Shutterstock

Nieuws Export

Landbouwexport vestigt nieuw record

18 Januari 2019 - 12 reacties

Nederland heeft in 2018 voor een recordbedrag van €90,3 miljard aan landbouwgoederen geëxporteerd. Hiermee is ons land, na de Verenigde Staten, de grootste landbouwexporteur ter wereld.

In vergelijking tot het vorige exportrecord (wat dateert uit 2017) toont de agrarische export een stijging van 0,2%, zo is berekend door het CBS en Wageningen Economic Research. Daarmee laat de export een afvlakking zien na jarenlange groei. Van de exportwaarde is bijna 75% van Nederlandse makelij. Van de totale Nederlandse goederenexport vult de landbouwsector 18,2% in.

Zuivel en vlees in top 3
De sierteeltsector vertegenwoordigt (€9,2 miljard) de hoogste waarde in de agrarische export. De uitvoerwaarde van bloemen en planten steeg met 3%. De zuivel- en eierenexport strijkt plek 2 op, met een gezamenlijk waarde van €8,5 miljard.

Binnen de zuivelexport nam de afzet van babymelkpoeders richting China sterk toe; het is zelfs het grootste exportproduct dat Nederland in China afzet. De uitvoerwaarde van vlees (€8,1 miljard) completeert het podium. 

Buurlanden belangrijk 
Onze buurlanden zijn de belangrijkste bestemmingen van de agrarische export. De exportwaarde naar Duitsland bedraagt €22,8 miljard; dit is 25% van de totale exportwaarde. België, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk volgen op plek 2, 3 en 4.  

De import van landbouwgoederen wordt voor het jaar 2018 geraamd op €61,4 miljard euro. Vergeleken met 2017 is dat een stijging van 0,5%. Het landbouwhandelsoverschot komt hiermee uit op €28,8 miljard. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
12 reacties
Abonnee
Jan 18 Januari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10881077/landbouwexport-vestigt-nieuw-record]Landbouwexport vestigt nieuw record[/url]
Das een puike prestatie
Kjol 18 Januari 2019
Is veel re-export. Geen Hollandse productie.
petatje 18 Januari 2019
Kjol schreef:
Is veel re-export. Geen Hollandse productie.
Het netto handelsoverschot is n kleine 30 miljard is zowat 60% van t totale nederlandse goederenhandelsoverschot!
En dan willen een aantal partijen dit wegsaneren, de gaskraan ook nog dicht en heel Nederland behalve het Haagse Pluche in de bedelstaf!
Van het ruime blikveld van de politici zul je het maar moeten hebben!
Kjol 18 Januari 2019
Productie is vies, wordt niet gewaardeerd. Wat van ver komt vinden ze tegenwoordig beter, en politici? die voeren blijkbaar uit wat het volk wil, ik hoor en zie tenminste geen weerstand tegen het wegsaneren van boeren, integendeel, het wordt juist aangemoedigd.
jan 19 Januari 2019
is dit land zijn landbouw nog waard
Abonnee
cornelis p 19 Januari 2019
we moeten naar kringlooplandbouw volgens de minister Carola .stop dan eerst met de import van 61,4 miljard euro, meest soja en graan.
Abonnee
info 19 Januari 2019
Zolang ons nationale Schiphol niet aan de kringloop kan of wil voldoen waarom moeten wij er dan aan voldoen , deze houd immers op bij de burger die met het vliegtuig of auto liefst 3 x per jaar op vakantie gaat en dagelijks met zijn auto naar het werk rijd.
Boeren lopen naar hun werk.
Kjol 19 Januari 2019
Hypocriete bende is het
???!!! 19 Januari 2019
kringloop = 100 % zelfvoorzienend, niet meer dan 500%.
Dus: einde glastuinbouw, einde boom/plantenkweek. Einde pootgoed, uien.
Einde kip, ei, melk, rund,
Einde varken.
Produceert u met behulp van import?
Exporteert u? (of uw afnemer met uw producten?)
Dan is het afgelopen!

Eigenlijk is kringloop het begin van het failliet van de BV NL.
De bevolking HEEL SNEL emigreren naar die delen van de wereld waar het niet communistisch is.
Bertus 20 Januari 2019
Wat weer een zure reacties, wees blij met wat we presteren!!
Abonnee
info 20 Januari 2019
Bertus ik ben erg blij met de prestaties die vanuit onze landbouw in de breedste zin is neergezet en hoop dat we dit kunnen blijven zeggen ook voor 2019 . Maar ik voel wel de hete adem in onze nek van alle regelgeving wat voor velen te veel wordt . Vooral het CO2 verhaal waar wij al jaren de grootste opruimer van zijn wordt te weinig benoemd, als er een paar kalveren niet de juiste nummers hebben staat de wereld op zijn kop en zijn de boeren de grootste fraudeurs, maar als er vakantie vluchten worden gemaakt waar een zeeeer grote CO2 uitstoot per persoon plaatsvind , is dat de normaalste zaak van de wereld en moet dat gewoon kunnen.
En als een boer meer moet produceren om zijn kosten in bedwang moet houden krijgt hij de grootste weerstand van die zelfde vakantie burger. Wij boeren zouden zeker wat meer respect willen zien voor al de inspanningen die we voor die bijna 30 miljard aan inkomsten voor ons land , waar wij als Nederlander weer onze buitenlandse auto ed. van moeten betalen.
Kjol 20 Januari 2019
Top!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox