Agrifoto

Nieuws Droogte

Alweer kreunt de landbouw onder de droogte

25 Mei 2020 - Niels van der Boom - 20 reacties

Waar de droogte in 2018 en 2019 pas in juni de kop op stak, is dit groeiseizoen uniek begonnen. Na een extreem natte winter werd het vanaf half maart droog en bleef het droog. Neerslag is een druppel op de gloeiende plaat geworden. In de hoge en droge regio's van Nederland gelden steeds meer beperkingen van waterschappen. Wat betekent dit voor de landbouw? 

Het verloop van groeiseizoen 2018 staat nog in ieders geheugen gegrift. Bijvoorbeeld bij Zeeuwse boeren. Zij zagen hun jonge gewassen verzuipen, waarna aanhoudende droogte de genadeklap gaf. 2019 was in die zin minder erg, omdat de beginontwikkeling positief was. In 2020 is het weer raak. Zomergraan komt vlekkerig op, uien moeten worden omgereden en centimetervlas zakt weg in de scheuren.

Vechten om water
Waar mogelijk wordt door Zeeuwse boeren beregend. De afgelopen 2 jaar is fors geïnvesteerd in watervoorziening. Bijvoorbeeld door het aanleggen van diepdrains, al holt de waterkwaliteit soms onverwacht achteruit. Dat bleek afgelopen zomer. Lokaal is het vechten om een beetje water. Zoet water aanvoeren, met auto’s of een schip, is een zeer kostbare business maar niet onmogelijk.

In april vorig jaar viel landelijk tussen de 20 en 40 millimeter neerslag. Dit jaar is die range 5 tot 20 millimeter. Vooral in het zuiden van Zeeland bedraagt het neerslagtekort inmiddels 150 millimeter, waar een tekort van maximaal 60 millimeter normaal is. Volgens de verwachtingen blijft het de komende 2 weken droog, waardoor het tekort op kan lopen tot 170 millimeter. Dat is meer dan in recordjaren 2018 (100 millimeter) en 1976 (150 millimeter).

Historische droogte data
Het beeld is historisch, zegt Rob Sluijter tegen Trouw. Hij is klimatoloog bij het KNMI. “Eind mei kunnen we op een neerslagtekort komen die in een normaal jaar pas rond augustus wordt bereikt.” Daarbij komt dat een opeenstapeling van droge jaren voor serieuze problemen zorgt.

De wateraanvoer komt nog niet in het gedrang. Er wordt weliswaar minder zoet water aangevoerd vanuit de Rijn en Maas, maar zorgwekkend is dit nog niet. Waterschappen stellen momenteel vooral onttrekkingsverboden in voor oppervlaktewater, in het oosten en zuiden van Nederland. Voor de landbouw is dit minder relevant, omdat bijna volledig met bronwater wordt beregend.

Grondwateronttrekking niet in geding
De vraag is hoe lang er nog onbeperkt grondwater kan worden onttrokken voor beregening. In de Achterhoek verklaarde bestuurder Peter Schrijver, van het Waterschap Rijn en IJssel al eerder dit jaar dat er geen beregeningsverbod met grondwater zal worden ingesteld in 2020.

Ook woordvoerder Roel Boots, van de Limburgse agrarische belangenorganisatie LLTB, is er stellig over: "Op dit moment is er geen enkele sprake van dat geen grondwater meer voor beregening mag worden onttrokken. Het grondwaterpeil was nog maar enkele weken geleden op de meeste plaatsen nog normaal voor de tijd van het jaar, dankzij de overvloedige regenval van afgelopen winter."

Deltaplan Agrarisch Waterbeheer
Op de zandgronden in Oost-en Zuid Nederland is er de laatste jaren veel geïnvesteerd om water te bergen in de winter en langer vast te houden in het voorjaar. Dankzij de overvloedige winterse regenval, het plaatsen van extra stuwen en ander peilbeheer is de waterstand in veel bepalende watergangen op dit moment hoger dan in de voorgaande droge voorjaren. Ook het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) kan effect gaan hebben, met subsidies voor precisieberegening en verbetering van de bodemkwaliteit, waardoor de verdroging minder hard toeslaat. 

Dit artikel is geschreven met medewerking van Erik Colenbrander.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
20 reacties
Gijs 26 Mei 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10887428/alweer-kreunt-de-landbouw-onder-de-droogte]Alweer kreunt de landbouw onder de droogte[/url]
Op en door Nederland ontvangen we vele malen meer water dan eruit gaat. Veel water gaat via de rivieren zo de zee in. Daar moeten we wat aan doen. Een grote pijpleiding van de Rijn naar het oostelijk deel van Nederland en/of forse plassen of kanalen aanleggen. Een boer is al met 200m3 / ha uit de brand. De akkerbouwer kan zelf een reservoir aanleggen, een goede investering met lange termijn effecten. Er is al decennia sprake van een tekort in en rond het tweede kwartaal.
Als agrarisch ondernemer moet je van dag tot dag kijken en een risico/impact analyse maken. Een akkerbouwers, boeren of bollentelers mogen niet verwachten dat een ander (overheid, waterschap) steeds met voldoende water klaar staat. In besturen waterschappen zitten altijd 'ongekozen' boeren en hebben in het bestuur veel invloed. Maar...boeren hangen nog het oude standpunt aan: een droge sloot is een goede sloot. Oftewel: voorkomen van 'natte' voeten heeft alle voorrang. Ja, dat geldt voor de herfst en winter, niet in maart – juni. We hebben voorraadvorming van water nodig, ook op het individuele agrarische bedrijf of netwerk van bedrijven. Daar is geld voor, want het is goed voor boer, milieu, maatschappij en wereld (meer water op land betekent een lagere zeespiegelstijging).
geen reken wonder 26 Mei 2020
200 m3 per ha is volgens mij 20 mm water of maak ik dan een reken fout?
dat is voor een keer beregenen.
kikker 26 Mei 2020
geen reken wonder schreef:
200 m3 per ha is volgens mij 20 mm water of maak ik dan een reken fout?
dat is voor een keer beregenen.
is correct en 20 mm is 1 maal de haspel erover, dus maak er maar minimaal 600m3 per ha van!
drent 26 Mei 2020
niet iedere boer heeft al zijn land achter de boerderij liggen, wij in ieder geval niet!
schoenmakers 1 26 Mei 2020
Die Gijs hoor opgesloten te worden, wat is hij van het padje, waarschijnlijk teveel gestudeerd, dus geen verstand meer
schoenmakers 1 26 Mei 2020
Ik heb geen last van dit weer, lekker makkelijk, de gewassen hebben nog niet heel veel nodig, ik kan lekker mijn schema met de spuit aanhouden, het derde kwartaal is veel belangrijker voor de akkerbouwgewassen
Gijs 29 Mei 2020
Droogte in het 2e kwartaal is een overbekend fenomeen, al decennia lang. Het zal niet meer lang duren, dat bijvoorbeeld akkerbouwers verplicht worden een bepaald percentage van hun land moeten investeren voor het aanleggen van een waterreservoir.
Kjol 29 Mei 2020
Ik begreep van weervrouw Helga van Leur dat de boeren het zelf veroorzaken doordat de bodem niet gezond is. ‘s winters het land onder water zetten zou volgens haar de oplossing kunnen zijn omdat er dan toch geen gewassen groeien....
schoenmakers 1 29 Mei 2020
Ik begrijp dat weervrouw Helga van Leur totaal niet begrijpt waar ze over spreekt
Kjol 29 Mei 2020
Door dat soort ‘geleerden’ wordt onze toekomst bepaald.
petatje 29 Mei 2020
Deze mevr v.d. Leur staat erg nauw in verbinding met de club van Hertzenberg en Koffeman. Dat verklaart erg veel, met goede doelen geld en via de staatszender met een berg groen gewenst nieuws de politiek beinvloeden. Zonder enig waarheidsgehalte.
Paul 29 Mei 2020
Gijs schreef:
Droogte in het 2e kwartaal is een overbekend fenomeen, al decennia lang. Het zal niet meer lang duren, dat bijvoorbeeld akkerbouwers verplicht worden een bepaald percentage van hun land moeten investeren voor het aanleggen van een waterreservoir.
Gijs heb je er al eens over nagedacht hoeveel steen/beton/asfalt/industriedozen er per jaar bij komen? Honderden ha ex ]landbouwgebied (lees NATUUR) per jaar waar geen druppel meer kan infiltreren.... En dan akkerbouwers verplichten op hun eigen grond waterreservoir aan te leggen. Soms denk ik echt dat wij de pispaal geworden zijn van de samenleving zijn
paul 29 Mei 2020
een keer "zijn" te veel...
kikker 29 Mei 2020
eind volgende week smeken we weer om droogte
drent 30 Mei 2020
Gijs schreef:
Droogte in het 2e kwartaal is een overbekend fenomeen, al decennia lang. Het zal niet meer lang duren, dat bijvoorbeeld akkerbouwers verplicht worden een bepaald percentage van hun land moeten investeren voor het aanleggen van een waterreservoir.
dat hebben we al, de noordelijke boeren hebben samen het IJsselmeer, waarom elke boer apart doen terwijl het ook zo kan
schoenmakers 1 30 Mei 2020
Hier hebben we het ook al, overal waar enkel de landbouw onttrekt komen de sloten in de winter weer zo vol dat het naar zee loopt, we hebben dus ons reservoir onder de grond, gewoon natuur, kringlooplandbouw, wat zijn we toch goed bezig, al lang voor de minister hier aan gedacht had
Freek 30 Mei 2020
Reservoir?

Ga het maar weer uitleggen aan onze Haagse nieuwslezers als ze klaar zijn met geluid en stikstofrapport Lelystad of aardverzakkingsrapport lege Groningse gasvelden en afbraak distributienet gasleidingen door heel Nederland. Tussentijds rakketten de ruimte in en blijft er fokpremie oneindige groei.

CO2 is bij toeval opgelost door thuiswerken, nu droogte nog: Dijkdoorbraak of G5 genocide?

Regering wacht op medemensen die hun verantwoording wel nemen en ze kunnen afrekenen als het fout gaat, structureel in en in triest.
texel 30 Mei 2020
ook op texel wordt t waterschap bestuurd door natuurmonumenten ze pompen t schaarse water wat er is op dit moment nog steeds naar zee omdat t water in de kanalen niet te veel mag stijgen omdat er n eend in t talud zit te broeden
Sambuca 30 Mei 2020
Het waterschap is ondertussen natuur geïndoctrineerd en vernat en verdroogd tegelijk. Linkse knuppels zonder kijk op praktische zaken.
Gijs 30 Mei 2020
Knuppels? Geeft bij mij misverstanden. Mijn Haagse vrouw zei, dat het echte mannen zijn, zoals boeren op het platteland. Als dat de betekenis is, dan valt mijn baas Carola daar niet onder.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Weerupdate met Robert de Vries

September wordt te nat, komt er nog een nazomer?

Nieuws Weer

Extreme neerslag teistert Centraal-Europese landen

Weerupdate met Robert de Vries

Orkaan kan weer in West-Europa op de schop gooien

Weerupdate met Robert de Vries

Pittige zomerse oprisping met zon en warmte op til

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden