Eigen foto

Nieuws Agractie 2019

Schouten: 'Geen halvering van de veestapel'

1 Oktober 2019 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) heeft beloofd dat onder haar bewind geen halvering van de veestapel plaatsvindt. Op de vraag van Bart Kemp, de initiatiefnemer van deze demonstratie in Den Haag, voor een voorlichtingscampagne over productie van voedsel ging Schouten niet concreet in.

Kemp was in zijn toespraak, waarin hij pleitte voor een herwaardering van de Nederlandse landbouwsector, fel op het beleid van minister Schouten. "Wat heeft u een puinhoop gemaakt, wat heeft u voor chaos aangericht. U heeft het grootste boerenprotest in onze geschiedenis veroorzaakt. U beloofde duidelijkheid en minder regelgeving, maar nog niet eerder is er zoveel onduidelijkheid geweest als nu. We worden als milieucrimineel en dierenmishandelaar neergezet, omdat wij voor uw voedsel zorgen."

Het stoort Kemp dat delen van de bevolking die openlijk pleiten voor het einde van de veehouderij, zoveel aandacht krijgen van politiek en media. "Minder dan 1% van de bevolking wil geen veehouderij. En toch krijgen ze een groot podium om hun profetie te etaleren." Hij vervolgt: "Wij maken veilig voedsel met de laagste milieu-impact in heel de wereld. Laat Den Haag nu horen hoe boos hun voedselmakers zijn."

Einde aan gekonkel
Kemp wil een einde aan het 'politieke gekonkel over de rug van de boer.' Hij pleit voor een verbinding, waarbij er een evenwicht is tussen boer en burger. Ook wil Kemp een voorlichtingscampagne op scholen en andere lagen in de samenleving over de productie van voedsel. Schouten moet daar volgens de voorman 5 jaar lang jaarlijks €17,5 miljoen voor op tafel leggen. "Eerlijke educatie met Nederlands voedsel in het schap en in restaurants. Wij willen dat Nederland het beste voedsel krijgt. En dat is van ons."

Schouten ontweek die laatste vraag van Kemp politiek vakkundig en deed daarin geen concrete toezegging. Wel zei de minister, zelf boerendochter, desgevraagd: "Vanuit het diepste van mijn hart, ik ben trots op jullie. Ik ben jullie minister van Landbouw. Nederland kan niet om boeren heen, dat laten jullie vandaag zien."

Daarbij erkent de bewindsvrouw dat de waardering voor de boer in de samenleving vaak ontbreekt. Ook gaf zij aan de zorgen over de toekomst van de boeren te delen. "Voor zover ik duidelijkheid kan geven: de boeren die willen blijven boeren en een opvolger hebben, moeten van mij boer kunnen blijven. Zolang ik minister van Landbouw ben, komt er geen halvering van de veestapel."

Minister Schouten is een van de sprekers op het Nationaal Economisch Landbouwcongres van Boerenbusiness. Klik hier voor het programma en tickets.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
hans 1 Oktober 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10884185/schouten-geen-halvering-van-de-veestapel]Schouten: 'Geen halvering van de veestapel'[/url]
Leuke toezegging, geen halvering.

Maar een teruggang van 45% van de veestapel, alleen al onder haar nog restende 3 jaar ministerschap ???

Boeren weer blij met een dode mus! APPLAUS!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden