Shutterstock

Nieuws Vleestekort China

JBS sluit vleesdeal met Chinese WH Group

29 Januari 2020

De twee grootste vleesconcerns ter wereld hebben een vleesdeal gesloten ter waarde van $700 miljoen. Het Braziliaanse JBS gaat de Chinese WH Group de komende jaren voorzien van varkens-, rund- en pluimveevlees.

Dankzij de deal krijgt JBS toegang tot circa 60.000 verkooppunten die de WH Group, de grootste slachterij ter wereld, in China exploiteert. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de directie van JBS content is met de deal die jaarlijks zo'n $700 miljoen in het laatje brengt. De eerste transporten vertrekken in het eerste kwartaal van 2020 vanaf de Braziliaanse kades.  

Ook de WH Group heeft baat bij buitenlandse aanvoer. Op de Chinese thuismarkt is de productie van varkensvlees namelijk fors teruggevallen. Volgens het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) bedroeg de krimp in het afgelopen jaar bijna 15%. Dit jaar zet de krimp waarschijnlijk door. Het USDA rekent op een daling van maar liefst 25% tot 34,7 miljoen ton. Dit is de laagste productie sinds 1996. De productie van rund- en pluimveevlees in China trekt weliswaar aan, maar kan het gat bij lange na niet dichten.

Buitenlandse aanvoer
China is daarom aangewezen op buitenlandse leveranciers. In 2019 profiteerden met name Europese exporteurs hier flink van. In de eerste 11 maanden pluste de afzet naar China met bijna 70% tot 2,1 miljoen ton. Hiervan werd ruim 500.000 ton ingevuld door Nederland. Na Spanje, Duitsland en Denemarken is ons land de vierde grootste Europese exporteur in China.

Hoewel de Chinese tekorten in 2020 verder toenemen, krijgen Europese exporteurs wel meer overzeese concurrentie te duchten. Zo hebben China en de Verenigde Staten kortgeleden een handelsdeal getekend, waardoor de verhoogde importtarieven op Amerikaans varkensvlees zijn vervallen. Ook de deal tussen de WH Group en JBS zorgt waarschijnlijk voor extra concurrentie.

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Vleesmarkt

Chinese vleesimport heeft jasje uitgedaan in maart

Nieuws Vlees

CEO's vleesgiganten door politiek gehoord om inflatie

Analyse Varkens

Kan durfkapitaal de varkenscyclus verstoren?

Nieuws Vlees

Vleesgigant JBS ziet resultaat fors oplopen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief