Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com

Nieuws Stikstof

Landbouwcollectief gaat werken aan stikstofplan

31 Oktober 2019 - Redactie Boerenbusiness - 7 reacties

Farmers Defence Force (FDF) is van plan volgende week een Landbouwcollectief te presenteren, die gaat werken aan een sectorbreed gedragen plan om met financiële compensatie stikstofreductie te realiseren. Volgens de organisatie mag dit collectief van landbouwminister Carola Schouten hier het voortouw nemen. 

Dit heeft Farmers Defence Force in een verklaring bekendgemaakt. De organisatie maakte vorige week al duidelijk overeenstemming te hebben bereikt met een groot deel van de Nederlandse boerenbelangen-behartigers om gezamenlijk op te trekken in het stikstofdossier. Dit verbond heeft als voorlopige naam Landbouwcollectief meegekregen. Het collectief bestaat volgens FDF uit enkel 'belangenbehartigers van de boer en voor de boer' en krijgt een onafhankelijke voorzitter. Wie dit wordt, maakt FDF later bekend.

Openbaar plan
Het Landbouwcollectief in oprichting heeft voor komende week een vergadering belegd waarin de definitieve samenstelling van de organisatie bekend wordt gemaakt. FDF zegt hierin de regie te nemen en te 'streven naar een constructieve club met een zo groot mogelijke achterban.' De organisatie zegt dat het plan van het collectief openbaar wordt gemaakt en wordt voorgelegd aan minister Schouten.

FDF waarschuwt de minister bij voorbaat dat zij geen 'cherry picking' uit het stikstofplan in wording accepteert. Oftewel, alleen die elementen eruit haalt die haar welgevallen. 'Over de uitvoering van het plan moeten duidelijke afspraken worden gemaakt.' Opvallend is dat FDF verklaart dat het Landbouwcollectief in oprichting het voortouw mag nemen van Schouten. Dit betekent dat LTO Nederland in dit dossier niet meer de eerste gesprekspartner is. Diverse geledingen van LTO doen volgens de eerdere verklaring van FDF ook mee aan het Landbouwcollectief.

Meer dan alleen stikstof
Of het Landbouwcollectief na het stikstofdossier ook actief blijft als federatie van gezamenlijke belangenbehartigers is in dat opzicht een interessante vraag. In het overleg dat Farmers Defence Force had met minister Schouten afgelopen woensdag (30 oktober) kwamen ook andere punten aan bod, zoals een extra compensatie voor de nertsenhouders en het gewasbeschermingsmiddelenbeleid. 

Of LTO Melkveehouderij en NAJK nu volledig buitenspel staan of ook een rol krijgen in het Landbouwcollectief is niet duidelijk. De Nederlandse zuivelsector, waaronder deze twee boerenorganisaties, was vorige week van plan een eigen voorstel te doen om stikstof te reduceren, maar trok deze na groot protest van boeren en andere belangenbehartigers weer in. De zogeheten Taskforce Ammoniak die de ketenpartijen met dit doel hadden opgericht, viel daarna door onenigheid direct uiteen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Pieter Talsma 1 November 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10884510/landbouwcollectief-gaat-werken-aan-stikstofplan]Landbouwcollectief gaat werken aan stikstofplan[/url]
Ook primaire mestscheiding in de rundveestallen kan aanzienlijke reductie opleveren van ammoniak. Daarnaast kan de veehouder beschikken over 2 verschillende meststoffen, voor een betere benutting en efficiëntie in bemesting.
Om dit mogelijk te maken zullen er transitie fondsen moeten worden gecreëerd on versneld roostervloeren te vervangen in met name de Melkveehouderij.

Pieter Talsma
peter 1 November 2019
Deze flauwekul moeten alle boeren niet willen. Door deze flauwekul aan innovatie gaat de hele sector DOOD bloeden!! en wordt "bananen republiek drugia holandia " oostblok 2.0
Ton Westgeest 1 November 2019
Het plan van het collectief.......Maar hoe kan je een plan maken zonder goede cijfers???? Zo zijn we net de overheid! Ze(de overheid) leggen de bal juist bij jullie omdat ze wanhopig zijn.....

Eerst moet er gerekend worden en gemeten. Alles, ook wat dichte vloeren doen voor stikstof, wat je met voer kan doen, met luchtwassers, en met alle andere systemen die ik de laatste dagen aan heb zien dragen. De een gedreven door wanhoop de andere door geldelijk gewin en weer anderen door arrogantie.

Als we dat allemaal duidelijk hebben kunnen we pas gaan praten. Anders lijken we zelf wel de overheid, die vergaderen ook de hele dag zonder feiten en uiteindelijk doen ze dan maar wat... Want ja er moet toch wat uitkomen uit al die dure bijeenkomsten!

Dus je moet eerst weten hoeveel stikstof alle systemen per stuk afnemen. Hoeveel stikstof er uitgestoten wordt uit een boerenerf, hoever dat van een boerenerf neerdaalt. Als het namelijk net als in Denemarken maar 300 mtr. van het erf neerslaat, scheelt het ook weer kunstmest. Hoeveel het scheelt als we allemaal geen kunstmest meer gebruiken enz. enz.

Pas als we dat allemaal weten kunnen we gaan praten en een plan maken. Ik ben heel benieuwd naar de uitkomsten.... en laat me graag verrassen!. Zelf ben ik van mening dat we er alleen nog uitkomen door alle parken te schrappen als natuurgebied. Alleen bijvoorbeeld De Waddenzee, De Hoge Veluwe en de Biesbosch te laten bestaan en alles verder schappen. Begrijp mij niet verkeerd hoor..... ik ben een boer, dus een natuurmens, de parken mogen van mij allemaal blijven.

Alle mensen mogen van mij recreëren naar hartenlust, maar met andere regels dan "natuur", dat is het namelijk niet!!!
Ton Westgeest 1 November 2019
Maar wel goed rekenen he.....De betonroosters mogen hier bijvoorbeeld niet gemaakt worden, anders krijg je stikstof! Die moeten dus geïmporteerd worden.

En ook meenemen hoeveel klaver opneemt aan stikstof enz. enz.
Succes!!
Pippi 1 November 2019
Ik heb een oplossing voor de stikstof- en andere milieuproblemen in de landbouw. Halvering van de veestapel en overstap naar agro-ecolgie landbouwsysteem.
lees even dit
heel erg toepasselijk en mijns inziens de oplossingen voor iedereen!!! OOK de boeren
https://www.volkskrant.nl/kijkverder/2018/voedselzaak/ideeen/het-is-nog-niet-te-laat-nederland-kan-nog-kiezen-voor-voedselproductie-van-de-toekomst/
Remco 2 November 2019
@pipi(o)

En jij gaat verhuizen naar Ethiopië om daar koeien te melken?
1. Er is geen melkfabriek met kennis
2. Infrastructuur ontbreekt
3. Stabiel politiek is er niet er wordt niet gehandhaafd
4. De grond moet worden gereedgemaakt dan ben je 10 jaar verder als het mee zit
5. Er moeten boeren met kennis zich daar een tijd lang vestigen
6. Zodra mensen met kennis daar vertrekken zal het verval groot zijn. Disclipline, opleiding en handhaving ontbreekt in die landen.
7. Zo kan ik nog wel door gaan.
8. Zo lang er geld in wordt gepompt gaat het nog wel.

Niet zo gek doen en hier de productie behouden en laten groeien. Nergens ter wereld worden zo veilig producten gemaakt. Laten we de productie hier houden, dicht bij elkaar in een fantastische infrastructuur.

En dan? Over 30 jaar? Is Nederland inmiddels verbannen van de wereldmarkt. Nou gefeliciteerd!
john 2 November 2019
We moeten ook goed op letten wat we af gaan spreken. Ammoniak waarvoor ingegrepen is door het plaatsen van een luchtwasser, duurzame vloer hoeft mijn inziens niet nog eens gekort te worden bij extern salderen. Ook de rechten hoeven niet ingenomen te worden. De dierplaats bijbehorend aan dat recht is immers al duurzaam.

Een bedrijf dat dan wil uitbreiden kan dan in een koop de ammoniak, dierrechten en evt stalmeters overnemen zonder korting. Wakker blijven en alle regelingen toetsen aan een toekomstperspectief!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

Renure-succes Adema, nu nog overbruggingsboei

Achtergrond Stikstofstemming

EU vreest BBB-effect en snijdt dieper in Green Deal

Achtergrond Emissie

CO2 dicteert waarde voeding en verwart beleid

Achtergrond Stikstofstemming

Rechtse vier weer om tafel in schurende formatie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden