Interview Jan-Cees Vogelaar

Vogelaar: 'Nederlanders willen zo graag deugen'

30 September 2020 - Dick Veerman - 6 reacties

Ons willen deugen zit Nederland dwars. Forum voor Democratie vraagt Nederlanders weer wat ze echt willen. Terwijl Drees en Den Uyl Nederland al vol vonden en de eerste na de Tweede Wereldoorlog een actief emigratiebeleid voerde, dreigen we nu jaarlijks een stad als Leiden bij te bouwen (120.000 inwoners, 20.000 hectare). Windmolens zien er niet uit, vervang ze door een kerncentrale.

Dat en meer zegt Jan Cees Vogelaar in een gesprek met Foodlog.nl over zijn co-kandidatuur als voorzitter van LTO Nederland, zijn mogelijke ministerschap voor landbouw namens Forum en de verloren verbinding tussen boeren en boerenbestuurders die hij wil herstellen.

Gaat prima met natuur
Nederland gaat gebukt onder de stikstofcrisis. De natuur lijdt en de bouw ligt plat. Volgens Vogelaar gaat echter het prima met de Nederlandse natuur. Die ziet er mooi groen uit en dat wil de burger. Echte natuur hebben we hier niet meer, want zo'n beetje alles is gecultiveerd. Zelfs onze bossen zijn aangeplant.

Daar heeft hij feitelijk gelijk in. Hij verbindt die waarheid met een oordeel: waarom dan zo moeilijk doen over stikstof die een paar zeldzame soorten planten, insecten en vogels bedreigt die er in 1750 waren, terwijl we nu in 2020 leven? En tegen wie beweert dat de bouw in Nederland op zijn gat ligt, zegt Vogelaar: "heb je op weg hierheen niet gezien hoeveel bouwkranen gewoon iedere dag druk aan het werk zijn?" Ook het bouwprobleem is volgens hem een Haagse werkelijkheid.

De kern van het gesprek gaat over de vraag wat Vogelaar gaat doen als co-voorzitter - samen met Jaap Haanstra - van LTO Nederland. Hij duikt eerst in de processen. Hij wil de verbinding met de achterban herstellen door de boeren te vragen wat zij willen. Pas daarna gaat hij naar Den Haag. Zal dat geen clash opleveren met de politiek, behalve in het geval van een kabinet geheel over rechts? Welke kabinetten kunnen er komen en wat zijn daarin de kansen voor boeren?

Snel regelen
Vogelaars meest opvallende uitspraak in het gesprek: we moeten het hebben over het land waarin we willen wonen en dat vragen aan het publiek. Het beeld dat oprijst: bestuurders in Den Haag en Brussel hebben de werkelijkheid overgenomen en maken theoretische keuzes zonder voldoende verstand van de praktijk en de keuzen die mensen die er dagelijks mee omgaan zouden maken. In een tussenzin in het gesprek merkt Vogelaar op dat het bestuurlijk ideaal zou zijn als hij minister zou zijn en Jaap Haanstra voorzitter van LTO. "Dan was het snel geregeld."

Recent hoorde een groep vertegenwoordigers van boerenorganisaties op het ministerie van landbouw dat de regering hun stikstofemissies streng gaat aanpakken, tenzij ze snel met een plan komen. In die Haagse realiteit moet Vogelaar opereren als hij voorzitter van LTO wordt. Als minister van Landbouw zou hij er korte metten mee maken. Terecht wat hem betreft, want het is tijd voor gezond verstand én, zegt hij, Nederlanders moeten niet zo willen 'deugen'.

Vogelaars oplossing voor de boer en Nederland is wellicht samen te vatten als een recept voor een proces: vraag jezelf wat je wilt, gebruik je boerenverstand, maak niet van die bange deugkeuzen en heb het er gewoon over.

Dit artikel maakt deel uit van de contentsamenwerking tussen Boerenbusiness en Foodlog.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dick Veerman

Dick Veerman is hoofdredacteur van Foodlog.nl
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Abonnee
Piet 30 September 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10889491/vogelaar-nederlanders-willen-zo-graag-deugen]Vogelaar: 'Nederlanders willen zo graag deugen'[/url]
Wat een pens!
Toont aan dat deze dikzak geen zelfdiciplne heeft!
Met andere woorden, geen sterk karakter.
Abonnee
jan 1 Oktober 2020
ik ben het wel met hem eens
ondanks die pens

eindelijk iemand die denkt eerst aan de leden en dan aan de lto
uitvoeren wat de leden willen en niet mee lullen met al die milieu groepen
Abonnee
Groninger 2 Oktober 2020
Jan Cees Vogelaar heeft 100% gelijk!
info 5 Oktober 2020
Wel een beetje ongepast om zo over iemands figuur zo te schrijven.
Waar hebben we het over stikstof en verandering van het klimaat of verdroging vooral het laatste, er worden maar meer mensen op dit kleine stukje Nederland gehouden die elke dag zich douchen en eten en 1,5 liter drinken, de tuin sproeien allemaal water uit de grond van liefst de Veluwe Ik vind het niet gek dat de grondwaterstand steeds maar lager wordt , en dan maar mauwen dat er bomen dood gaan . Die boer die zijn gewassen voor die burger teelt mag liever niet sproeien , het is wel de wereld op zijn kop en iedere niet doordenkend mens hobbelt achter die niet doordenkende milieu fan uit Nijmegen. Zo kan ik nog wel doorgaan.
hanso 8 Oktober 2020
nadenken over waar de nederlandse landbouw zich naartoe moet gaan bewegen is er nauwelijks bij.....zeker niet bij Vogelaar.

de landbouwachterban is vele malen breder dan de simpele oplossingenrichting van die man.
Abonnee
jan 8 Oktober 2020
Hanso wees blij dat er wat boeren nuchterheid is
nadenken waar we naar toe gaan?
heeft dat ooit geholpen?
gewoon je verstand volgen
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionair verder met stikstof en klimaatbeleid

Achtergrond Stikfstofstemming

De boze blanke mannen zitten opeens links

Achtergrond Stikstofstemming

Stikstof lager op ladder kiezer, maar niet echt

Achtergrond stikstofstemming

Timmermans bindt thuis in en schaadt zijn imago

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox