Nieuws Brexit

Komt harde brexit toch in zicht?

18 Augustus 2018 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Binnen de Conservatieve Partij van de Britse premier Theresa May woedt een loopgravenoorlog tussen de voor- en tegenstanders van een harde brexit. Dat meldt Business Insider.

De strijd culmineert waarschijnlijk begin oktober, wanneer de Conservatieven voor een congres bijeenkomen in Birmingham. Dat is 2 weken voor de cruciale Europese top, die voor donderdag 18 oktober staat gepland. Volgens de Britse krant 'The Sun' wil Boris Johnson, de officieuze leider van de brexiteers, het huidige plan van May voor een relatief zachte brexit hard aanvallen.

Sowieso lijken de radicale brexiteers niet terug te deinzen voor de zogenoemde 'no deal-brexit'. In dit scenario vallen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) vanaf eind maart 2019 terug op de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Dat betekent dat er mogelijk daadwerkelijk wederzijds importtarieven kunnen worden ingevoerd.

Het betekent ook dat eventuele overeenkomsten rondom landingsrechten van luchtvaartmaatschappijen, certificatie van medicijnen en bepaalde burgerrechten acuut vervallen. Als daar geen oplossing voor wordt gevonden, dan zorgt dit op de korte termijn voor chaos.

Het gaat zeker voor chaos zorgen

Schade van een 'no deal'
Minstens zo belangrijk zijn de gevolgen van een 'no deal' op de langere termijn. Een studie van het IMF bevestigt wat de consensus is onder diverse economen: een no deal, waarbij het VK en de EU terugvallen op de regels van de WTO, is het meest schadelijk scenario.

Uit een grafiek van databureau Statista blijkt dat het VK het grootste slachtoffer is van deze optie, gevolgd door de EU-landen waarmee de handelsbanden het sterkst zijn: Ierland, Nederland en Denemarken. De in de grafiek genoemde cijfers betreffen de geschatte krimp van het nationaal inkomen op de lange termijn (tot 2030).

Voor het VK gaat het om een verlies van bijna 4%. Op basis van de cijfers van 2017 gaat het dan (omgerekend) om een welvaartsverlies van zo’n €88 miljard. Het gaat voor Nederland (op basis van het nationaal inkomen in 2017) om een bedrag van ruim €8 miljard.

Goud als 'verzekering' tegen harde brexit
Ondertussen lijken sommige brexiteers het vooruitzicht van de 'no deal' ook te beschouwen als een kans om speculatieve winst te behalen. Brexiteer Steve Baker werkt namens een groep van pro-brexit Conservatieven aan een rapport waarin de voordelen van een no deal-brexit uiteen worden gezet.

Echter, uit registers van het Britse parlement blijkt dat Baker aandeelhouder is van de beleggingsfirma 'Glint Pay', die reclame maakt voor het kopen van fysiek goud als 'financiële verzekering' tegen de economische gevolgen van een harde brexit. Baker heeft £70.000 geïnvesteerd in het bedrijf en maakte op zijn twitteraccount ook expliciet reclame voor dit bedrijf.

Lees meer op Business Insider:
Britse regering overweegt om EU-burgers op alfabetische volgorde te helpen
EU vreest afluisterpraktijken van Britse spionnen
Britten willen het laatste woord over brexit-deal

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Jpk 20 Augustus 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10879653/komt-harde-brexit-toch-in-zicht][/url]
Een harde brexit geeft de engelsen een voorsprong op de agrische markten
Bv een toelating van gbm middelen die de eu verboden heeft.er wordt onmiddelijk een deal met rusland gesloten enz
Joost 20 Augustus 2018
Jan Pieter wat ben je toch een gallige narcist.
Wat krijg je in hemelsnaam voor voorsprong als je achterhaalde middelen gaat gebruiken.
Onzin.
Kjol 20 Augustus 2018
Joost, achterhaalde middelen zijn er juist in de EU. De nieuwste middelen verschijnen eerst in US/Canada. De EU toelating werkt vernieuwing tegen en is traag, in principe kunnen de Engelsen straks sneller nieuwe middelen toelaten dan de EU en daarnaast Crispr/CAS inzetten om veel meer resistenties tegen ziekten en plagen op te bouwen, dit met afname van middelengebruik.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden