Nieuws Brexit

Dit gebeurt er met het Britse pond bij een no-deal

29 Augustus 2018 - 2 reacties

Nu de brexit dichterbij komt, wordt de kans groter dat het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie (EU) verlaat zonder deal. Dat meldt Business Insider. Maar wat gebeurt er met het Britse pond en de aandelenbeurzen als er een 'no-deal-brexit' komt?

Wat begon als een nauwelijks voor te stellen scenario, is voor veel Britse kiezers nu de meest waarschijnlijke uitkomst van de onderhandelingen. Afgelopen week kwam de regering van de Britse premier Theresa May met documenten waarin staat wat de gevolgen zijn van een 'no deal'. Die lopen uiteen van tekorten aan medicijnen tot stijgende kosten voor het gebruik van creditcards.

De regering gaf geen informatie over wat er zal gebeuren op de financiële markten. Maar dat weerhield onderzoeksbureau Pantheon Macroeconomics er niet van om een model te ontwikkelen over wat er gebeurt op de Britse markten na maart 2019, als er geen overeenkomst is gesloten.

Meer problemen voor het Britse pond
Allereerst zal het Britse pond onvermijdelijk onderuitgaan. Sinds het referendum in 2016 lopen de koersbewegingen gelijk op met de ontwikkelingen rond de brexit. Op elk nieuws dat wijst op een zachtere brexit gaat het pond omhoog en bij nieuws dat op het tegendeel wijst daalt de munt.

Als er geen deal komt, zal het Britse pond met ruim 10% dalen, ten opzichte van het huidige niveau, zo verwacht hoofdeconoom Samuel Tombs van Pantheon. De munt zal eind maart €0,98 noteren (en $1,15). Andere analisten zitten op 1 lijn met de prognose van Tombs. Zo zei Neil Jones van Mizuho Bank tegen Bloomberg dat het pond scherp zal dalen bij een no-deal en dat deze op de laagste stand zal uitkomen sinds het Brexit-referendum van 2016.

Een stijgende aandelenmarkt
Terwijl het Britse pond zal dalen, zal de beursindex FTSE 100 (die een omgekeerde relatie heeft met de munt) hoogstwaarschijnlijk nieuwe recordhoogten bereiken. Een zwakke pond betekent meestal een sterke Britse aandelenmarkt. Althans, als het om de grote multinationals gaat, die zijn opgenomen in de FTSE 100. Dit omdat die sterk leunt op bedrijven die niet echt hun geld verdienen in Groot-Brittannië.

De FTSE 100 bestaat uit onder meer uit oliebedrijven en farmaceutische reuzen en zo’n 66% van alle omzet van de bedrijven in de index komt uit het buitenland. Een daling van het pond betekent voor Britse multinationals dat buitenlandse omzet en winst, omgerekend in ponden, meer waard wordt. Mede daardoor boekt de FTSE 100 record na record sinds de stemming.

De voorspelling van Pantheon is dat de FTSE 100 door de grens van 8.000 punten zal gaan, wanneer er sprake is van een 'no-deal'. Dat zou een stijging zijn van 5,5%, ten opzichte van de slotstand van vrijdag 24 augustus.

Lees meer op Business Insider:
Theresa May wil Britse grenzen eenzijdig opengooien bij no deal-Brexit
Britten willen het laatste woord over Brexit-deal
Dit hebben de bitcoin en opkomende markten gemeen

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Jan4072 29 Augustus 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/algemeen/artikel/10879767/dit-gebeurt-er-met-het-britse-pond-bij-een-no-deal][/url]
In mijn schooltijd was de britse pond meer dan NLG12,- waard omgerekend €5,50 - €6,00 Als je de waarde daling per jaar omrekend dan is 10% niet veel meer of minder dan het altijd al was. Dus wat is het probleem? De consumptie zal iets duurder worden maar de productie zal ook stijgen en daarmee de economie. Niks bijzonders, zien we nu ook met de euro. Als de Euro in koers daalt t.o.v de USD dan trekt de economie in de EU sterk aan en als de koers tov de USD stijgt dan vallen de EU cijfers in het kwartaal erop alweer tegen.
hans 29 Augustus 2018
Wat is het probleem, Jan?

Het probleem is dat de bevolking van de overige netto-betalende EU-landen zal zien dat 1 Europa slechts een speeltje van de elites is, duur, ongewild en onnodig, en dus steeds sceptischer wordt betreffende de EU.
Een ander, veel kleiner, maar daarom niet minder aangehaald, probleem is er voor de veel reizende yuppen-klasse uit G.B., hun mondiale uitstapjes zullen duurder uitpakken.
Joost 31 Augustus 2018
Het probleem is dat jij probeert een mening te hebben over iets waar je helemaal niks van snapt Jan4072.
Misschien had je beter op moeten letten op school.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Opinie Joost Derks

Pondrally kan Brexitpijn niet verhullen

Opinie Joost Derks

Het Britse pond viert ook een coronafeestje

Nieuws Melk

Kaasproductie neemt af, export flink hoger in 2021

Nieuws Aardappelen

Ierse telers in de knel door verbod op Schots pootgoed

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief