Shutterstock

Nieuws Verkiezingen

BoerBurgerBeweging haalt kiesdrempel in peiling niet

19 Februari 2021

Hoewel BoerBurgerBeweging (BBB) op relatief veel boerenstemmen lijkt te kunnen rekenen - donderdag nog op een kwart van de kijkers van een landbouwverkiezingsdebat - is haalt de partij niet de kiesdrempel in de meest recente peiling van I&O Research. De VVD blijft met 39 zetels de grootste partij, maar verliest wel 4 zetels ten opzichte van 2 weken geleden.

Het CDA verliest 1 zetel in de peiling en staat nu op 18. De nieuwe partij Volt heeft wel voor het eerst genoeg stemmen in de peiling voor een zetel. Meer partijen komen in 2 weken hoger uit. JA21, de partij van Jan-Cees Vogelaar, maakt een sprong van 1 naar 3 zetels in de peiling. Dit is niet voldoende voor Vogelaar om in de Kamer te komen, tenzij hij op basis van voorkeursstemmen wordt gekozen.

Links nog op verlies
De linkse partijen, uitgezonderd PvdA (+3), staan nog steeds op verlies ten opzichte van de verkiezingen in 2017. In vergelijking met 2 weken terug gaat D66 wel van 12 naar 14 zetels en  GroenLinks van 11 naar 12 zetels.

ChristenUnie, de partij van landbouwminister Carola Schouten, verliest 2 zetels en gaat van 7 naar 5 zetels. SP verliest ook 1 zetel en komt uit op 10. Volt komt nu op 1 zetel, Forum voor Democratie gaat van 3 naar 4 en Denk van 2 naar 3. Partijen die in de peiling evenveel zetels halen als begin februari zijn: PVV (19), PvdA (13), Partij voor de Dieren (5), 50Plus (1), SGP (3).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Caroline van der Plas

BoerBurgerBeweging groter dan CDA in peiling

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief