Rutger Lamers / Shutterstock.com

Nieuws Verkiezingen

Jan Cees Vogelaar hoopt op voorkeurstemmen

18 Maart 2021 - Linda van Eekeres - 6 reacties

Jan Cees Vogelaar, de landbouwman van JA21, hoopt met voorkeurstemmen alsnog in de Tweede Kamer te komen. Jan Klink, de beoogd landbouwwoordvoerder van de VVD, viert de eclatante overwinning, maar zit nog wel in spanning. En SGP-Kamerlid Roelof Bisschop hoop dat er in de coalitie-besprekingen voldoende speelruimte is voor de Nederlandse landbouw.

Jan Cees Vogelaar vindt het 'hartstikke positief' dat JA21 uit het niets 4 zetels heeft gekregen. Zelf staat hij op nummer 7, dus het is wachten op de voorkeursstemmen. "Het is beter als ik er wel inzit, maar 1: er ligt een program. En 2: ik blijft kennis en inhoud aandragen, zoals ik nu al doe bij de Eerste Kamer en een aantal provincies", aldus Vogelaar desgevraagd.

JA21 wil wel meeregeren
JA21 gaat meeregeren niet uit de weg. Ook al heeft de partij 'slechts' 4 zetels in de Tweede Kamer, partijleider Joost Eerdmans wees er in de media op dat de aan JA21 gelieerde Fractie-Nanninga in de Eerste Kamer 8 zetels heeft. In het senaat heeft de huidige coalitie geen meerderheid. Vogelaar: "Afhankelijk van de inhoud van het coalitieakkoord kunnen we samenwerken, maar we moeten de dingen die we voor Nederland willen voldoende tot uiting kunnen brengen. Als dat inhoudelijk niet kan, dan niet."

Voor Roelof Bisschop spande het erom: mocht hij van de kiezer nog eens 4 jaar in de Tweede Kamer plaatsnemen? Ja, want de SGP blijft stabiel op 3 zetels. "We hadden wel wat concurrentie op rechts van Forum, BoerBurgerBeweging en van JA21. In dat geweld zijn we toch overeind gebleven. Stiekem hoop je altijd op enige uitbreiding, maar gezien de verschuiving en de nieuwkomers, zijn we toch wel echt blij. Ik ga met vreugde en enthousiasme door."

Dingen die tegenstaan
Bisschop hoopt wel dat de landbouw onder een nieuwe coalitie voldoende speelruimte krijgt. "Een evenwichtig beleid, niet dichtgetimmerd door voornemens die je bij D66 kunt beluisteren. Anders zie ik het voor de landbouw zwaar in. Lukt het om voldoende ruimte te creëren, dan denk ik dat er de komende periode verbeteringen kunnen komen in de beleidsvoorbereiding- en beleidsuitvoering. Dat hangt af van hoe het regeerakkoord eruit gaat zien en hoe de uitwerking van het landbouwakkoord daarin plaats gaat krijgen." 

Op gebied van landbouwbeleid zijn er steeds meer dingen die hem tegenstaan, zo zegt hij. "Soms is het gebasseerd op flinterdunne ijsvloertjes. Zoals bij het stikstofbeleid. Het kan niet waar zijn dat je op deze manier omgaat met kritische depositiewaarde en berekeningen. De Raad van State heeft er ook een vinger opgelegd als het gaat om berekeningen. Er is nog heel veel te doen. Er zijn ook weer krachten die willen dat het landbouwakkoord een landbouw- en natuurakkoord wordt. Maar nee, de motie is duidelijk voor een landbouwakkoord, een meerjarenperspectief voor de landbouwsector." 

Jan Klink (VVD) blij, maar nog niet zeker van plek
Voor VVD'er Jan Klink blijft het ook nog spannend. Hij staat op nummer 35, precies het aantal zetels dat zijn partij volgens de voorlopige uitslag heeft gehaald. Hij laat in een reactie weten: "De VVD heeft een prachtige verkiezingsoverwinning geboekt. Daar zijn we heel blij mee en we danken de kiezer voor hun steun en stem. Voor mij persoonlijk is het nog even afwachten op de definitieve uitkomst of ik al direct per 31 maart zitting mag nemen in de nieuwe Tweede Kamer."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Abonnee
ome henk 18 Maart 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10891484/jan-cees-vogelaar-hoopt-op-voorkeurstemmen]Jan Cees Vogelaar hoopt op voorkeurstemmen[/url]
Zelfde kabinet, alleen christen unie inruilen voor ja21 of sgp.
tijdbom 19 Maart 2021
We mogen CU niet aanspreken op de bijzondere slechte ministerpost van onze landbouw. CU dreigt wel iets te vergroenen,dat geef ik toe,maar onderwijs was in mijn ogen wel aannemelijk.
Kijk ,landbouw is een moeilijk te vergeven post.Ook weinig ambitie voor deze post denk ik,dus zou dit iets voor Ja21 kunnen zijn.
Noord 19 Maart 2021
ome henk schreef:
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10891484/jan-cees-vogelaar-hoopt-op-voorkeurstemmen]Jan Cees Vogelaar hoopt op voorkeurstemmen[/url]
Zelfde kabinet, alleen christen unie inruilen voor ja21 of sgp.
Vogelaar gaat het nooit redden
Abonnee
boereke 19 Maart 2021
Er zullen maar weinig veehouders zijn die op Vogelaar stemmen ,wil alle mest die je niet op eigen grond kan plaatsen verplicht verwerken.
Abonnee
Narcos 20 Maart 2021
veehouders gewoon max 2 gve per ha, is er ook geen probleem meer.
Abonnee
Kjol 20 Maart 2021
ministerie LNV opheffen, heeft veel ellende gebracht afgelopen jaren
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden