Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

Foodbedrijven maken zich zorgen om personeel

24 Maart 2020 - Erik Colenbrander

De agrofoodbedrijven Cosun en FrieslandCampina maken zich zorgen om de gezondheid van het personeel en de daarmee verband houdende productiecapaciteit.

De coronacrisis heeft een enorme impact op de food- en agribusiness. In het bijzonder bij voedingsconcern Cosun, waar de afzet van verse fritesaardappelen in één klap is weggevallen en de crisis op de suikermarkt kan verergeren. Ook de bijproductenstroom van dochteronderneming Duynie neemt aanzienlijk af. "Cosun is degelijk gefinancierd, maar al met al zal deze crisis grote invloed hebben op het bedrijfsresultaat", schrijft Dirk de Lugt, de voorzitter van de Raad van Beheer van Cosun.

Melkaanvoer loopt nog niet terug
Ook voor zuivelcoöperatie Royal FrieslandCampina is de impact enorm, al meldt de onderneming in een podcast dat de crisis aan de melkaanvoercijfers nog niet te zien is. De ondernemingsdirectie prijst de leden-melkveehouders voor wie het toch al een moeilijke tijd was, maar die stug doorgaan. Zelfs als ze ziek worden door corona, waarvan gevallen bekend zijn. Dan neemt de familie het werk over.

In de Nederlandse zuivelfabrieken van FrieslandCampina kan er een probleem ontstaan als, net als in Noord-Italië, de productie afneemt door coronabesmettingen onder het personeel. ‘Stay safe’, is topprioriteit bij alle afwegingen die in de onderneming waar ook ter wereld worden gemaakt.

Er wordt met zeer strenge protocollen voor het personeel gewerkt. In het (verre) buitenland strijdt FrieslandCampina op vele fronten om de coronacrisis het hoofd te bieden. In Maleisië, waar de maatregelen van de overheid zeer ingrijpend waren, was de schok het ergst. Maar ook de toegang tot de Chinese markt zorgt voor grote problemen, aangezien de poort naar China en HongKong is afgesloten.

Samenwerking met supermarkten
Volgens FrieslandCampina is de samenwerking met de Nederlandse supermarkten tot nu toe "hartverwarmend", waardoor het is gelukt om de zuivelschappen snel weer te vullen, ondanks het hamsteren. Ook Marc Jansen, directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL), is content met de samenwerking. Er wordt niet onderhandeld over contracten. FrieslandCampina is zelf ook zeker niet van plan in het (verre) buitenland voor de ‘quick win’ te gaan door de prijzen tussentijds te verhogen nu er schaarste dreigt.

Afzet varkensham slecht  
Vleesverwerker Vion omschrijft de situatie op de nationale en internationale markten als grillig. Vooral de afzet van hammen naar Zuid-Europa is slecht als gevolg van de coronacrisis. Over de personele bezetting in de slachterijen heeft de onderneming tot nu toe geen mededelingen gedaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Varkens

Waarom Vion er financieel zo beroerd voorstaat

Nieuws Varkens

Continuïteit Vion in gevaar na nieuw financieel debacle

Nieuws Ondernemen

Obligatie fors overschreven bij FrieslandCampina

Nieuws melk

SMK legt lat weer hoger voor Planet Proof melk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden