FrieslandCampina

Nieuws Stikstof

Zuivelsector blaast overleg over eigen stikstofplan op

25 Oktober 2019 - Redactie Boerenbusiness - 10 reacties

De Nederlandse zuivelsector heeft het eigen overleg opgeblazen over een alternatief voorstel om de stikstofproblematiek te beteugelen. Na vlammende kritiek van boerenbelangenhartigers en protesten bij de kantoren van FrieslandCampina en ZuivelNL kozen enkele partijen eieren voor hun geld. Zij hebben zich teruggetrokken uit de zogeheten TaskForce Ammoniak.

Daarmee is de taskforce direct opgeheven en het overleg over stikstof en ammoniak in de zuivel beëindigd, laat onder meer de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) op haar website weten. De opheffing was het sluitstuk van een hete dag tussen de agrarische sectoren, haar belangenbehartigers en ketenorganisaties. Dat begon vanochtend (vrijdag 25 oktober) met een statement van onder meer de Farmers Defence Force (FDF) en de Dutch Dairymen Board (DDB).

Zij gaven daarin aan dat in een groot overleg tussen alle sectoren binnen veehouderij, intensieve veehouderij, akkerbouw, fruitteelt, vakbonden, LTO, FDF en Agractie een overeenkomst is bereikt om gezamenlijk op te trekken in onder meer de protesten en belangenbehartiging in het stikstofbeleid. Dit pact werd aangekondigd als een 'legendarische stap.' Tegelijkertijd werd in hetzelfde statement van de organisaties furieus afgegeven op de partijen in de zuivelsector die binnen de TaskForce Ammoniak een eigen stikstofvoorstel wilde doen aan het kabinet. Daarbij werd gesproken over 'code rood.'

De boerenorganisaties hekelden met name het feit dat de zuivel haar eigen plan trok, dwars door de huidige boerenprotesten heen, en in het stikstofvoorstel ook zelf opperde technische maatregelen op het melkveebedrijf in te voeren. De TaskForce Ammoniak had dit plan vandaag willen presenteren en ook bij het kabinet willen neerleggen, maar daar komt het nu niet meer van.

Na de woeste reactie van de boerenbelangenbehartigers, protesteerden ook boeren met trekkers voor het hoofdkantoor van FrieslandCampina in Amersfoort en van ZuivelNL in Zoetermeer. Toen eenmaal duidelijk werd dat de zuivelsector haar plan had ingetrokken, werden de protesten beëindigd en verdwenen de trekkers. Hoe de scherven nu tussen de zuivelsector en de gezamenlijke boerenbelangenbehartigers worden gelijmd, is vooralsnog onduidelijk.

FrieslandCampina ligt dezer dagen sowieso onder een vergrootglas bij de aangesloten leden-melkveehouders. Zo hebben zij onder meer stevige kritiek op het voorstel over het aanpassen van de garantieprijs en over de samenwerking van het zuivelconcern met Natuurmonumenten en het Wereld Natuur Fonds.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
Ton Westgeest 25 Oktober 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10884468/zuivelsector-blaast-overleg-over-eigen-stikstofplan-op]Zuivelsector blaast overleg over eigen stikstofplan op[/url]
Mensen, de oplossing zit niet bij de boeren halveren!!!!

Rivm heeft al toegegeven dat de helft van de boeren weg, niet helpt. Dat het zelfs nog niet helpt als alle boeren weg zijn, want dan is er nog een stikstof probleem!!!

Dus we moeten het zoeken bij de politiek en het convenant dat Groen Links met Rutte en de coalitie gesloten heeft.
Dat de helft van de veestapel weg moet, dan steunt Jesse Klaver alles wat Rutte wil.....

We moeten de regering aanklagen voor onbehoorlijk bestuur.

De overheid heeft door totaal visieloos te werk te gaan in dit kleine landje, te grote bedrijven toegelaten, tot 60000 varkens, 500000 kippen en 1500 koeien terwijl dat helemaal niet kon.

De overheid heeft door inhaligheid grote fouten gemaakt bij de aanwijzing van natuurgebieden. En we moeten daarom eisen dat die natuurgebieden verdwijnen. Het zijn namelijk parken.

We moeten ze aanklagen voor onbehoorlijk bestuur, want we zijn ondanks dat we boeren zijn ook burgers van Nederland.

En zo ga je niet met inwoners van Nederland om!!!
Abonnee
Beste 26 Oktober 2019
Oplossing zit in campina halveren en herstructureren
Peter 26 Oktober 2019
@beste dat lijkt mij een goed idee! Beginnend met alle personeel die heeft mee uitgewerkt melkprijs verlagen voor ( zogenaamde) de winst omhoog te krijgen t.b.v. Hun eigen bonus omhoog te krijgen en verplichte contributie aan nzo stop zetten deze heeft voor de melkveehouder nooit iets goeds gebracht alleen maar werk verschaffen voor mensen als de groot en consorten.
geert 26 Oktober 2019
Veel te veel personeel bij FC ,gaat ten koste van de melkprijs.
jorge knipscheer 26 Oktober 2019
als dit geen staartje krijgt kun je beter vertrekken bij fc want het vertrouwen is ernstig beschadigd
voor niks melker 26 Oktober 2019
Goed gezien Ton , de politiek is totaal verrot.Jammer dat Klaver niet in de pan is gehakt in Etiopie.
schoenmakers 1 26 Oktober 2019
wij boeren vinden alles goed, zelfs als we genaaid worden
schoenmakers 1 26 Oktober 2019
verkracht
peter 27 Oktober 2019
Het probleem is dat de personen in de ledenraad /bestuur altijd met voor kennis kunnen handelen en geven andere leden steeds het na kijken. Ik stel voor nieuwe Raad van commissarissen, bestuur en ledenraad opstappen jullie houden willens en wetens de eigen leden steeds voor de gek! tevens zal er personeel uit moeten die de hard werkende boer steeds meer centjes wil aftrochelen t.b.v. de winst ,zodat dit personeels- lid weer een VETTE bonus krijgt over de rug van de boer!!

Als wij als leden(eigenaren) het personeel van RFC gemiddeld meer loon moeten betalen dan dat de gemiddelde boer verdient voor zijn gewerkte uren (7dagen in de week 24uur per dag inclusief hoofdelijk verantwoordelijk voor ALLE risico's)! Dan vraag ik me af waar is RFC(bestuur, RVC en ledenraad in godsnaam mee bezig)?
jozef 27 Oktober 2019
FRC moet zich bezig houden met het winstgevend draaiend houden van de fabrieken en vooral het verwaarden van melk(produkten) ze willen teveel op de stoel van de boeren gaan zitten!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Stikstofstemming

Renure-succes Adema, nu nog overbruggingsboei

Achtergrond Stikstofstemming

EU vreest BBB-effect en snijdt dieper in Green Deal

Achtergrond Emissie

CO2 dicteert waarde voeding en verwart beleid

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden