Eigen foto

Nieuws Stikstofdossier

Schouten wist dat PAS kon crashen

28 Oktober 2019 - Wouter Baan - 33 reacties

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) meldt dat zij wel degelijk rekening hield met het feit dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) het juridisch gezien niet zou halen. Dit zegt Schouten in een reactie op een artikel dat maandag 28 oktober in de Volkskrant verscheen.

In de Volkskrant staat dat Schouten meerdere keren gewaarschuwd is dat het PAS op instorten stond, maar dat ze daar nauwelijks op geanticipeerd heeft. De ingewijden zeggen dat Schouten de waarschuwingen in de wind heeft geslagen. Volgens de minister is dat niet waar. "Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft rekening gehouden met alle scenario's, ook met de negatieve", schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

In april 2018, 1 jaar voordat het PAS werd afgeschoten, is een rapport van een ambtelijke werkgroep verschenen waarin stond dat het Nederlandse stikstofbeleid kwetsbaar was. Dat rapport is Schouten nooit onder ogen gekomen. Wel heeft de analyse, waarin onder meer stond dat verstrekte vergunningen mogelijk moesten worden ingetrokken, aan de basis heeft gelegen van verdere scenariovorming. Schouten erkent dat ze indirect van het bestaan van het kritische rapport afwist.

Scenariovorming
op 7 november 2018 oordeelde het Europees Hof dat het PAS niet voldoet aan de Europese Habitatrichtlijn, maar dat het in beginsel juridisch wel houdbaar was. Of het vergunningensysteem ook voldoende onderbouwd was, liet het Hof over aan de nationale rechter. Die rechter oordeelde 29 mei dat dit niet het geval was en veegde het PAS volledig van tafel.

In de tussentijd besloot Schouten om de vergunningsaanvragen niet uit voorzorg op de schorten, maar het oordeel van de nationale rechter af te wachten. Dit ondanks alle kritische geluiden vanuit Overijssel en Noord-Brabant. Ondertussen werd op het ministerie gewerkt aan scenario’s die volgens de minister varieerden van het volledig overeind blijven van het PAS tot het volledig onderuitgaan. Wel erkent ze dat de focus lag op alle scenario’s die uitgingen op het verbeteren en aanvullen van het PAS.

Focus op oplossing stikstofprobleem
Schouten verwacht dat de berichtgeving in de Volkskrant voer is voor Kamervragen. Ze zegt hier graag aan mee te werken, al wil Schouten zich momenteel voornamelijk focussen op het vinden van een oplossing voor het stikstofprobleem. Daarom verwijst ze naar een al eerder toegezegde beleidsreconstructie van het PAS die voor de zomer van 2020 met de Eerste Kamer en Tweede Kamer worden gedeeld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
33 reacties
Burger voelt zich bedonderd 28 Oktober 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10884476/schouten-wist-dat-pas-kon-crashen]Schouten wist dat PAS kon crashen[/url]
Hoe eerder het kabinet valt,hoe beter.
Weg met dat smerige vriendjes politiek!
Drikus 28 Oktober 2019
Beste Burger voelt zich bedonderd . Iedereen in Nederland wordt bedonderd . Ambtenaneren houden zaken onder de Pet . Ministers weten het officieel niet . Marktwerking moest de gezonheids zorg goedkoper maken . Nuts bedrijven moesten privatiseren . Zaken werden overgedragen aan provincies of gemeente . Dit onder het mom van goedkoper en beter . En zo zijn er meer zaken te noemen . Die of tot nog hogere prijzen dus duurder werden en die in elke gemeente of provincie anders uitgevoerd worden . Wat of tot tekort koming aan hulp, zorg en maatregelen die overal anders kunnen zijn gelijd hebben . Bedrijven moeten investeren en maar afwachten of de terug verdien tijd volgemaakt kan worden of dat voor die tijd weer andere maatregelen zijn verzonnen . Denk nu aan de aktuele problemen in landbouw , bouw , grondwerk(Zand vervuiling) en de te verwachten heffingen die weer opstapelstaan . Het inkrimpen al dan niet vrijwillig gaat uiteindelijk duizende banen kosten . Want transport en toeleveranciers en afnemers en verwerkers zijn afhankelijk van boeren als zij in deze branche werken . Maar als zij minder omzet hebben dan zijn hun toeleveranciers ook omzet kwijt . Dus er zullen er zich steeds meer bedonderd gaan voelen . Maar ach als de politiek het zwarte Piet gebeuren en het genderneutraal van speelgoed verkopen belangrijker vindt dan voedselvoorziening op lange termijn . Want wereld bevolking groeit naast de welvaartstijging in delen van de wereld . Kunnen de werklozen van hier of brandneteels gaan plukken in de natuur gebien of ergens in de wereld oerwoud gaan kappen want voor elke hectare die hier natuur wordt worden elders een veelvoud aan grond ontgonnen . En ik schrik er niet van dat er oplossingen voor stikstof en mogelijk andere zaken bewust onder de pet gehouden worden . Want wat is het doel stikstof probleem oplossen of de landbouw inkrimpen en tot soort publiekstrekker voor recreanten te maken die ook worstje ,kaas, prei ,enz. kopen als ze langs komen.
jan veltkamp 28 Oktober 2019
Ook hier blijkt weer dat de ministers gewoon stromannetjes (of vrouwtjes) zijn van de topambtenaren. Die informeren de minister gewoon al naar gelang ze er voorvoelen of niet. Denk ook aan de bonnetje affaire van 2 jaar geleden. Verkiezingen lost niks op want de poppetjes worden verruild maar de topambtenaren blijven zitten. We moeten naar een systeem waar een nieuwe minister ook met nieuwe ambtenaren komt. Zoals het nu is zijn verkiezingen niks meer dan een poppenkasttheater voor de bühne en verder blijft iedereen zitten waar die zit.
Ton Westgeest 28 Oktober 2019
Je kan hier meisje Schouten niet allemaal de schuld van geven. Zij is dom en naïef, zo iemand hadden ze gewoon nodig. Kijk maar naar haar twee voorgangers, ze vinden altijd wel enige mongolen die zo gek zijn op het baantje dat ze nergens naar kijken. Ze sneuvelen wel maar er is altijd wel weer een mooi baantje erna, als je eenmaal in het baantjescarrousel zit... Bijvoorbeeld de NPO of wethouder!!

Nee het speelt natuurlijk al veel langer, sinds er gesproken werd van de Habitat richtlijn en Natura2000. Ik denk dat Veerman en Bleker en misschien daarvoor al allemaal meegeholpen hebben om de boel te verzieken. Daarvoor bedankt te worden met een mooi baantje bij bijvoorbeeld Natuurmonumenten en je zakken goed gevuld te hebben met elke subsidie die er te krijgen was!!

Maar ff concreet ik zie geen andere oplossing dan deze corruptie terug te draaien. Dus moeten we af van deze gebieden die geen natuur mogen heten...En daar moeten Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer en alle anderen die erbij betrokken zijn maar aan meebetalen!!

En desnoods moet het zooitje in Den Haag maar op de schop. Ze hebben er allemaal mee te maken... Dan maar nieuwe verkiezingen want het zal toch niet meevallen om dit ook weg te lachen Rutte!

drent 28 Oktober 2019
precies, je hebt het bij het goede eind
drent 28 Oktober 2019
jan veltkamp
Connie 28 Oktober 2019
Voor de grote schuldige achter dit geleuter, moet je toch een eindje terug in de tijd. Ene Sikko Manshold kwam met zijn zieke idee, dat de Nederlandse boer zijn bedrijf moest vergroten, natuurlijk met behulp van de (RABO) bank, want door veel schuld in het bedrijf, is de boer gemakkelijk te manipuleren. Nu iedereen inmiddels stijf staat van de schuld, komen er weer nieuwe regels, met bijbehorende nieuwe investeringen, die nooit meer worden terugverdiend, zodat uiteindelijk de bank de lachende derde is en de boer de klos. Dit manipulatieve beleid moeten boeren niet meer pikken! Zet de hakken in het zand en ga met voedselaflevering beperking nu zelf eens de boel flink manipuleren, zodat ook de bevolking eens wakker wordt en weet wat het betekent, voedselschaarste. Het zou wel eens goed zijn te moeten kiezen, tussen je voedsel, of je vakantie. De vanzelfsprekendheid van voedsel op de schappen, moet er van af.
Ook moet de regering zijn immigratiebeleid aanpassen, want dat brengt ook veel stikstof met zich mee. Keuzes maken! De boeren en het vee eerst!
schoenmakers 1 28 Oktober 2019
Nee Connie,

De grote schuldigen zijn de kostprijs verhogers waar we al jaren mee te maken hebben, deze maken dat we niet meer mee kunnen, en het houdt nog niet op, de kostprijs moet nog hoger, de linkse maffia wil onze kostprijs zo hoog dat niemand onze producten nog wil, dat is de inzet en het idee erachter.
Boerin Dieuwke 28 Oktober 2019
Waarom anderen de schuld geven. Wij boeren waren er zelf bij. Wij boeren moeten eens zelf nadenken en niet als een kuddedier anderen volgen. Blijf van Carola, linksen, immigranten en andere pispalen af! Stop met dom stigmatiseren.
Peter 34 28 Oktober 2019
Carola wist van de mogelijkheid dat PAS, een idee wat kabinetten eerder als loophole hebben bedacht, KON crashen. Had ze, met die mogelijkheid ('t kon ook niet crashen) toen uit eigener beweging maatregelen moeten nemen? Dat zou helemaal niet gepikt worden, niet politiek, niet door de sector.
Nee, de kwaaie Pier zit bij de milieubeweging en de rechtspraak die nu halsoverkop maatregelen eisen. Dit terwijl de (waar of niet waar) stikstofbelasting al jaren te hoog is. Waarom ineens zulke draconische maatregelen eisen. Het is toch geen oorlog? Of wat hen betreft toch wel?
De politiek lijkt steeds meer van het padje af te raken met CO2 (alternatieve oorzaken voor klimaatsverandering worden categorisch miskend), Zwarte Piet, genderkolder, homonormalisatie (een anomalie wordt hier normaliteit), immigranten die de boel komen verstieren, adoratie van sport, 'cultuur', 'gelijkheid en owee, discriminatie, ICT, 'media (sociaal of niet), 5G en dergelijke nukken, Uiteraard met een prijskaartje: van elke euro eist de staat 40 ct voor haar hobbypaarden die de samenleving ontwrichten en mensen hun verantwoordelijkheid ontnemen, want Lang leve de Staat; de demoncratie heeft het zo gewild. Victorie voor de socialisten die Nederland afbreken. Let wel, ook de v/h liberale VVD doet in deze volop mee, want heeft door de moderniteit gedreven haar oorsprong verloochend.
Ton Westgeest 28 Oktober 2019
Wie stigmatiseert hier nu Dieuwke? Boeren afzeiken onder een pseudoniem en heel spastisch net doen of je een boerin bent....

Een heel laf iemand die spreekt over: "Wij boeren waren er zelf bij. Wij boeren moeten eens zelf nadenken en niet als een kuddedier anderen volgen"

Jij was zelf nergens bij, hooguit vorige week op de Dam, maar je verwoord precies wat je zou moeten doen, namelijk zelf eens gaan nadenken en niet als een kuddedier anderen volgen!
schoenmakers 1 28 Oktober 2019
Boerin Dieuwke schreef:
Waarom anderen de schuld geven. Wij boeren waren er zelf bij. Wij boeren moeten eens zelf nadenken en niet als een kuddedier anderen volgen. Blijf van Carola, linksen, immigranten en andere pispalen af! Stop met dom stigmatiseren.
ik geloof niet dat jij van wij boeren mag spreken, maar ik, en vele met mij, zijn niet de schuld van deze puinhoop
Boerin Dieuwke 28 Oktober 2019
Lekker makelijk naar anderen wijzen. Dat is geen begin van oplossingen. Net zo dom als: laten we geen produkten leveren aan consumenten. De supermarkten hebben hebben genoeg alternatieve inkoopmogelijkheden. Doe niet zo kortzichtig, onze sector levert alleen maar grondstoffen! Ga eindproducten zelf verkopen..
schoenmakers 1 28 Oktober 2019
lekker makkelijk, als een kip zonder kop rondfladderen, jij weet duidelijk niet wat er speelt, doe dan ook niet net alsof, iemand met een normaal verstand zou niet zo ver afgezonken zijn als jij, wijzen komen uit het oosten
Abonnee
roy 28 Oktober 2019
dat dacht jij! zou heel goed zijn om mensen die links stemmen (d66 en groenlinks) geen voedsel meer te leveren. 50% moet weg zeggen ze, dan hun geen voedsel meer van de boeren. Er gaan genoeg producten zo de supermarkten in ( groente enz). Er is wel degelijk een acuut probleem als de nederlandse boer stopt met leveren. Lijkt me sterk dat je uit de sector kom....
schoenmakers 1 28 Oktober 2019
en inderdaad, supermarkten hebben genoeg alternatieven, zoals ddt gespoten biologische groenten uit afrika, ga lekker kapot, of is het ook weer niet zo schadelijk als er het juiste stempeltje op staat????????????????
Timmerman teun 28 Oktober 2019
Nou oppositie ga er wat aan doen nu is het moment om die leugen stikstof de kop in te drukken vallen met dat kabinet
Pieter 28 Oktober 2019
Timmerman Teun,
En zo is het, stem massaal op die partijen en draai de hele stikstof problematiek die niet bestaat weg.
De enige reden van de huidige regering is het uitvoeren van de VN agenda21/30.
Vruchtbaar land terug naar de natuur zodat de NWO alle voedsel voorziening in hun hand hebben.
Boerin Dieuwke 28 Oktober 2019
Supermarkten hebben 85% in handen. Het grootste deel van het voedsel komt uit het buitenland. Groenten, fruit en vroege aardappelen zijn het probleem niet; wel vooral de veeteelt. Deze veesectoren stellen niks voor in Nederland en passen eigenlijk niet meer in dit kikkerlandje: teveel stikstof, CO2, fijnstof, stank enz.. Dit wetende, ga dan boeren over de grens en volgens betweters - ha, ha - zijn daar geen of minder regels. Denk eens na en loop niet als een kip zonder kop anderen achterna. Waarom zijn er wel boeren schatrijk en heel veel minkukels niet.
Peter 29 Oktober 2019
@ boerin Dieuwke “ ga maar lekker naar het buitenland “ ,

zeg dat maar tegen alle “gelukt zoekers” die ons land komen bevuilen met hun stikstof en andere problemen!
Ton Westgeest 29 Oktober 2019
Je geeft zelf weer het antwoord Diewke, omdat jullie minkukuls zijn. Ga ook gewoon eens werken...
Boerin Dieuwke 29 Oktober 2019
Boerinnen sta op, de boeren zijn teneinde raad, na zoveel decennia lijdzaam volgen...
Drikus 29 Oktober 2019
Beste Boerin Dieuwke Als u werkelijk boerin bent dan weet u ook dat er rijke boeren zijn die eigenlijk een ander groot inkomen er naast hebben . Tel deze eraf dan zijn er nog boeren met flink vermogen en behoorlijke geld omzet .Maar dit is vermogen wat in bedrijf zit en niet zoals burgers denken dik bank saldo . Maar als deze vermogens niet tot een inkomen lijden wat bij rendement en omzet behoord dan is eigenlijk nog maar een arme boer . Vroeger zou men zeggen een Dolle Mina die Dieuwke . U roept de boerinnen op om min of meer de zaak over te nemen . Ik hoop en denk dat waar de vrouw bij bedrijf betrokken is zij ook inspraak heeft en als nodig is haar man tot orde roept en omgekeerd zal dit ook gebeuren . En waar de partner man of vrouw niet bij bedrijf betrokken is zal er op de een of andere manier ook wel een balans zijn .En wat en wie zijn de minkukuls ? .Denk wel wat u bedoeld . Maar mensen die werken en gewoon verdienen zullen nooit rijk worden in dit land . En mensen die niets mankeren en gewoon niet willen werken moeten de schuld maar bij hun eigen zoeken . Maar uit uw schrijven maak ik op dat u de titul boerin niet waardig bent . Maar gewoon anti boer en u wil de boerin voor de kar spannen om de boer in te dammen . Maar dan vergist u zig in veel gevallen want op veel plaatsen is de vrouw degene die de spil is in gezin en bedrijf en dus zij zal haar man echt niet terug fluiten op uw verzoek . Maar wel kan zij spil zijn om geweldloose protesten te organiseren . Man in de bak en hoop kosten zit niemand te kijken
Boerin Dieuwke 30 Oktober 2019
Goed verhaal Drikus! Ik ben van optimistisch vooruit kijken; inspelen op de situatie, die je al jaren terug zag aankomen.
Malherbe 30 Oktober 2019
Gezien de reacties is de laatste generaties steeds het domste kind boer geworden. Wat een stelletje prutsers.
schoenmakers 1 30 Oktober 2019
Malherbe schreef:
Gezien de reacties is de laatste generaties steeds het domste kind boer geworden. Wat een stelletje prutsers.
jij discrimineert, of moet ik zeggen stigmatiseert, al net zoveel als de overheid
Ton Westgeest 30 Oktober 2019
Bijna 40 jaar geleden zag men al aankomen dat er een stikstof probleem aan kwam, als men zo door ging . Maar de overheid heeft toch aan een gigantische schaalvergroting gewerkt....

Het Pfas probleem ziet men zeker ook net zolang aankomen, maar de grote industrieën krijgen noch steeds vrij spel en worden met allerlei belasting voordelen bevoordeeld om maar groei te bewerkstelligen....

Het drinkwater probleem komt er ook aan en alles gaat gewoon door, DSM, en Chemours, etc. mogen gewoon doorgaan met lozen er zitten onderhand ook 6000 stofjes in waar je kanker van krijgt.....

We halen gif van over de grens om onze "natuurplassen" te verondiepen. We ruilen schoon zand, zonder Pfas, tegen vergiftigde bagger, met Pfas, met België ....

We hebben een consumptie/ weggooi maatschappij laten ontstaan die zijn weerga niet kent. De micro en macroplastics zitten overal al in de lucht...

We creëren een horizon vervuiling die zijn weerga niet kent, nu blijkt zelfs dat de windmolens zwaar giftig gas laten ontsnappen! Straks krijgen we het grote probleem van zonnepanelenvervuiling, want waar laten we ze, als ze afgeschreven zijn?

Het grootste gif halen we binnen en mengen we met stookolie, en we verkopen deze giftige olie over de hele wereld. Wat ook weer een enorme luchtverontreiniging teweeg brengt.....

We importeren afval wat een goedkope bron moet zijn om elektriciteits-centrales te laten draaien. We vergeten voor het gemak even de CO2 en de vervuiling dat het kost om het hier te krijgen en het te verstoken....

We importeren biomassa, waar we bomen voor laten kappen, waar eeuwen CO2 in opgeslagen zit. Waar we met het verstoken ervan ook nog eens de lucht mee verontreinigen. Als gevolg astma en COPD...

Alles draait om geld en overal wordt weggekeken. De hele betaalde groene industrie is er zo te zien niet op uit om iets te verbeteren. Ze worden gebruikt en betaald door investeerders uit de vliegtuig en andere industrieën.

En de politiek laat nog steeds alles gebeuren. Ze denken niet aan de gevolgen en doen maar wat!!! Wij wijzen naar het buitenland voor corruptie, maar ik denk niet dat het te bevatten is wat er hier speelt!!!

Er werd vroeger gezegd, je kan altijd nog boer worden....Tegenwoordig is het zo, misschien door evolutie?

Als je helemaal niets meer kan, kun je altijd nog de politiek in!!!
Drikus 30 Oktober 2019
Beste Malherbe Er zijn geen domme mensen elk mens heeft zijn gave en elk mens is anders . En als u iets niet aanstaat moet u met tegen argumenten komen en om in uw termen te spreken niet met een domme opmerking . Ik neem aan dat u een normaal burger bent en ook niet dom net als ieder ander mens .
Pippi 8 November 2019
Steeds anderen de schuld geven van je eigen ellendige bedrijfsvoering is natuurlijk onzin. Iedereen die beslist om zijn bedrijf groter te maken kan toch zelf uitrekenen dat dat tot meer uitstoot leidt. Vooral als je teveel dieren hebt en niet grondgebonden werkt PLUS nog eens kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Ja dat zijn zelfgemaakte keuzes die zijn gemaakt per ondernemer/onderneming. Als je dan de verkeerde zakenkeuzes maakt dan heb je dat toch alleen aan jezelf te danken???? Duh!!!?
Ongelooflijk dat men dan steeds een zondebok zoekt. Kijk maar eerst naar je eigen.
Daarnaast heeft opdringerig en schofterig demonstraties ook weinig nut. Ik kan je vertellen dat de steun voor boeren in het overgrote deel van Nederland enorm afneemt door dit bruin hemden gedoe van organisaties zoals Farmers Defence Force enz. Politie agenten aanrijden en door alles heen ramen met zware tractoren zal de boeren weinig draagvlak geven. Geloof me.
Ik hoor in de grote steden veel afkeer van dit soort gewelddadige acties. Werkt niet MAAR ga vooral zo door.... Volgende demonstratie Amsterdam 13 december. Ga allen en krijg vervolgens 80% van de Nederlandse bevolking tegen jullie. Want dat komt er aan.
Deconstructief en agressief.

tot hier en niet verder 8 November 2019
pippie heeft gesproken in opdracht van Rutten en co, ze voelen de macht uit hun vingers glippen, ze weten al lang dat ze verkeerd bezig zijn, ze proberen via de media de mensen aan hun kant te krijgen zodat ze door kunnen gaan met hun rooftocht, de boeren zullen niet rusten voor er gerechtigheid is, schijnbaar kan het niet anders dat Rutten moet verdwijnen, hij heeft niet het verstand om het goed te doen, alleen de elite beschermen. Gisteren gehoord, bij een veehouder, alles netjes in orde, kunnen de actievoerders van de nwva toch nog overal commentaar op geven, als je dan over misstanden bij dieren van de burgers begint, stelt men, deze zijn daar op gefokt, nou onze dieren zijn niet gefokt op het doel dat de overheid met ze heeft
Pippi 11 November 2019
Wat jammer dat zo veel boeren hier op verschillende forums ontzettend kortzichtig denken en heel bot reageren. Dat getuigd van veel onkunde en naïviteit.
Jammer want als je nu als gangbare intensieve grootschalige boer nog steeds niet begrijpt dat er een gigantische verandering in de landbouw aan zit te komen dan heb je echt ergens onder een steen gelegen (op een andere planeet ook nog!)
Snappen jullie het dan niet???
Dat de huidige op mega export gerichte kunstmatig in leven gehouden Nederlandse intensieve grootschalige landbouw niet houdbaar is???
Het roer moet om!!
Christelijke boeren hier moeten dan ophouden met schijnheilig doen want dit heeft niets met respect voor de aarde (rentmeesterschap ( te maken. Dit is uitputting van de aarde en je eigen landbouwbodems.
Ik denk als jullie voorvaderen jullie bedrijven nu zouden zien dat ze enorm teleurgesteld zouden zijn met jullie alles vernietigend landbouw methoden. Giftige bestrijdingsmiddelen, megastallen, kunstmest enz. Past gewoon niet in een duurzame wereld.
Dus vroeg of laat gaat dit gangbare systeem helemaal vastlopen!
Een zinkende schip.
Als je nu niet het licht heb gezien dan zal je werkelijk in de stikstof stokken en in de stront wegzakken.
Zou erg jammer zijn voor boeren die al generaties lang hebben geboerd.
Wordt dus niet de laatste generatie en gun je nakomelingen een groene mooie LANDBOUW toekomst!! Een houdbare ecologisch verantwoorde boerenbedrijf. Dat niet afhankelijk is van veevoer en kunstmatige middeleb uit het buitenland. Maar één dat zichzelf in stand kan houden (kringloop landbouw)
Je kan wel lekker boos en opgefokt worden op mijn meningen MAAR probeer te snappen dat ik ook wil dat de boeren op een mooie manier verder kunnen en dat de Nederlandse landbouw niet implodeert door eigen toedoen. Want uiteindelijk zijn boeren gewoon (belangrijke) ondernemers die zelf verantwoordelijk zijn voor een gezonde bedrijfsvoering (in ALLE OPZICHTEN!)
tot hier en niet verder 11 November 2019
laat ze dan zelf de verantwoording nemen en niet steeds de verkeerde richting in duwen wat jij steeds probeert te doen, pak het zelf op wat je idee is wat goed is, als het werkt zul je zeker navolgers krijgen, maar probeer niet steeds om enkel steeds meer lasten op de landbouw te plaatsen
agria 2 11 November 2019
wie gaat dat betalen? we zijn niet allemaal tweeverdieners met vier keer modaal, het gros wil of kan niet meer aan voedsel uit geven en bij kleinschalige landbouw hoort een veel hogere kostprijs!
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

‘Dom en ongewenst’ kabinet kruipt naar startblok

Achtergrond Stikstofstemming

Wojciechowski: 'Bedankt voor de boerenprotesten'

Achtergrond Stikstofstemming

PAS-melders kunnen opvliegen van Rutte 3 en 4

Achtergrond Stikstofstemming

Succesje Adema met rouwrandje veehouderij

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden