daarom komen zij nu met een pakket aan crisismaatregelen.
Volgens LTO Nederland is het voor het eerst dat er landelijke crisismaatregelen worden voorgesteld vanwege droogte. Het eisenpakket is in tweeën opgesplitst: in technische en economische maatregelen.
De maatregelen
De technische maatregelen bestaan uit 5 punten: geen verdere aanscherping van beregeningsverboden en voorschriften, het verlengen van de uitrijdperiode, meer tijd om vanggewassen te zaaien, de mogelijkheid tot het scheuren van grasland en meer waterinlaat. Het langer uitrijden van drijfmest werd al naar voren gebracht door LTO Nederland en de Producenten Organisatie Varkenshouderij.
Daarnaast zijn er 4 economische maatregelen voorgesteld: enige coulance vanuit de aardappelverwerkende industrie, zorgen dat de Brede Weersverzekering aantrekkelijker wordt gemaakt, een versoepeling van de belastingbetalingen (zoals uitstel van de inkomstenbelasting) en het niet korten op kruidenrijke grasranden.
Volgende rol
LTO Nederland volgt hiermee de roep van andere organisaties. Jaap van Wenum, voorman van LTO Akkerbouw, liet eind juli al aan Boerenbusiness weten dat het met de aardappelindustrie om tafel wil als leverplichten in het gedrang komen. De Nederlandse Akkerbouwvakbond (NAV) en VTA hebben ook een stelling ingenomen. VTA hoopt bovendien dat 2018 als keerpunt wordt gezien en aardappeltelers minder op contract gaan telen, tegen betere voorwaarden.
De assurantiebelasting, die op de Brede Weersverzekering wordt geheven, is een doorn in het oog van de sector. Echter, ook bij de verzekeraars. Jan Schreuder, directeur van Vereinigte Hagel, roept de politiek dan ook op om actie te ondernemen.
VVD actief
Vanuit de politiek is de VVD actief, wat betreft droogtemaatregelen. Eind juli werden door Helma Lodders en Jan Huitema vragen gesteld hoe de veehouderij geholpen kan worden. Woensdag 1 augustus volgen aanvullende vragen aan de minister. Daarin wordt onder meer aangestipt dat het zaaien van verplichte groenbemesters momenteel weinig uithaalt. Zij pleiten voor een ontheffing op de inzaai.
Ook CDA'ers zijn drukdoende met de droogteproblematiek, bevestigt kamerlid Jaco Geurts. "Het CDA is van mening dat Schouten snel moet reageren op de voorstellen, van onder meer LTO Nederland. Zij moet serieus bekijken welke maatregelen op korte termijn passend zijn. In andere Europese landen zie je bewegingen. Het kan niet zo zijn dat het gelijke speelveld verder onder druk komt te staan."
Lager eigenrisico
Naast directe maatregelen, is het CDA van mening dat de Brede Weersverzekering aantrekkelijker moet worden gemaakt (bijvoorbeeld het eigen risico verlagen en de assurantiebedoeling verwijderen). "Boeren zorgen voor ons voedsel, zijn een relatief kleine marktpartij en afhankelijk van het weer. Dat is reden genoeg om actie te ondernemen", aldus Geurts.
Medewerkers van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vertrokken maandag 30 juli al naar Brussel om te overleggen over de situatie. Het ministerie bevestigt 1 augustus dat de gesprekken over de droogtemaatregelen nog gaande zijn. Hier wordt op korte termijn meer over bekendgemaakt.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10879475/lto-volgt-in-roep-om-steun-door-droogte][/url]
Maak je als LTO sterk om de brede weersverzekering betaalbaar te krijgen te beginnen met de assurantie belasting eraf.