Eigen foto

Nieuws Stikstof

Negeert de overheid het Landbouwcollectief?

26 Maart 2020 - Erik Colenbrander - 26 reacties

Volgens Farmers Defence Force en John Spithoven van de Stichting Stikstofclaim maakt de overheid op slinkse wijze gebruik van de coronacrisis om zo de oorspronkelijke stikstofreductieplannen door te zetten. Dat baseren de organisaties op een uitgelekte brief van de provincie Friesland.

In de brief staat dat Landbouwminister Carola Schouten (LNV) vandaag 26 maart in overleg treedt met de gezamenlijke provincies over het verleasen van stikstofruimte en extern salderen met veehouderijen die over dier- en of fosfaatrechten beschikken. De provincie Friesland schrijft het volgende:

  1. Extern salderen openstellen voor één jaar volgens de optie ‘marktconform extern salderen’, na één jaar evalueren en op basis daarvan besluiten over (aangepaste) voortzetting of stopzetting.
  2. Beheersmaatregelen treffen om de risico’s van marktconform extern salderen te ondervangen.
  3. Inwerkingtreding per 1 mei 2020.
  4. Geen onderscheid maken tussen NH3 en NOx.
  5. Samen overige sturingsinstrumenten uitwerken, speciaal een voorkeursrecht voor provincies (recht van eerste aankoop).
  6. De aanpak communiceren met de stakeholders eind maart / begin april zoals dit ook bij de beleidsregels is gedaan.

Wat staat er wel en niet in de tekst?
Farmers Defence Force en Stichting Stikstofclaim leiden hieruit af dat de in februari toegezegde ontkoppeling van de stikstof- en fosfaatrechten van de baan is, hoewel dat niet met zoveel woorden in de tekst staat. Ook wijzen ze op het onderscheid tussen NH3 (veehouderij) en NOx, (afkomstig van niet veehouderij sectoren) dat wel wordt benoemd in de tekst en volgens hen juist in stand moet worden gehouden.

Voorzitter Aalt Dijkhuizen van het Landbouwcollectief geeft desgevraagd aan in het belang van de boeren niet via de pers te gaan onderhandelen. “We zijn er druk mee bezig."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
26 reacties
ans 26 Maart 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10886391/negeert-de-overheid-het-landbouwcollectief]Negeert de overheid het Landbouwcollectief? [/url]
Yes. ammoniakrechten verkopen buiten de landbouw.
de boeren moeten het recht hebben zelf te beslissen wat ze met hun bedrijf doen. en niet de grote mega boeren laten beslissen wat hun het beste uitkomt over de rug van boeren die misschien iets anders willen ondernemen
voor niks melker 26 Maart 2020
Ik had niet anders verwacht.Schouten is een slinkse muts de boeren zijn nu allemaal druk en door corona mag je toch niet de straat op dus dat is snel geregeld.Nog even de stakeholders inlichten dat het in kannen en kruiken is en klaar is onze Carola.
Anja 26 Maart 2020
De corona uitbraak komt mevr. Schouten wel goed uit De bevolking is gefocust om nog meer besmettingen te voorkomen. Maar zonder boer geen voer. Ik ben geen boerin maar met een schuin oog hou ik die Schouten wel in de gaten met haar zogenaamde beleid.
ps 26 Maart 2020
Op het scheiden van de markt leer je de (rotte appels) mensen kennen!!!!!!!!!!!!!!!!!
dirk 26 Maart 2020
Zo denk ik er ook over Ans@. Duidelijkheid en warme sanering voor de stoppers. Zij scheppen ruimte voor diegenen die wel door willen. Ik kan niet wachten.
BoerenLogica 26 Maart 2020
Als de politiek het beleid er nu zonder het LandbouwCollectief probeert door te drukken. Dan laat de politiek hiermee zien dat ze letterlijk over Corona-lijken gaat.
Oscar 26 Maart 2020
Waar een wil is, is Carola weg !!!
Bob 26 Maart 2020
Ans heeft nog nooit gewerkt, wel geërft.
Bertus Buizer 26 Maart 2020
Ook Farmers Defence Force en het landbouwcollectief moeten beseffen dat we nu met de coronacrisis en daarna in andere tijden leven. We zullen meer rekening moeten houden met de natuur. Ecologisch verantwoorde landbouw is al een goede stap richting emissieneutrale landbouw. Daarover wordt in het plan "Uit de gecreëerde stikstofimpasse" dat het landbouwcollectief op 20 november 2019 aanbood aan minister Carola Schouten met geen woord gerept. Dan is er maar een keuze: het plan op een geloofwaardige wijze herzien of anders van tafel.
Zie (open URL): bit.ly/2JdLamH
jan 26 Maart 2020
De voorzitter van jong D66 zegt andere sectoren leveren meer op dan de landbouw Tijdens de crisses de enige die nog wat produceren zijn ?
... 26 Maart 2020
Bertus Buizer je praat jezelf brood in de mond. Werk voor je adviesbureau, nou wij zullen daat nooit aankloppen
Bert 26 Maart 2020
Iedereen die hier reageerd, zou moeten kijken naar sateliet beelden.
De lucht is schoon en de boeren zijn nog bezig.
Dan is het duidelijk wie de boel vervuild,(alles wat nu stil staat waar-onder bv. vliegtuigen,auto's,industrie,enz.!!!).
ans 26 Maart 2020
de rotte appels zitten mee in de besturen. ik zelf ben geboren tussen de varkens, maar ben ook ondernemer. ik vind dat je niet ten kosten van alles de consument kan dwingen varkensvlees te eten. alle boeren die flink uitgebreid hebben, doen dat met subsidies en lease back constructies en zo hebben ze de consument tot hoofdsponsors gemaakt, via belasting constructies. als er geen subsidies waren geweest. dan hadden we nu geen problemen.
laat de markt zijn werk doen. en niet schotten bouwen tussen landbouw en ander economie. als ik ammoniakrechten kan verkopen, kan ik zonder subsidie investeren naar andere eiwitbronnen enz.
maar niet dwingen om perse varkens te blijven produceren. een bestaande varkenshouder kan ook een gedeelte van zijn ammoniakrechten verkopen, en met dat geld extra reductie investeringen doen. maar nee de rotte appels in de besturen zijn eigenwijs en conservatieve boeren als het weer niet goed loopt dan weer smeken om geld van de overheid. alles los laten. en de creatieve ondernemers krijgen ruimte.
Abonnee
Roy 26 Maart 2020
Bertus Buizer schreef:
Ook Farmers Defence Force en het landbouwcollectief moeten beseffen dat we nu met de coronacrisis en daarna in andere tijden leven. We zullen meer rekening moeten houden met de natuur. Ecologisch verantwoorde landbouw is al een goede stap richting emissieneutrale landbouw. Daarover wordt in het plan "Uit de gecreëerde stikstofimpasse" dat het landbouwcollectief op 20 november 2019 aanbood aan minister Carola Schouten met geen woord gerept. Dan is er maar een keuze: het plan op een geloofwaardige wijze herzien of anders van tafel.
Zie (open URL): bit.ly/2JdLamH
Inderdaad. Voedsel produceren en geld verdienen komt weer op 1. Welvaartsideeen van links kunnen weer de ijskast in! Supermarkten moeten vol blijven anders breekt de pleuris uit!
???!!! 26 Maart 2020
Toch met de trekker naar distributie centrum? Nu is effect grootst!
Bob 27 Maart 2020
Ans 1 tip,als je geen verstand van zaken hebt bemoei je er dan niet mee
Ans 27 Maart 2020
De grote boeren samen met LTO. Hebben al gezorgd dat de kleine boeren verplicht gestopt zijn. Via stoppersregeling. En nu zitten de grote boeren in besturen. En dwingen met hun idee. Zoals wij het doen. Zo moet het. En ze zorgen dat hun bedrijven goedkoop kunnen groeien. En zorgen dat de wetten zo gevormd worden dat andere kleinere boeren zo goedkoop mogelijk moeten stoppen. Alles voor maar een kleine groep grote subsidie slurpers.
Bertus Buizer 27 Maart 2020
@Bert, je schreef (gisteren 18:11 uur):
"Iedereen die hier reageerd, zou moeten kijken naar sateliet beelden.
De lucht is schoon en de boeren zijn nog bezig.
Dan is het duidelijk wie de boel vervuild,(alles wat nu stil staat waar-onder bv. vliegtuigen,auto's,industrie,enz.!!!)."

Het gaat daarbij om "Tropomi NO2-metingen boven Nederland van 22-26 maart 2020 vergeleken met 23-27 februari 2019, een periode met vergelijkbare meteorologische omstandigheden." Het gaat dus om stikstofoxide die met name door industrie en verkeer wordt uitgestoten en dus niet om NH3 (ammoniak) dat voor het overgrote deel door de veehouderij wordt uitgestoten. Zie (open URL): bit.ly/2Unnwu6

Je conclusie dat de lucht schoon is, klopt dus niet.
schoenmakers1 28 Maart 2020
De conclusie van Bert is toch een heel stuk reëler als die van Bertus
Jaap 28 Maart 2020
Steeds dat geroep om steun, meer steun, miljardensteun van de overheid maakt je afhankelijker van die overheid. Verkoop liever wat grond of koeien voor een betere liquiditeit.
regelbedenker 28 Maart 2020
of zorg dat er normaal inzicht bij de politiek komt, momenteel is het enkel nog dat ze productie methodes propageren die zeker niet zonder subsidie kunnen en dat ze de producten die zonder subsidie werken proberen om te kopen dat ze zullen stoppen
Mike 28 Maart 2020
Niet de boeren maar de vliegtuigen met sprays (Chem trails) zijn de vervuilers, wel erg toevallig weinig vliegtuigen en ineens geen vage rare lelijke grijs bruine wolken meer over het land wat een toeval maar komt niet van de vliegtuigen en ze chemtrailen ons land en ons niet naar de tering hoor
JD 28 Maart 2020
Alleen KLM heeft recht op miljarden steun.De milieuvervuilende burgerluchtvaart welke het coronavirus de hele planeet over heeft gesleept..
schoenmakers1 28 Maart 2020
Verspreiden is nou net wat NSB er Rutte voor ogen had, niemand mag meer protesteren over de dwaze besluiten die ze heden ten dagen nemen, zou corona de hersenen ook aan tasten, ik denk dat dan de regering zeer zwaar besmet is
Arbeider 29 Maart 2020
Vroeger behoorden boeren tot de primaire sector. Realiteit doet er al lang niet meer toe, deze is verdraaid door secondaire sector, zij leven vol overtuiging in de fantastische land met hun woorden voor geld.

Als kleuters bouwen ze verder met hun oneindige blokkentoren, de boer zal zich laten knechten door de subsidie, maar de natuur nooit.

Nederland kennisland begon op de kleuterschool, blijkbaar hebben sociaal geschiedkundigen deze over mogen slaan.
Bertus Buizer 1 April 2020
De landbouw doet overigens hard mee met de uitstoot van stikstofdioxide (NO2) door industrie (kunstmest, pesticiden, suiker, etc.) en verkeer (vooral de enorme bulktransporten bij de export en import), inclusief scheepvaart (o.a. sojaschroot uit het Amazone-gebied) en luchtvaart (o.a. bloemen uit Afrika) en wordt daarin nu evenals andere sectoren gehinderd vanwege de coronavirus pandemie.

Het moet en kan veel meer naar lokale, ecologische landbouw, zoals biologisch! Dr. Harry Donkers schreef onlangs een een interessant artikel (NL/EN) over dit laatste met als titel "Zes stappen voor wereldwijde duurzame voedselzekerheid in 2050".
Zie (open URL): bit.ly/2wL1rgm
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden