Shutterstock

Achtergrond Beregening

Waar moet je op letten bij beregening?

11 Juli 2019 - Anne Jan Doorn - 2 reacties

Nu het regent is er even tijd om na te denken over het beregenen. Veel telers hebben daar alweer de nodige uren aan gespendeerd. Boerenbusiness belicht de verschillende aspecten van beregening, van de kwaliteit van het beregeningswater tot de dosering van het beregenen.

Terwijl er vorig jaar en ook dit jaar alweer volop beregend werd, is lang niet altijd duidelijk wat dit met het gewas en de bodem doet. Behalve dat het koude water voor grote temperatuurverschillen in het gewas zorgt, speelt met name de kwaliteit van het beregeningswater mee.

Zoutgehalte van belang
Daarbij is met name het zoutgehalte van het water belangrijk. "Het maximum voor de meeste gewassen is 600 milligram chloor per liter en 0,48 tot 0,96 gram zout per liter", weet Nelis van der Bok, adviseur bij Delphy. Dit verschilt echter wel per gewas. Granen en bieten kunnen bijvoorbeeld een hoger chloridegehalte (tot wel 1.200 milligram) aan.

"Het zoutgehalte speelt met name in Zeeland waar zonder het doorspoelbeleid van waterschap Scheldestromen vrijwel geen van de telers in Zeeland zou kunnen beregenen", stelt van der Bok. Elders in Nederland speelt dit minder, maar toch hebben ook telers elders in het land wel degelijk te maken met het zoutgehalte.

Zelf opletten
Naast Friesland zijn er ook in de Haarlemmermeer toenemende problemen met zout kwelwater. Maar ook als er geen problemen met kwelwater zijn, moet volgens Van der bok op het zoutgehalte gelet worden. "Als je boven de kritische grenzen zit, kan dat zorgen voor bladverbranding." Provincies houden de zoutgehaltes in de gaten, maar het kan verstandig zijn voor telers hier ook zelf op te letten.

Bij bronwater geldt vaak dat er problemen zijn met ijzer. Bronnen moeten dan ook vaak ontijzerd worden. Er mag maximaal 2,5 milligram ijzer in het bronwater zitten om schade aan het gewas te voorkomen. In het geval dat er beregend wordt met water waar veel geïoniseerd ijzer (Fe2+) in zit, kan beluchten uitkomst bieden. Het ijzer oxideert dan tijdens het beluchten in plaats van dat het oxideert op de plant wat verbranding kan veroorzaken.

Beregenen is een aanslag op de structuur van de grond

Nelis van der Bok

Aanslag op structuur
Hoewel beregenen in droge jaren financieel gezien absoluut een groot voordeel kan opleveren is het niet alleen maar positief. "Beregenen is een aanslag op de structuur van de grond", stelt van der Bok. Als belangrijke eisen aan het beregenwater noemt hij onder andere de zuurgraad. "Die moet minimaal een pH van 5,5 hebben."

Ook de hardheid, een maat voor de concentratie van metaalionen (voornamelijk magnesium en calcium), is belangrijk en mag maximaal 18 graden Duitse hardheid zijn.” Heeft het water een hogere hardheid, dan kan het kalkafzettingen veroorzaken in de beregeningsinstallatie en dat kan zorgen voor verstoppingen. Andere grenswaarden voor de waterkwaliteit waaronder geen schade voor de gewassen verwacht hoeft te worden, zijn een ammoniumwaarde van 2 milligram per liter, een natriumwaarde van 115 milligram per liter en een mangaanwaarde van minder dan 1 milligram per liter.

Gezien het feit dat bron- en oppervlaktewater niet altijd aan de eisen voldoen, lijkt investeren in regenwateropslag een aantrekkelijk alternatief. Regenwater is over het algemeen van veel betere kwaliteit dan oppervlakte- of bronwater. Investeren in regenwater is echter simpelweg te kostbaar, weet Van der Bok. "Je hebt heel wat volume nodig voor een bassin."

Dosering is ook belangrijk
"Behalve de kwaliteit van het water is het ook heel belangrijk hoeveel water er gegeven wordt", geeft Erikjan van Huet Lindeman, manager Marketing & Development bij Eurofins Agro aan. "De hoeveelheid water die de grond kan bergen is daarvoor belangrijk. Op basis van grondonderzoekgegevens kunnen wij berekenen hoeveel water de grond kan bergen. Dit is belangrijk want als je teveel water geeft, spoel je nutriënten weg en gebruik je brandstof voor niets."

Op basis van het grondonderzoek voorziet Eurofins telers daarom ook van een waterretentiegrafiek (pF-curve). Deze laat zien hoeveel er maximaal beregend moet worden. "Wij adviseren te doseren per perceel. Kijk daarvoor eerst met een vochtmeter wat het vochtgehalte is, vul vervolgens het verschil met wat de grond op kan nemen aan", aldus van Huet Lindeman.

Meer analyse van beregeningswater
Wat betreft de waterkwaliteit geeft hij aan dat het in ieder geval verstandig is de kwaliteit van het water te bemonsteren. Ook noemt hij de microbiële waterkwaliteit. "Als het gewas onder Global GAP valt, dan is analyse van beregeningswater op E. coli verplicht. Deze bacterie wordt door Global GAP gehanteerd als indicator voor microbiële waterkwaliteit." Eurofins Agro zag de vraag naar analyse van beregeningswater toenemen sinds de droge zomer van 2018.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
paul 11 Juli 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10883228/waar-moet-je-op-letten-bij-beregening]Waar moet je op letten bij beregening? [/url]
"nu het regent is er even tijd om na te denken" wordt geschreven. Er is 3 mm gevallen en U geeft iedereen het idee dat we daarmee geredt zijn. Wat een waardeloze opmerking. Ik nodig U graag uit op ons bedrijf en U zult zien dat wij nog steeds volop staan te beregenen, en dat al vanaf eind mei! Dat U ons wat wilt bijbrengen omtrent de do and dont's mbt beregening okay maar probeer niet iedere keer na een klein buitje de markt naar beneden te praten. U lijkt die burger uit de straat wel die na ieder klein buitje roept dat het flink geregend heeft zonder de feiten (mm) te checken. Dus ik denk ook dat U daar helemaal niet mee bezig bent. Dat is wat vele agrarisch ondernemers steeds meer stoort op deze forums. Ze worden hoofdzakelijk gevuld door diegene die zelf niet afhankelijk van het (werkelijke) weer....
Abonnee
truus 11 Juli 2019
NU het regent?????
waar zit jij ergens op deze planeet??

tis nog kurk droog anne jan doorn.
precies 1 mm gevallen maarja snap je verhaal...
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden