Vreugdenhil

Nieuws Noord-Brabant

'Provincie moet stoppen met verkoop stikstofruimte'

26 Maart 2021 - Linda van Eekeres

Hermen Vreugdenhil, Statenlid van Noord-Brabant voor de ChristenUnie-SGP, wil dat de provincie per direct stopt met de openbare verkoop van stikstofruimte totdat er duidelijkheid is over het verkoopproces. Dit verzoek doet hij vandaag (vrijdag 26 maart) tijdens de Statenvergadering.

Boerenbusiness vroeg het Statenlid wat er nou precies aan de hand is met die verkoop van de stikstofruimte in Brabant.

Wat is er gaande met de verkoop van stikstofruimte door de Provincie Noord-Brabant? 
"Daar zijn wij nog steeds aan het proberen achter te komen. 10 maart bleek er opeens een openbare verkoop te zijn door de provincie van 1000 kilo stikstofruimte, goed voor 10 mol depositie op het Kempenland van de Meirvenhoeve in Lage Mierde. Ze zeiden dat er 10 procent nodig was voor een paardenbedrijf. Andere gegadigden kregen maar 3,5 week de tijd, tot 6 april, om een bod uit te brengen met volledige aanvraag, inclusief Aerius berekening. Ze moesten al kopers op het oog hebben gehad. De toekenningscriteria die de provincie hanteert, zijn dat de stikstofruimte gaat naar diegenen die het grootste gedeelte gaat gebruiken en de hoogste bieder. Daarmee zet je alle kleinere boerenbedrijven, de PAS-melders, buitenspel. Ik heb meteen vragen aan de gedeputeerde gesteld. Daarna zijn de verkoopcriteria voor toekenning plotseling van de website van het stikstofloket gehaald. In antwoord op vragen gaf het provinciebestuur aan dat het om paardenbedrijf Bartels BV zou gaan. Die heeft helemaal geen aanvraag gedaan voor uitbreiding, maar een paar maanden geleden een legalisatieaanvraag gedaan die door de provincie afgewezen is. Waarom durft de provincie dat niet te zeggen? Ik vermoed omdat er tal van anderen te goeder trouw melding hebben gedaan. Waarom gaat die stikstofruimte niet naar PAS-melders?"

De Provincie zou de stikstofruimte ook gebruiken voor een ander paardenbedrijf. Een bedrijf dat de provincie zelf heeft aangekocht en dat het wil doorverkopen...
"Dat ben ik nog aan het uitzoeken. Duidelijk is wel dat de provincie in mei 2020 een paardenhouderij op 1,5 kilometer van de Meirvenhoeve heeft gekocht, dat dit bedrijf geen natuurvergunning heeft en ook geen melding heeft gedaan. Dan beginnen natuurlijk alle alarmbellen te rinkelen. Niemand gaat een paardenhouderij zonder natuurvergunning kopen. Dat de provincie zelf belangen heeft maakt het nog pikanter. Het kan zomaar dat dat bedrijf zich inschrijft. Het is een reeks van dingen bij elkaar die heel vreemd zijn."

De provincie zegt dat het Rijk geen interesse heeft in stikstofruimte die vrijkomt. Is dat ook werkelijk een probleem?
"Dat zegt de provincie. Het is een pokerspel geworden. De provincie heeft 7 tot 8 agrarische bedrijven in bezit met stikstofruimte die ze kunnen verkopen. Ze vragen vervolgens van het Rijk 'koop ze maar op voor de PAS-melders' en laat dan ook andere partijen er tegenop bieden. Aan de andere kant houdt de provincie de hand op bij het Rijk om juist stikstofruimte van piekbelasters te kopen. De provincie heeft de stikstofruimte die ze nu openbaar verkoopt onder andere gekocht met Rijksgeld voor het afronden van Natuurnetwerk. Met de verkoop van de provincie komt er nog een keer 10 mol extra depositie op de overbelaste natuur. Dat is nog een extra nadeel voor agrarisch ondernemers in de regio. De provincie probeert extra geld bij te plussen en legt het op het bordje van het Rijk neer. Ik snap dat het Rijk niet in dat spelletje trapt."

Kunnen zulke dingen ook in andere provincies voorkomen?
"Dat vraag ik me af. Dit komt doordat Noord-Brabant als eerste extern salderen heeft opengesteld, en zonder restricties. In andere provincies is daar zorgvuldiger over nagedacht, of zijn er doelstellingen aan verbonden. Ik heb direct gezegd: 'Dat moet onder voorwaarden, anders krijg je een open markt waar degene met het meeste geld wint'. Het meest wrange is dat je ziet dat onder boeren, die positief meewerken aan de natuurmaatregelen, zo het draagvlak verdwijnt."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Stikstof

PAS-melders hebben even iets meer ademruimte

Nieuws Politiek

Natuurherstelwet met noodrem goedgekeurd

Nieuws Stikstof

Onder stikstofplafond, wel nog ruim boven dat in 2025

Nieuws Stikstof

'Afwaardering cruciaal voor gebiedsplannen'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden