Shutterstock

Nieuws Stikstof

Ondanks minder vee, toch stikstofoverschot in 2018

6 Februari 2020 - Chanti Oussoren

Ondanks de inkrimping van de veestapel is het stikstofoverschot in de landbouw in 2018 gestegen in vergelijking met 2017. Dit meldt het CBS op basis van de balansgegevens van de mineralen stikstof en fosfor binnen de Nederlandse landbouw.

Het overschot is in 2018 gestegen tot 330 miljoen kilo, een toename van 8% in vergelijking met 2017. Van deze 330 miljoen kilo ging 241 miljoen kilo verloren naar de bodem, dit is 13% meer dan in 2017. Het verlies van stikstof naar de lucht is daarentegen gedaald naar 89 miljoen kilo, een daling van 5% ten opzichte van 2017.

Het overschot komt mede door de droge zomer en een daling van de afzet van dierlijke mest buiten de landbouw. Ondanks de inkrimping van de veestapel is het overschot alsnog gestegen. De droge zomer heeft gezorgd voor mindere oogsten, waardoor er minder stikstof is opgenomen door gras en gewassen.

Afname stikstofopname en stikstofafzetting
De vastlegging van stikstof in dierlijke en plantaardige producten is in 2018, ten opzichte van 2017, afgenomen. De vastlegging van stikstof in plantaardige producten slonk met 11%, de vastlegging in dierlijke producten nam met 3% af.

De daling in vastlegging in dierlijke producten kwam door de inkrimping van de veestapel. Het aantal melkkoeien was eind 2018 met 11% gekrompen in vergelijking met begin 2017. Het aantal kalveren, pinken en vaarzen daalde in die periode met 25%. De reden van de rappe daling is het fosfaatreductieplan. De afzet van dierlijke mest buiten de landbouw daalde in 2018 met 6% tot 76 miljoen kilo. 

Afnemende aanvoer van stikstof
De aanvoer van stikstof in de landbouw is gedaald. De totale daling in 2018 was 39 kilo ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit is gerealiseerd door een daling in de aanvoer van stikstof in krachtvoer en kunstmest. De stikstofaanvoer in krachtvoer is in 2018, vergeleken met het voorgaande jaar, met 3% gedaald. De aanvoer in stikstof van kunstmest is met 10% gedaald. Deze daling komt mede door de inkrimping van de veestapel.

Stikstofoverschot van de afgelopen jaren
Tot 2014 was er een daling te zien in het stikstofoverschot. Het overschot was toen afgenomen met maar liefst 55% in vergelijking met 1990. Sinds 2014 is het overschot weer toegenomen en het heeft de laatste jaren het minimum van 2014 niet meer weten te bereiken. Het verlies van stikstof naar de bodem is sinds 2014 sterker toegenomen dan het verlies van stikstof naar lucht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Mest

FrieslandCampina en Rabo zetten in op mestvergisting

Nieuws Stikstof

Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025

Achtergrond Stikstofstemming

Aerius, errata en andere onzuivere data

Achtergrond Stikstofstemming

Kabinetskeuring en de persona's van Van der Wal

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden