Eigen foto

Nieuws Stikstofbeleid

Friesland schrapt stikstofregels na protest

11 Oktober 2019 - Wouter Baan - 10 reacties

De Friese boeren die vrijdag 11 oktober bij het provinciehuis in Leeuwarden demonstreren, hoeven niet met lege handen naar huis. De provincie heeft besloten om de stikstofmaatregelen in te trekken.

Johannes Kramer, de gedeputeerde bij de provincie Friesland, laat dit aan het begin van de middag weten. "Wij hebben zojuist besloten de huidige stikstofmaatregelen in te trekken om zo plaats te maken voor regels die samen met de boeren zijn ontwikkeld", zo meldt hij aan Omroep Friesland. 

Demonstraties in Friesland en Brabant
Zowel in Friesland als Noord-Brabant protesteerden honderden boeren bij het provinciehuis. De aanleiding is het beoogde stikstofbeleid van de provincies. Een woordvoerder van de provincie Friesland meldt dat de eerste boeren omstreeks 11:30 uur bij het provinciehuis in Leeuwarden waren gearriveerd.

Naar verluidt zijn enkele tientallen tot honderden boeren met trekkers richting het provinciehuis van hun provincie gegaan. Deze boeren zijn woedend, omdat de provincie het stikstofbeleid eigenhandig verzwaard heeft. Zo wordt onder meer de latente ruimte ingenomen als extern zal worden gesaldeerd.

Afgeladen vol provinciehuis
Ook in Noord-Brabant zijn er protestacties gaande bij het provinciehuis. Hier is vandaag een debat over het stikstofbeleid. De zaal, waar ruimte is voor circa 350 mensen, zit afgeladen vol. In aanloop hiernaartoe heeft belangenbehartiger ZLTO de boeren opgeroepen om hierbij massaal aanwezig te zijn.

 

Wil je meer weten? Kom naar het Nationaal Economisch Landbouwcongres op 18 december. Het thema is ‘Ondernemen in een ander klimaat’. Hoe bereidt je je als ondernemer voor op veranderingen en hoe maak je je weerbaar in deze roerige tijden? Een congres vol actuele cijfers en visies voor nieuwe inzichten en inspiratie en een mooie gelegenheid om te netwerken. Kom ook! Klik hier voor het programma en tickets.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
Student 11 Oktober 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10884305/friesland-schrapt-stikstof-regels-na-boerenprotest]Friesland schrapt stikstof-regels na boerenprotest[/url]
Zo hoort het. Duidelijk signaal maar wel iets bereiken via een volwassen gesprek.
Dhcity 11 Oktober 2019
Dat is democratie, als de meerderheid voor partijen stemt die voor het verzwaren van het stikstofbeleid zijn dan is het ook goed dat dat gebeurt :). Demonstreer je vooral suf, het zal de steun vanuit de maatschappij alleen maar doen verminderen.
schoenmakers 1 11 Oktober 2019
Ook in een democratie mag je niet discrimineren, ook niet als het een boer is, het is ook een mens die rechten kan hebben
agrifurby 11 Oktober 2019
Hoezo heeft de provincie besloten? Andere berichtgeving vermeldt dat minister Schouten de provincies teruggefloten heeft...
Kjol 11 Oktober 2019
Boeren zijn een minderheid, die moeten beschermd worden, gelijk aan de andere minderheden in NL.
graanteler 11 Oktober 2019
ze hebben zich mooi met een gat in de zak weg laten sturen! denken ze nu werkelijk dat het landelijk beleid aangepast gaat worden na uitspraak van de raad van state. de enige manier om onder al deze klimaat bullshit uit te komen is het negeren van alle subsidies en ons eigen plan trekken. want zonder RVO hebben ze niks te melden over onze bedrijven! klerelijers daar in Den Haag en Brussel
drent 11 Oktober 2019
daarom moeten ook alle sectoren zich laten horen want overal speelt wel wat.
Sjaakie 11 Oktober 2019
Klasse boeren en boerinnen gefeliciteerd
Kom op voor jullie bedrijven
Het is pure diefstal wat ze doen met jullie bedrijven
Met zo’n machtsvertoon met al die boeren bij elkaar maakt indruk
Hou dat vast
Waar was trouwen LTO ? Voor jullie is het ook over exit wegwezen
Praten praten praten en niks bereiken
Dit is nou wisseling van wacht
Jongeren hebben de toekomst die gaan de strijdt aan
Gaan zo door
Peter 12 Oktober 2019
Ondertussen bouwen ze 3 stikstoffabrieken

https://utilities.nl/air-products-bouwt-drie-stikstoffabrieken-gasunie/
Johanna 12 Oktober 2019
Beste mensen, boeren van Nederland, ik wens jullie alle sukses met de akties en dat jullie het respekt en resultaat mogen krijgen wat jullie verdienen.
Ga door en dram flink door, want naar vriendelijke, redelijke mensen wordt niet geluisterd. Die taal kennen ze niet in Den Haag en Brussel. Die lui daar zijn ook niet van deze wereld. Die lui zijn gevaarlijk. Maar jullie kunnen ze aan met gezond boerenverstand, meer heb je niet nodig. Ik leef mee met jullie, die al jaren en jaren de terreur van de overheid moesten slikken. Het gaat jullie lukken!
Groet!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

Vreemde Haagse vogels en regeergrage ambtenaren

Achtergrond Stikstofstemming

De les van de trage vorming van de ministersploeg

Achtergrond Stikstofstemming

Herwaardering voor oud-minister in nadagen Rutte 4

Achtergrond Stikstofstemming

‘Dom en ongewenst’ kabinet kruipt naar startblok

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden