Nieuws Stikstof

1 april overleg kabinet en Landbouwcollectief

30 Maart 2020 - 8 reacties

Volgens Agractie initiatiefnemer Bart Kemp gaat het kabinet aanstaande woensdag 1 april weer in gesprek met het Landbouwcollectief. Hij doet een oproep aan minister Carola Schouten van LNV om daadkracht te tonen en ‘niet langer mee te doen aan politiek gekonkel’.

Wat Kemp en Agractie betreft is dit overleg het laatste overleg waar het Landbouwcollectief aan deelneemt. Kemp refereert in een op social media gedeelde verklaring aan de datum van 3 oktober, inmiddels al een half jaar geleden, toen hij op het Malieveld podium in Den Haag oog in oog stond met de minister.

“Laat zien dat je minister van Landbouw bent, een boerendochter en geen meeloper in het politieke gekonkel. Zeker nu, in de corona crisis, kan geld van burgers beter besteed worden dan aan nutteloze uitkoop van boerderijen, wat tot minder voedsel leidt.”

Stikstofprobleem relatief
Aanleiding voor het overleg op 1 april is de publicatie van de Spoedwet aanpak stikstof in de Staatscourant. Uit deze wettekst blijkt dat overheden de mogelijkheid hebben gekregen om stikstofruimte die de veehouderij realiseert met zogenaamde bronmaatregelen, over te hevelen via een zogenaamde stikstofregistratiebank naar ontwikkeling van woningbouw en infrastructuur. Waarbij tegelijkertijd ook de natuur wordt beschermd, dankzij de winst van ammoniakreducerende maatregelen uit de veehouderij.

Met deze oplossing heeft het Landbouwcollectief nooit ingestemd. Kemp verwijst naar de oplossingen die het Landbouwcollectief zelf heeft voorgesteld waarmee Nederland volgens het Landbouwcollectief verder kan en die weinig kosten.

Interview NPO radio2
Maar in een radio interview op NPO 2 afgelopen weekend houdt minister Schouten onverminderd druk op de veehouderij. Weliswaar is er tijdelijk een veel minder groot stikstofprobleem vanwege het wegvallen van de stikstofuitstoot door verkeer en vliegtuigen, maar de veehouderij heeft nog steeds een ammoniakprobleem, zegt Schouten in dit radio interview.

Ook geeft ze in dit interview antwoord op de vraag of het kabinet wel geld genoeg heeft voor de warme sanering van de veehouderij, nu de financiële huishouding van de overheid door de coronacrisis zwaar onder druk staat. Schouten: “Er is gereserveerd voor de reeds in gang gezette subsidieregeling sanering varkenshouderij en breder.” Ze benadrukt dat elke probleem in het licht van de coronacrisis relatief is geworden, ook het stikstofprobleem. De volksgezondheid staat voorop.

Aantal dieren al fors minder
Kemp wijst de minister in de brief van Agractie naar aanleiding van het 1 april overleg er op dat het aantal dieren de laatste jaren fors is verminderd. “Het Landbouwcollectief wil alles doen om de veehouderij uitstoot van ammoniak te verlagen, waar mogelijk en betaalbaar, ook al betreft het een door de overheid gecreëerd stikstofprobleem.”

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Student 30 Maart 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10886465/1-april-overleg-kabinet-en-landbouwcollectief]1 april overleg kabinet en Landbouwcollectief [/url]
De uitkomst zal gepast zijn. Één grote grap.
hosternokke 30 Maart 2020
De uitkomst zal gepast zijn geen eten ..kijken wat belangrijker is ..stelletje gekke ..
piety 30 Maart 2020
Het Landbouwcollectief moet anders gaan denken. en er voor gaan om zoveel mogelijk geld los te krijgen voor rechten opkoop.
het sentiment is. dat de boeren weg moeten. het RIVM heeft nu een hoog aanzien. die is alleen nog maar geloofwaardiger geworden de laatste tijd. de boeren hebben verloren. we gaan voor zoveel mogelijk geld krijgen voor ammoniakrechten grond gebouwen enz.
het mooiste is dat we veel geld krijgen om iets anders te beginnen in plaats van intensieve landbouw.
landbouw moet weg. dat is de emotie politiek waar we al jaren mee te maken hebben. accepteren wat de democratie wil. de meerderheid bepaalt. en die moet dan maar betalen.
dirk 30 Maart 2020
Ben het roerend eens met Piety,
Ton Westgeest 30 Maart 2020
Collega's, doe gewoon je ding en laat je niet gek maken..... Alle problemen lossen vanzelf op als je geduld hebt. Ik hoop alleen dat je het financieel uit kan houden.
Alle problemen, gemaakt door de overheid of verzonnen door met belastinggeld gesubsidieerde milieu fanaten gaan door deze crisis vanzelf weer in balans komen.
Niemand die weet hoe diep het gaat en niemand weet meer een oplossing, maar......er is alleen een zekerheid, alle mensen die er zijn moeten eten!!
Je ziet de wal keert het schip, nu zijn ze blij met zorgpersoneel dat ze er eerst uitgegooid hebben. Leraren idem dito, ze zijn straks ook weer blij dat ze nog niet alle boeren er uit gegooid hebben!!

We zijn een diensten land geworden omdat de politiek arrogant dacht dat we alles wel uit het buitenland konden halen voor weinig.

Alle luxe staat voorop, Natura2000 gebieden, ja nog meer, maar van luxe uit het buitenland en natuur kan je niet eten!!! We maken zelf niets meer en we hebben straks aan alle kanten tekort!!.
Geneesmiddelen, beademings- apparatuur, watten staafjes, mondkapjes etc. met het eenvoudigste dingetje hebben we ons al
afhankelijk gemaakt van het buitenland.
Nog even zo'n regering en we zijn niets meer dan een derde wereldland!!
Boerenwijsheid 30 Maart 2020
Ton Westgeest, klopt helemaal.

Altijd weer de implicaties van blinde arrogantie en eigenbelang,
de waarheid ligt voor het grijpen als je dit afpakt.
piet 30 Maart 2020
Ik vraag me steeds meer af wie na de crisis alles moet gaan betalen.
zoals de stikstof , klimaatakkoord, asielzoekers, ww, bedrijven waarmee het slechter gaat.
Er zullen minder belastingen binnen komen, en er moet overal met geld gestrooid worden.
Karel 31 Maart 2020
Ik vraag me steeds meer af of het RIVM nog geloofwaardig is omdat ze het aantal corona gevallen verkeerd inschatten net als de het papieren stikstof probleem nu de lucht kwalliteit met 60% is verbeterd en dat nu de boeren op het land de mest uitrijden.
Volgens mij wordt het tijd voor verkiezingen, weg met D66 en groen links, het wordt tijd dat de meerderheid bepaald.
Democratie terug en het moderne communisme zoals die nu heerst weg!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Landbouwgrond is geen stikstofgevoelige natuur

Politiek Stikstofcrisis

Landbouwgrond is geen stikstofgevoelige natuur

Stikstofwet nog lang geen gelopen race

Politiek Stikstof

Stikstofwet nog lang geen gelopen race

Nederland hanteert strenge eigen nitraatnormen

Achtergrond Nitraatrichtlijn

Nederland hanteert strenge eigen nitraatnormen

Akkoord Nitraatrichtlijn lijkt nog ver weg

Inside 7e AP Nitraat

Akkoord Nitraatrichtlijn lijkt nog ver weg

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief